Εκλογές ΗΠΑ: Το ταραχώδες 2024 θυμίζει τις επεισοδιακές κάλπες του 1968

Εκλογές ΗΠΑ: Το ταραχώδες 2024 θυμίζει τις επεισοδιακές κάλπες του 1968

Η αναταραχή του 2024 θυμίζει το 1968, σύμφωνα με μελετητές της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ, καθώς ήταν μία εκλογική χρονιά που σημαδεύτηκε από ανατροπές και βία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία αναμέτρηση Τραμπ – Μπάιντεν που ήταν ξεπερασμένη και βαρετή στα μάτια πολλών ψηφοφόρων, έδωσε τη θέση της σε μια σουρεαλιστική κούρσα όπου όλα μοιάζουν πλέον πιθανά, επισημαίνει η Χάνα Νόουλς σε άρθρο της στην Washington Post σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η αρθρογράφος θυμίζει πώς οι Ρεπουμπλικανοί παρακολούθησαν τον υποψήφιό τους για τον προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, να ξεπερνά μία ιστορική καταδίκη για κακούργημα, να αποφεύγει άλλες κατηγορίες και να επιβιώνει από πυροβολισμούς σε προεκλογική συγκέντρωση.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, θορυβήθηκαν τόσο πολύ λόγω των μειωμένων πιθανοτήτων τους να κερδίσουν, ώστε άλλαξαν τους υποψηφίους τους εβδομάδες πριν από το συνέδριό τους, συσπειρωμένοι πίσω από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, προσθέτει η Νόουλς.

«Πλέον, μία νέα αίσθηση αβεβαιότητας επικρέμαται πάνω από την κούρσα, με τους ιστορικούς να ανατρέχουν στην πολιτική αναταραχή του 1968 για συγκρίσεις», επισημαίνεται στο άρθρο της η Washington Post.

Ακόμα και άνθρωποι που ασχολούνται ελάχιστα με την πολιτική φαίνονται να παρακολουθούν πλέον με αγωνία τις εξελίξεις.

Αποχρώσεις του 1968

Το 2024 θυμίζει 1968, μια εκλογική χρονιά που σημαδεύτηκε από ανατροπές, αναταραχές και βία, σύμφωνα με μελετητές της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον δήλωσε τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς ότι δεν θα διεκδικούσε την επανεκλογή του εν μέσω χαμηλών ποσοστών αποδοχής. Ο κορυφαίος υποψήφιος των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Φ. Κένεντι που επιλέχθηκε για να τον αντικαταστήσει, δολοφονήθηκε μερικούς μήνες αργότερα, λίγο μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τέλος, το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο διεξήχθη εν μέσω χάους λόγω των βίαιων συγκρούσεων των αστυνομικών δυνάμεων με αντιπολεμικούς διαδηλωτές.

Οι Δημοκρατικοί θα επιστρέψουν στην ίδια πόλη για το συνέδριό τους τον επόμενο μήνα και οι ηγέτες του κόμματος προετοιμάζονται για μεγάλες διαμαρτυρίες για τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, σύμφωνα με τη Νόουλς.

Οσον αφορά την κούρσα Τραμπ – Χάρις, η αρθρογράφος της WP επισημαίνει ότι πρόκειται για μάχη στο νήμα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η αντιπρόεδρος τα πηγαίνει καλύτερα από τον Μπάιντεν, ωστόσο κάποιοι Δημοκρατικοί ανησυχούν…

Με πληροφορίες από Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT