Κρεμλίνο: Παράλογα τα σενάρια των ΗΠΑ για εμπλοκή μας στις εκλογές

Κρεμλίνο: Παράλογα τα σενάρια των ΗΠΑ για εμπλοκή μας στις εκλογές

Oι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η Ρωσία παραμένει η «κυρίαρχη απειλή» και ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο «οπλοστάσιο» για να υποστηρίξει «έναν από τους υποψηφίους» και να σπείρει τον διχασμό

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των παρεμβάσεων ξένων χωρών με στόχο να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών καταγγέλλουν, είτε σαφώς είτε εμμέσως, τη Ρωσία ότι επιδιώκει να παρέμβει στις εκλογές.

Οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να μιλά για «παράλογες κατηγορίες», τις οποίες η Μόσχα «απορρίπτει σθεναρά». 

Νωρίτερα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι η Ρωσία παραμένει η «κυρίαρχη απειλή» για τις αμερικανικές εκλογές και ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο οπλοστάσιο εργαλείων για να υποστηρίξει «έναν από τους υποψηφίους» και να σπείρει τον διχασμό.

«Οσον αφορά αυτές τις κατηγορίες, είναι παράλογες και τις απορρίπτουμε σθεναρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν πολλές τέτοιες δηλώσεις, καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές, διότι η Ρωσία και ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους προσωπικά είναι ουσιαστικά σημαντικοί παράγοντες, που τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί εκμεταλλεύονται κατά τη διάρκεια του πολιτικού τους αγώνα, ιδίως κατά την προεκλογική εκστρατεία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε «επιζήμια» για τις διμερείς σχέσεις «την προσπάθεια να εμπλέξουν τη Ρωσία» στην προεκλογική εκστρατεία, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν σκοπό να παρουσιάσουν τη Ρωσία ως εχθρό.

«Κάθε φορά η εκμετάλλευση της Ρωσίας και του Πούτιν στην εσωτερική πολιτική διαμάχη στην Αμερική προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ζημιά, ανεπανόρθωτη ζημιά στις διμερείς ρωσοαμερικανικές σχέσεις», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ας πούμε, έχει υποκύψει στις μοντέρνες τάσεις της εσωτερικής πολιτικής – πρέπει επίσης να αναζητήσουν εχθρούς και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να βρουν καλύτερους εχθρούς από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Εχουν περάσει περίπου δέκα ημέρες από την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική εκστρατεία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη δημοσίως κάποιο σχόλιο γι’ αυτό. Ο Ρώσος πρόεδρος στο παρελθόν είχε πει ότι, για τη Ρωσία, ο Τζο Μπάιντεν ήταν προτιμότερος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο δεν ήταν σαφές αν μιλούσε σοβαρά ή σαρκαστικά. Επίσης, το Κρεμλίνο είναι επιφυλακτικό έναντι της Κάμαλα Χάρις, λέγοντας ότι η αντιπρόεδρος δεν είχε διακριτή συμβολή στις σχέσεις με τη Μόσχα πέρα από κάποια μη φιλική ρητορική.

Τι λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες 

Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών άφησε να εννοηθεί ότι «ξένοι παράγοντες» θα εστιάσουν εκ νέου τις επιχειρήσεις επιρροής τους στην Κάμαλα Χάρις, που όλα δείχνουν ότι θα πάρει το προεδρικό χρίσμα από το κόμμα των Δημοκρατικών στο επικείμενο συνέδριό τους.

Κρεμλίνο: Παράλογα τα σενάρια των ΗΠΑ για εμπλοκή μας στις εκλογές-1
Κάμαλα Χάρις / AP Photo/Stephanie Scarbrough, Pool

Σύμφωνα με το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, «η Μόσχα αξιοποιεί τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τη Ρωσία και έχουν ως αντικείμενο την άσκηση επιρροής στην  κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις εκλογές». Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτές οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει πλατφόρμες επιρροής, έχουν ασχοληθεί άμεσα και διακριτικά με τους Αμερικανούς και χρησιμοποίησαν βελτιωμένα εργαλεία για να προσαρμόσουν το περιεχόμενο για το αμερικανικό κοινό, ενώ έκρυβαν τις προθέσεις της Ρωσίας».

Αλλος αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters, χωρίς να κατονομάζεται, είπε ότι οι εχθροί των ΗΠΑ που έχουν βάλει στο στόχαστρο τις εκλογές του Νοεμβρίου με επιχειρήσεις επιρροής αναμένεται να προσαρμοστούν στις εξελίξεις της προεδρικής αναμέτρησης, αναφερόμενος εμμέσως στην απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα.

Στο παρελθόν, αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν κατηγορήσει τη Μόσχα για παρεμβάσεις στις εκλογές του 2016 και του 2020. Αντίστοιχα, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT