Δολοφονία Χανίγια: Σε ρόλο «πυροσβέστη» ξένοι υπουργοί και διπλωμάτες, καλούν σε αυτοσυγκράτηση

Δολοφονία Χανίγια: Σε ρόλο «πυροσβέστη» ξένοι υπουργοί και διπλωμάτες, καλούν σε αυτοσυγκράτηση

Να συγκρατήσουν την ένταση που ανέβηκε κατακόρυφα στην ήδη εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής έπειτα από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, επιχειρούν διπλωμάτες και υπουργοί από τη Δύση και τον αραβικό κόσμο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συγκρατήσουν την ένταση που ανέβηκε κατακόρυφα στην ήδη εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής έπειτα από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, επιχειρούν τώρα διπλωμάτες και υπουργοί από τη Δύση και τον αραβικό κόσμο.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης επισήμως δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την εξόντωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Επί της ουσίας ωστόσο, όλοι θεωρούν ότι πίσω από αυτήν την επίθεση βρίσκεται το Ισραήλ το οποίο έχει άλλωστε κατ’ επανάληψη βάλει στο στόχαστρο ηγετικά στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Η εξόντωση του Χανίγια ανοίγει πια «πληγές» σε δύο μέτωπα: στη Λωρίδα της Γάζας από τη μία πλευρά (με φόντο την οποία διεξάγονταν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, συνομιλίες στις οποίες είχε ρόλο και ο ίδιος ο Χανίγια) και στον άξονα Ιράν-Ισραήλ-Λιβάνου από την άλλη.

Η Δύση θα επιθυμούσε, από την πλευρά της, οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γάζας να παραμείνουν «ζωντανές» και η κρίση στην οποία έχει εισέλθει το Μεσανατολικό από τον Οκτώβριο του 2023 να μην αποκτήσει διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, μια συνομιλία στο πλαίσιο της οποίας υπογραμμίστηκε «η σημασία της συνέχισης των εργασιών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα». Υπενθυμίζεται ότι Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ συμμετείχαν ως διαμεσολαβητές στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες επιθέσεις στο Ισραήλ. Το κεντρικό ζήτημα τώρα είναι να αποτραπεί μια περιφερειακή ανάφλεξη και να μην βυθιστεί ολόκληρη η περιοχή στο χάος», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπάερμποκ, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν προς το συμφέρον των λαών της περιοχής».

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT