Σάουθπορτ: Τέσσερις συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια ακροδεξιών

Σάουθπορτ: Τέσσερις συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια ακροδεξιών

Συγκέντρωση ακροδεξιών έξω από τζαμί της περιοχής μετά τη διακίνηση ψευδούς πληροφορίας ότι ο δράστης είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, τα οποία συνδέονται με τα βίαια επεισόδια στο Σάουθπορτ, την πόλη όπου ένας 17χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον παιδιών, με αποτέλεσμα τρία κορίτσια να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν ακόμη πέντε, όπως και δύο ενήλικες.

Mετά τη δολοφονική επίθεση του 17χρονου, και έπειτα από ψευδή πληροφορία που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο δράστης είχε κάνει αίτηση για άσυλο, ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν έξω από τζαμί της περιοχής το βράδυ της Τρίτης. Εκμεταλλεύθηκαν αγρυπνία στη μνήμη των τριών μικρών κοριτσιών που σκοτώθηκαν για να προκαλέσουν επεισόδια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Μέρσεϊσαϊντ, Σερίνα Κένεντι, οι τέσσερις συλληφθέντες μετείχαν στα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τα περίπου 200-300 άτομα που συγκεντρώθηκαν εκεί. Εκτός από τους 54 αστυνομικούς, στα επεισόδια τραυματίστηκαν και τρία σκυλιά της αστυνομίας. Οι τραυματισμοί προκλήθηκαν όταν οι συγκεντρωμένοι πέταξαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων τούβλα, πέτρες και μπουκάλια, ενώ πυρπόλησαν και αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες ήταν «μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που πιστεύεται ότι είναι υποστηρικτές του English Defense League (EDL)», μιας ακροδεξιάς, ισλαμοφοβικής ομάδας που ιδρύθηκε το 2009. 

Σύμφωνα με τη Σερίνα Κένεντι, οι συγκεντρωθέντες ήταν «ταραχοποιοί που βρέθηκαν εκεί καθαρά για χουλιγκανισμό και τραμπουκισμό». Εκτίμησε ότι 200-300 άτομα είχαν εμπλακεί και είπε ότι θα συλληφθούν κι άλλα άτομα.

Ο 17χρονος φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, κάτοικος του χωριού Μπανκς που είχε γεννηθεί στο Κάρντιφ, κατηγορείται για ανθρωποκτονίες και απόπειρες δολοφονίας.

Αναφερόμενος στα περιστατικά της Τρίτης, ο δήμαρχος του Λίβερπουλ, Στιβ Ρόδεραμ, περιέγραψε τα γεγονότα της Τρίτης ως «φρενίτιδα» που προκλήθηκε από μια ψευδή πληροφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι οι δράστες των επιθέσεων «πιστεύουν ότι μπορούν να έρθουν εδώ και να διχάσουν την κοινότητά μας».

Μετά τα επεισόδια, οι κάτοικοι του Σάουθπορτ συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν τη στήριξή τους στη μουσουλμανική κοινότητα και να βοηθήσουν να καθαριστεί ο χώρος έξω από το τέμενος, όπου εξαιτίας των βιαιοτήτων κατέρρευσε ένα τοιχίο.

Μετά τα γεγονότα, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χάμζα Γιούσεφ, ζήτησε να απαγορευθεί το EDL, επικαλούμενος τους νόμους για την τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτής της οργάνωσης, Τομι Ρόμπινσον, υποστηρίζει ότι η ομάδα του έχει διαλυθεί. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Βρετανία, Αντζελα Ράινερ, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει το αίτημα αυτό και αν η οργάνωση αυτή με τη δράση της εμπίπτει στους νόμους για την τρομοκρατία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT