ΗΠΑ: Αισιοδοξία στους Δημοκρατικούς για την Κάμαλα Χάρις

ΗΠΑ: Αισιοδοξία στους Δημοκρατικούς για την Κάμαλα Χάρις

Ανησυχεί τους Ρεπουμπλικανούς η ορμή της καμπάνιας της – Μπορεί να διατηρηθεί το θετικό «κύμα» στο στρατόπεδό της;

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και τα προβλήματα της εκστρατείας του δεν ήταν παρά μια μακρινή ανάμνηση στη γεμάτη ζωντάνια προεκλογική συγκέντρωση της Κάμαλα Χάρις στην Ατλάντα τη νύχτα της Τρίτης.

«Η ορμή αυτής της κούρσας έχει αλλάξει στρατόπεδο. Υπάρχουν σημάδια ότι ο Ντόναλντ Τραμπ το νιώθει», είπε η Χάρις, η ανάδειξη της οποίας ως επικρατέστερης υποψηφίου για το χρίσμα του κόμματος μεταμόρφωσε την προεκλογική περίοδο και το νωχελικό Δημοκρατικό Κόμμα. Το πραγματικό τεστ, όμως, έπεται και αφορά την ικανότητα της αντιπροέδρου να μετατρέψει το προοδευτικό κύμα σε εκλογική ορμή.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο σκληρός πυρήνας Δημοκρατικών ψηφοφόρων συντάσσεται με τη Χάρις, η κούρσα παραμένει αμφίρροπη, αντικατοπτρίζοντας τη βαθιά ιδεολογική πόλωση της χώρας. Η εκστρατεία της παραμένει στο πειραματικό της στάδιο. Η Χάρις κληρονόμησε τους 1.300 εργαζομένους στην εκστρατεία Μπάιντεν και τον κουμπαρά των 96 εκατ. δολαρίων του απερχόμενου προέδρου, με τα σχέδιά της για την αξιοποίηση του εντυπωσιακού αυτού μηχανισμού να παραμένουν όμως ασαφή. Δεν έχει ακόμη παρουσιάσει το όραμά της για τη χώρα και δεν έχει παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Υπογραμμίζοντας ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη ως προς τον συνυποψήφιό της, η Χάρις ανακοίνωσε την τρίτη περιοδεία στις επτά κρισιμότερες πολιτείες, αρχίζοντας με ομιλία στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.

Η Χάρις καλείται να λειτουργήσει σε ένα από τα πιο απρόβλεπτα πολιτικά σκηνικά της σύγχρονης εποχής. Η πρωτοφανής από τη δεκαετία του 1960 συρρίκνωση της παρούσας προεκλογικής περιόδου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της δημοτικότητας της αντιπροέδρου μέχρι και την ημέρα των εκλογών ή να την οδηγήσει εξίσου γρήγορα στα Τάρταρα.

Η πρωτοφανής συρρίκνωση της προεκλογικής περιόδου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της δημοτικότητας της αντιπροέδρου.

Οι Δημοκρατικοί, μέχρι στιγμής, είναι ενθουσιασμένοι με όσα βλέπουν. Οι χιλιάδες θεατές της εκδήλωσής της στην Ατλάντα ήταν αισθητά περισσότεροι από κάθε προεκλογική εμφάνιση του Μπάντεν. Η εκστρατεία Μπάιντεν είχε δώσει έμφαση στην αποκατάσταση της «ψυχής του έθνους», ένας παιάνας στα προ του Τραμπ πολιτικά ήθη της χώρας. Η Χάρις, αντιθέτως, έχει επιλέξει να αναφέρεται στο μέλλον.

«Δεν θα οπισθοχωρήσουμε, γιατί ο αγώνας μας αφορά το μέλλον και τις ελευθερίες μας», είπε την Τρίτη στην Ατλάντα η αντιπρόεδρος. Οπως και ο πρόεδρος, η Χάρις υπόσχεται να μειώσει το κόστος κατοικίας και να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπική τιμολόγηση φαρμάκων. Δεσμεύθηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αμερικανών, όπως το δικαίωμα στην ψήφο και στην άμβλωση.

Στην πιο παθιασμένη στιγμή της ομιλίας, η Χάρις ειρωνεύθηκε τον Τραμπ για την ανακοίνωσή του ότι υπαναχωρεί από το ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο, που είχε προγραμματισθεί ενόσω ο Μπάιντεν ήταν ακόμη ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. «Λοιπόν, Ντόναλντ, ελπίζω να αναθεωρήσεις και να συναντηθούμε στη σκηνή του ντιμπέιτ. Γιατί, όπως λέει και η παροιμία, αν έχεις κάτι να πεις, πες το μου κατάμουτρα», είπε η Χάρις, προκαλώντας ξέσπασμα ζητωκραυγών από τις κερκίδες. Ολα δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη Χάρις, παρά την απόρριψη που εισέπραξε στην ατυχή της διεκδίκηση του χρίσματος το 2020. Φέτος, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η αντιπρόεδρος κατέρριψε πολλά ρεκόρ δωρεών, κυριάρχησε απόλυτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησε δυναμική που όμοιά της το κόμμα δεν είχε δει από την πρώτη κούρσα του Ομπάμα το 2008. Η εκστρατεία Χάρις έχει εκπονήσει τώρα στρατηγική με στόχο την προσέγγιση ψηφοφόρων σε πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Τζόρτζια, η Νεβάδα και η Βόρεια Καρολίνα, αναζητώντας εκεί ψήφους Αφροαμερικανών και ισπανόφωνων.

Οι Ρεπουμπλικανοί, από τη μεριά τους, μοιάζουν μέχρι στιγμής ανίκανοι να επιλέξουν στρατηγική αντιμετώπισης της Χάρις. Την Τρίτη, η εκστρατεία Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τη Χάρις «αδύναμη, αποτυχημένη και επικίνδυνα αριστερή», γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει επί λέξει ο Τραμπ στις 3 Ιουλίου μιλώντας για τον Μπάιντεν.

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι αντιπρόεδροι

Reuters

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινώσει η Κάμαλα Χάρις τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της. Τη Δευτέρα, η δεξαμενή πιθανών συνυποψηφίων της Χάρις συρρικνώθηκε κατά ένα πρόσωπο, μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, ότι αποσύρεται από τον κατάλογο των υποψηφίων. «Η ώρα δεν είναι κατάλληλη για να βρεθώ στην εθνική σκηνή», είπε ο 67χρονος κυβερνήτης, ο οποίος ωστόσο πρόσφερε τη στήριξή του στην παλιά του φίλη Κάμαλα Χάρις. Σύμφωνα με αναλυτές, η επιλογή του Κούπερ θα έπληττε το μήνυμα των Δημοκρατικών για ηλικιακή ανανέωση του ψηφοδελτίου τους μετά την εγκατάλειψη Μπάιντεν.

Ο γερουσιαστής της Αριζόνας Μαρκ Κέλι θεωρείται ιδανικός υποψήφιος αντιπρόεδρος, χάρη στις περγαμηνές του ως αστροναύτη, πιλότου μαχητικών αεροσκαφών και συζύγου του πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκάμπι Γκίφορντ, η οποία επέλεξε τον ακτιβισμό αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια προεκλογικής της εκδήλωσης. Ο Κέλι, όμως, δεν διαθέτει κυβερνητική πείρα και δεν αναμένεται να προσελκύσει ψήφους υπέρ της Χάρις στις πολιτείες του «Μπλε Τοίχου» –Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια–, τις οποίες εκλογικοί αναλυτές θεωρούν απαραίτητες για την παραμονή των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο.

Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο, ο τρίτος μόλις Εβραίος που εκλέγεται στο πόστο αυτό της ιστορικής πολιτείας, θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμος σε ένα ψηφοδέλτιο Χάρις, αν και δεν διαθέτει την αναγκαία αναγνωρισιμότητα έξω από την πολιτεία του. Παρότι ο Σαπίρο βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, ο γεμάτος ενσυναίσθηση χειρισμός του θανάτου του πρώην πυροσβέστη οπαδού του Τραμπ από τον κυβερνήτη τον έκανε γνωστό σε σημαντική μερίδα του κοινού.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των Μαρκ Κέλι, Τζος Σαπίρο, Πιτ Μπούτιτζιγκ, Αντι Μπεσίερ και Τζέι Μπι Πρίτσκερ – Ποια τα δυνατά τους σημεία.

Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπούτιτζιγκ μπορεί να βοηθήσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος ως κεντρώος και βετεράνος του Αφγανιστάν. Αν επιλεγεί, θα γίνει ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος αντιπρόεδρος. Ο Μπούτιτζιγκ, όμως, έχει δεχθεί δριμεία κριτική για την ολιγωρία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στον εκτροχιασμό τρένου με τοξικό φορτίο στο Οχάιο το 2023.

Ο 46χρονος κυβερνήτης του Κεντάκι Αντι Μπεσίερ κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο στη βαθιά ρεπουμπλικανική πολιτεία, όπου ο Τραμπ είχε επικρατήσει επί του Μπάιντεν με 25 μονάδες διαφορά το 2020. Ο Μπεσίερ, που έθεσε το θέμα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών στο επίκεντρο της εκστρατείας του, είναι από τους δημοφιλέστερους κυβερνήτες των ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας επαίνους για τη διαχείριση της πανδημίας, των φονικών ανεμοστρόβιλων του 2021 και των καταστροφικών πλημμυρών του 2022.

Ο Τζέι Μπι Πρίτσκερ, κληρονόμος του ξενοδοχειακού ομίλου Hyatt, εξελέγη για πρώτη φορά κυβερνήτης του Ιλινόι το 2022. Από τη θέση αυτή αντιμετώπισε με επιτυχία στην πολιτεία του πολιτικά ευαίσθητα θέματα όπως τον έλεγχο της οπλοκατοχής, προωθώντας ευρεία απαγόρευση αυτόματων τουφεκιών και εγγράφοντας στο σύνταγμα του Ιλινόι το δικαίωμα στην άμβλωση. Ο Πρίτσκερ, ο μόνος από τους πιθανούς υποψήφιους αντιπροέδρους ικανός να χρηματοδοτήσει από ίδια κεφάλαια την εκστρατεία του, υπέγραψε πρόσφατα τον πρώτο νόμο στις ΗΠΑ ο οποίος στερεί το δικαίωμα από τοπικούς αξιωματούχους να απαγορεύουν βιβλία σε βιβλιοθήκες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT