Σε εξέλιξη η κηδεία του Χανίγια στην Τεχεράνη – Ο Χαμενεΐ ηγείται των προσευχών

Σε εξέλιξη η κηδεία του Χανίγια στην Τεχεράνη – Ο Χαμενεΐ ηγείται των προσευχών

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος διπλωματίας μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, η κηδεία του οποίου έχει ξεκινήσει στην ιρανική πρωτεύουσα παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ η αγωνία για τη Μέση Ανατολή αυξάνεται.

7' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Αγιατολάχ Χαμενεΐ ηγείται των προσευχών στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη σήμερα Πέμπτη.

Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε νωρίς σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν.

Πλήθος σε πένθος — αρκετοί παρευρισκόμενοι είχαν παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς στα χέρια — συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης.

Αλλαγή δεδομένων

Την Τετάρτη υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Αλί Χαμενεΐ διέταξε άμεσο πλήγμα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια. 

Ο Χανίγια βρισκόταν στο Ιράν με διπλωματική βίζα προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση να ξεκινήσει διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να χαράξει τον δρόμο προς τον περιορισμό των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Κάτι που σήμαινε ότι θα έπρεπε να έρθει σε συμφωνία με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, η δολοφονία Χανίγια την επομένη της ορκωμοσίας αλλάζει τα δεδομένα και πιθανόν «θα καταστήσει πιο δύσκολο το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών», όπως εκτιμά στο Politico ο Βαλί Νασρ, καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Οι περισσότεροι νέοι Ιρανοί πρόεδροι έχουν μήνες για να προσαρμοστούν στους ρυθμούς των προσπαθειών για σταδιακή πυρηνική κλιμάκωση, επιθέσεις κατά αντιπάλων και μυστικές συνομιλίες με τη Δύση για την ανακούφιση από τις κυρώσεις. Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν είχε στη διάθεσή του μόλις δέκα ώρες», υπογραμμίζουν επίσης οι αρθρογράφοι των ΝΥΤ, Ντέιβιντ Σάνγκερ και Φαρνάζ Φασιχί σε ανάλυσή τους με τίτλο «Οι επιλογές του Ιράν για αντίποινα και η απειλή κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή».

Κρυφή διπλωματία 

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ προετοιμάζεται για αντίποινα και από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετά τον θάνατο και του ανώτερου διοικητή της Φουάντ Σουκρ, του πιο υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης που σκοτώνεται κατά τους σχεδόν δέκα μήνες συγκρούσεων, σε ισραηλινό πλήγμα στα περίχωρα της Βηρυτού.

Μετά τη δολοφονία του Σουκρ, το Ισραήλ φέρεται να έστειλε μήνυμα, μέσω δυτικών διπλωματών, ότι ευρείας κλίμακας στόχευση ισραηλινών πολιτών θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως αναφέρει ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μήνυμα ανέφερε ότι το Ισραήλ στοχεύει διοικητές και ενόπλους και όχι υποδομές, και η Χεζμπολάχ θα έπρεπε επομένως να στοχεύει μόνο το ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό.

Υπό τη σκιά των παράλληλων εξελίξεων, αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση.

Το ΣΑ συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία, χώρες οι οποίες καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία του Χανίγια.

Αντίθετα, τα περισσότερα κράτη μέλη απλά εξέφρασαν την ανησυχία τους. «Φοβόμαστε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου», τόνισε η πρεσβεύτρια της Ιαπωνίας, η Σίνο Μιτσούκο, ενώ η Σλοβενία εκτίμησε πως περιοχή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

«Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη υπευθυνότητα και να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η ανάφλεξη της περιοχής», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρεσβεύτρια της Γαλλίας στα Ηνωμένα Εθνη Ναταλί Μπροντέρ.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του πως οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ στοχοποίησε ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολάχ, αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Θα ήταν καλύτερο να μην γίνεται σεναριολογία για τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος», εκτίμησε από την άλλη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρόμπερτ Γουντ, επιμένοντας για ακόμη μια φορά στο δικαίωμα του Ισραήλ —του οποίου η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνή κλίμακα— στη νόμιμη άμυνα.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπίσουμε όλο τον λαό του Ισραήλ», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός ομόλογός του, ο Τζόναθαν Μίλερ. Πρόσθεσε πως «η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και Χούθι δεν είναι σε θέση να χύνουν το δηλητήριό τους παρά χάρη στο κεφάλι του ερπετού», καταφερόμενος εναντίον του Ιράν, του «υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτή της τρομοκρατίας» κατ’ αυτόν, που βοηθά αυτές τις οργανώσεις, αντίστοιχα στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη.

Σχετικά με τις ελπίδες της Δύσης ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα ενεργήσουν με τρόπο που θα οδηγούσε τη σύγκρουση στο επόμενο βήμα, ο Βαλί Νασρ αναφέρει στο Politico «ότι υπάρχει πολλή κρυφή διπλωματία σε εξέλιξη, αλλά ουσιαστικά, βρισκόμαστε σε κατάσταση που μοιάζει πολύ με εκείνη μετά τον Απρίλιο, όταν το Ισραήλ επιτέθηκε για πρώτη φορά στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Στη συνέχεια, το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ και για δύο εβδομάδες, ο κόσμος κρατούσε την αναπνοή του».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και προειδοποίησε ότι το αεροδρόμιο της Βηρυτού μπορεί σύντομα να κλείσει.

Διαδηλώσεις και «λύση»

Την ίδια ώρα, χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαναν πορεία την Τετάρτη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν αφίσες και φωτογραφίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ενώ στα πλακάτ έγραφαν «Μάρτυρα Χανίγια, η Ιερουσαλήμ είναι ο σκοπός μας και η πορεία σου είναι η πορεία μας».

Φώναζαν επίσης συνθήματα όπως «Φονιά Ισραήλ, έξω από την Παλαιστίνη» και «Χιλιάδες χαιρετίσματα από την Κωνσταντινούπολη στην αντίσταση στη Γάζα» ενώ κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, περνώντας από τη συνοικία Φατίχ της πόλης.

Μολονότι το πλήγμα στον Χανίγια πιστεύεται ευρέως ότι προήλθε από το Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και ανέφερε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση εναντίον του Χανίγια και είπε ότι ο θάνατός του δεν θα αποθαρρύνει τους Παλαιστίνιους.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και στη Ραμπάτ και στην Τύνιδα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, καθώς και για να καταγγείλουν τον θάνατο του Χανίγια.

«H εντύπωση ότι το Ισραήλ μπορεί ουσιαστικά να παρακάμψει το σύνολο των χωρών – περιλαμβανομένων συμμαχικών δυνάμεων, για να κλιμακώσει την κατάσταση δεν αποτελεί πηγή ηρεμίας στην περιοχή», σχολιάζει σχετικά ο Βαλί Νασρ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «το παλαιστινιακό ζήτημα επιβίωσε ακόμη και παρά την εξόντωση των ηγετών του επί δεκαετίες και αυτό δεν αποτελεί στην πραγματικότητα λύση στο ευρύτερο πρόβλημα».

«Πρέπει να φτάσουμε σε κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να υπάρξει πολιτική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος και στη συνέχεια, να αντιμετωπιστούν τα ευρύτερα ζητήματα στην περιοχή γύρω από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν», σημειώνει και προσθέσει: «Αν καταλήξουμε σε πόλεμο, θα είναι αιματηρός, θα είναι δαπανηρός και η Δύση δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις συνέπειες».

«Δολοφονία» δημοσιογράφων

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα καταδίκασε την Τετάρτη τον θάνατο δύο δημοσιογράφων του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας την «εν ψυχρώ», «στοχευμένη δολοφονία» τους.

Το δίκτυο του Κατάρ μετέδωσε νωρίτερα χθες πως ο ανταποκριτής της αραβόφωνης υπηρεσίας του Ισμαήλ αλ Γουλ και ο εικονολήπτης Ράμι αρ Ρέφι έγιναν «στόχος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» καθώς έκαναν ρεπορτάζ σε καταυλισμό προσφύγων στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

«Η νέα επίθεση εναντίον δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα εγγράφεται στο πλαίσιο της συστηματικής στοχοποίησης των δημοσιογράφων του δικτύου και των οικογενειών τους από τον Οκτώβριο του 2023», υπογράμμισε.

Από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ασταμάτητα πληροφορίες από το πεδίο για τις συνέπειες των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακο.

Το γραφείο του στη Γάζα έχει βομβαρδιστεί και άλλοι δυο ανταποκριτές του έχουν σκοτωθεί.

Επί χρόνια, οι αρχές του Ισραήλ καταφέρονται δημόσια εναντίον της κάλυψης της επικαιρότητας στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη από το δίκτυο του Κατάρ, που δίνει τεράστια έμφαση στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινό δικαστήριο επιβεβαίωσε τον Ιούνιο πως παρέτεινε την ισχύ της απόφασης να απαγορευτεί η μετάδοση του σήματος του δικτύου στην επικράτεια της χώρας, που είχε επιβληθεί στο αλ Τζαζίρα αρχικά τον Μάιο. Το δίκτυο έχει αραβόφωνη και αγγλόφωνη υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες τον φονικό βομβαρδισμό. Ο Στεφάν Ντουζαρίκ απηύθυνε έκκληση να διενεργηθεί «διαφανής και σε βάθος έρευνα» για αυτό και παρόμοια πλήγματα και «να υπάρξει λογοδοσία».

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο έχουν πλέον φτάσει τους 165.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), ως την 31η Ιουλίου είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 125 δημοσιογράφοι — 120 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί, καθώς και 3 υπήκοοι Λιβάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT