«Οι κατάσκοποι του Ισραήλ παίρνουν την εκδίκησή τους»

«Οι κατάσκοποι του Ισραήλ παίρνουν την εκδίκησή τους»

Οι δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια, Φουάντ Σουκρ και Μοχάμεντ Ντέιφ αντιμετωπίζονται από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως μια τρόπον τινά «λύτρωση» για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου του 2023, τις οποίες οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών δεν κατάφεραν να προλάβουν και να αποτρέψουν, έχουν πια περάσει σχεδόν δέκα μήνες.

«Οι περιβόητες υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ ταπεινώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου (σ.σ. του 2023) από τη Χαμάς. Ομως αυτήν την εβδομάδα πήραν την εκδίκησή τους», γράφουν οι Financial Times, με φόντο πια την εξόντωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Τεχεράνη.

Μέσα σε μόλις μία νύχτα, δύο άνδρες οι οποίοι βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας των εχθρών του Ισραήλ εντοπίστηκαν και σκοτώθηκαν εκεί όπου ένιωθαν πιο άνετα, στην Τεχεράνη ο Χανίγια της Χαμάς τα ξημερώματα της Τετάρτης και στη Βηρυτό ο Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ λίγες ώρες νωρίτερα.

Αυτές οι δολοφονίες αντιμετωπίζονται πια από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως μια τρόπον τινά «λύτρωση» αλλά και ως μια αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους εχθρούς του Ισραήλ.

Οι δολοφονίες αποτελούν εδώ και δεκαετίες μέρος του ισραηλινού ρεπερτορίου. Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες έχουν δολοφονηθεί στους δρόμους της Τεχεράνης, μαχητές της Χαμάς έχουν δηλητηριαστεί σε δωμάτια ξενοδοχείων, εχθροί του Ισραήλ έχουν πληγεί από εκρήξεις κινητών τηλεφώνων ενώ υπάρχει παράλληλα η απειλή των αεροπορικών επιδρομών.

«Δεν υπάρχει μέρος απρόσιτο για τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από το χτύπημα κατά του Σουκρ στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τους FT, το Ισραήλ κατάφερε να εντοπίσει τον Σουκρ χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από μέσα παρακολούθησης (κατασκόπους στο έδαφος, λογισμικά που μπορούν να αναγνωρίζουν φωνές κ.ά.). Η ίδια η ηγεσία της Χεζμπολάχ λέγεται ότι περίμενε κάποιο τέτοιου τύπου χτύπημα από την πλευρά των Ισραηλινών και ότι, για αυτόν τον λόγο, είχε ζητήσει από πολλά στελέχη της να αρχίσουν να χρησιμοποιούν παλαιότερης τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα κ.ά.

Αναλυτές υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως ό,τι κάνουν τώρα οι Ισραηλινοί το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν.

Ηταν Σεπτέμβριος του 1972 όταν έντεκα Ισραηλινοί αθλητές και προπονητές έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενόπλων Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου. Η Μοσάντ απάντησε σε εκείνο το χτύπημα θέτοντας σε εφαρμογή την επιχείρηση «Οργή του Θεού». Από το 1972 και για τα επόμενα περίπου 16 χρόνια, πράκτορες του Ισραήλ θα κυνηγούσαν όποιον είχε εμπλακεί σε εκείνη την επίθεση.

Εν έτει 2024 πια, «οι κατάσκοποι του Ισραήλ παίρνουν την εκδίκησή τους», αυτήν τη φορά για τις επιθέσεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT