Επίθεση στο Σάουθπορτ: Τα fake news σκόρπισαν το χάος
επίθεση-στο-σάουθπορτ-τα-fake-news-σκόρπισαν-563154742

Επίθεση στο Σάουθπορτ: Τα fake news σκόρπισαν το χάος

Λίγες ώρες μετά την τραγική δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ της Αγγλίας, η μαζική παραπληροφόρηση κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο δράστης είναι «μουσουλμάνος μετανάστης», οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια από ακροδεξιούς

Φωτογραφία: Reuters
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Δευτέρα, η Μπίμπι Κινγκ, η Ελσι Ντου Στάνκομπ και η Αλις Ντασίλβα Αγκουίαρ, πήγαν να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Τέιλορ Σουίφτ στην παραθαλάσσια πόλη Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας. Τα τρία κορίτσια, ηλικίας 6 έως 9 ετών, έχασαν με τραγικό τρόπο της ζωή τους, έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε ένας 17χρονος -γεννημένος στην Ουαλία με καταγωγή από τη Ρουάντα-, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επιπλέον επτά άτομα –πέντε εκ των οποίων είναι παιδιά-, που εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επίθεση στο Σάουθπορτ: Τα fake news σκόρπισαν το χάος-1
Τα θύματα της επίθεσης, Ελσι Ντου Στάνκομπ, Μπίμπι Κινγκ και Αλις Ντασίλβα Αγκουίαρ. Φωτογραφία: Merseyside Police/via Reuters

Ομως, το συγκλονισμένο από την φρικαλεότητα του εγκλήματος Σάουθπορτ, δεν πρόλαβε να πενθήσει. Ελάχιστη ώρα μετά τη δολοφονία των τριών κοριτσιών, ξεκίνησε μια πρωτοφανής έκτασης διαδικτυακή παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο δράστης είναι «μουσουλμάνος μετανάστης». Ενημερωτικές ιστοσελίδες, ακόμη και πολιτικοί έσπευσαν να ρίξουν νερό σε αυτόν τον μύλο της παραπληροφόρησης και της συνωμοσίας. Αν και η αστυνομία σύντομα διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς, το κακό είχε ήδη γίνει. Από την περασμένη Τρίτη, ακροδεξιοί προχωρούν σε εκτεταμένα επεισόδια σε Σάουθπορτ, Λονδίνο κι άλλες αγγλικές πόλεις, ενώ έχουν σημειωθεί πολλές δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμοί.

Πριν από λίγη ώρα, το δικαστήριο του Λίβερπουλ, αποκάλυψε ότι το όνομα του φερόμενου δράστη είναι Αξελ Ρουντακουμπάνα. Εχει καταγωγή από τη Ρουάντα και γεννήθηκε στο Κάρντιφ. Ο δικαστής δήλωσε ότι αν και είναι ακόμη ανήλικος, ήρε την εντολή ανωνυμίας του, επειδή επικράτησαν τα οφέλη που θα έχει η αποκάλυψη της ταυτότητάς του για το δημόσιο συμφέρον, εξαιτίας της αναταραχής που προκάλεσε το περιστατικό στη χώρα. Επίσης, ο κατηγορούμενος θα ενηλικιωθεί σε μια εβδομάδα, γεγονός που σύμφωνα με το δικαστήριο, θα προξενούσε περαιτέρω οργή σε περίπτωση που δεν γινόταν γνωστή η ταυτότητά του σε αυτή τη χρονική στιγμή. Η προσωρινή δικάσιμος ορίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2025.  

Επίθεση στο Σάουθπορτ: Τα fake news σκόρπισαν το χάος-2
Φωτογραφία του 17χρονου δράστη σε μικρότερη ηλικία, όπως δόθηκε στα βρετανικά ΜΜΕ.

Η αναταραχή στην οποία αναφέρεται το δικαστήριο ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, όταν εκατοντάδες ακροδεξιοί -κυρίως νεαροί άντρες-, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στο Σάουθπορτ. Οι συγκρούσεις πραγματοποίηθηκαν στον απόηχο μιας μεγάλης και ειρηνικής αγρυπνίας, όπου εκατοντάδες πενθούντες, κατέθεσαν στεφάνια και κεριά. Ενας συναισθηματικός φόρος τιμής στα τρία δολοφονημένα κορίτσια. Σύμφωνα με το CNN, αρκετοί από τους διαδηλωτές που προκάλεσαν τα επεισόδια, είναι υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης English Defence League. Βάσει αναφορών της αστυνομίας, τα συγκεκριμένα άτομα πέταξαν τούβλα σε τοπικό τέμενος, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και αστυνομικά οχήματα και εκσφενδόνισαν μπουκάλια εναντίον της αστυνομίας.

Επίθεση στο Σάουθπορτ: Τα fake news σκόρπισαν το χάος-3
Κάτοικοι του Σάουθπορτ άφηναν λουλούδια και παιχνίδια κοντά στο σημείο της τραγικής δολοφονίας των τριών κοριτσιών. Φωτογραφία: Reuters

Σύμφωνα με τον Guardian, οι διαδηλωτές φώναζαν μεταξύ άλλων «Ποιοι δρόμοι; Οι δικοί μας δρόμοι» και «Αγγλία μέχρι να πεθάνω». Από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 53 αστυνομικοί. Συνολικά συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ενώ αναζητούνται κι άλλοι εμπλεκόμενοι. Εως και σήμερα, το Σάουθπορτ παραμένει υπό την εντολή του άρθρου 60, το οποίο δίνει στην αστυνομία αυξημένες εξουσίες να σταματά και να ερευνά υπόπτους, εν μέσω φόβων για περαιτέρω βία.

«Θέλουμε πίσω τη χώρα μας» και «Σταματήστε τις βάρκες» φώναζαν χιλιάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, εναντίον της οποίας εκτόξευσαν φωτοβολίδες. 

Οι συγκρούσεις σύντομα επεκτάθηκαν και σε άλλα μέρη της χώρας. Την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στρίτ, εναντίον της οποίας εκτόξευσαν φωτοβολίδες. Το ίδιο έπραξαν και εναντίον του αγάλματος του πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ. Σύμφωνα με το Reuters, φώναζαν συνθήματα όπως: «Σώστε τα παιδιά μας», «Θέλουμε πίσω τη χώρα μας» και «Σταματήστε τις βάρκες», σε μια σαφή αναφορά κατά των μεταναστευτικών ροών. Συνολικά, συνελήφθησαν περισσότερα από 100 άτομα, τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία, προέβησαν σε αδικήματα όπως βίαιη διατάραξη της τάξης, επίθεση σε εργαζόμενο σε υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και παραβίαση των όρων διαμαρτυρίας.

Ταραχές ξέσπασαν χθες το βράδυ και στο Χαρτλπουλ, όπου συνελήφθησαν οκτώ άτομα, τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί και πυρπολήθηκε ένα περιπολικό.

Επίθεση στο Σάουθπορτ: Τα fake news σκόρπισαν το χάος-4
Σύλληψη διαδηλωτή στο Λονδίνο. Φωτογραφία: Reuters

Στο πλαίσιο των σφοδρών συμπλοκών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, κάλεσε τους επικεφαλής της αστυνομίας σε επείγουσα συνάντηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως οι βίαιοι ταραχοποιοί θα αντιμετωπίσουν την «πλήρη ισχύ του νόμου».

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής παραπληροφόρησης ότι ο δράστης είναι μουσουλμάνος μετανάστης, την περασμένη Τρίτη, ο νεοεκλεγείς βουλευτής του κόμματος «Μεταρρύθμιση», Νάιτζελ Φάρατζ, ανήρτησε βίντεο όπου διερωτάται «αν η αλήθεια αποκρύπτεται από εμάς». Σύμφωνα με τον Guardian, το βίντεο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας, Νιλ Μπάσου, ο οποίος κατηγόρησε τον Φάρατζ ότι «παρέχει βοήθεια στην Ακροδεξιά, υπονομεύει την αστυνομία, δημιουργεί θεωρίες συνωμοσίας και ωθεί, μέσω ψευδών, τις επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας».

«Εφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω βάρκας»

Ο 17χρονος φερόμενος δράστης, γεννήθηκε σύμφωνα με την αστυνομία στο Κάρντιφ της Ουαλίας και ζούσε στον χωριό Μπανκς, κοντά στο Σάουθπορτ. Εναντίον του επιβλήθηκαν ήδη κατηγορίες για τις τρεις ανθρωποκτονίες των μικρών κοριτσιών, δέκα απόπειρες ανθρωποκτονίας και κατοχή μαχαιριού. Τα στοιχεία του δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται βάσει νόμου, αφού ο φερόμενος δράστης είναι ανήλικος.

Η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του όμως, οδήγησε σε απρόβλεπτες συνέπειες. Σύμφωνα με το Sky News, σχεδόν αμέσως αφότου έγινε γνωστή η είδηση για τη δολοφονία των τριών κοριτσιών, άρχισε η διαδικτυακή παραπληροφόρηση. Πληθώρα λογαριασμών στο Χ (πρώην Twitter), άρχισαν να προωθούν σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «ψευδείς αφηγήσεις σχετικά με την εθνικότητα και τη θρησκεία του δράστη». Αντίστοιχοι ισχυρισμοί άρχισαν να διαμοιράζονται και μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο λογαριασμός @artemisfornow ήταν ο πρώτος που έγραψε ότι ο δράστης δήθεν ονομάζεται «Αλί Αλ-Σακάτι». Αν και αριθμεί μόλις 44 χιλιάδες ακολούθους, το συγκεκριμένο tweet συγκέντρωσε σε λιγότερο από ένα 24ωρο, περισσότερες από 1.5 εκατομμύριο προβολές. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο λογαριασμός «European Invasion», ο οποίος ακολουθείται από περίπου 360.000 άτομα ανέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι ο φερόμενος δράστης είναι «μουσουλμάνος μετανάστης». Το συγκεκριμένο tweet, συγκέντρωσε περισσότερες από 4 εκατομμύρια προβολές. Ο Αντριου Τέιτ, ένας γνωστός και αμφιλεγόμενος ινφλουένσερ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ ότι ο επιτιθέμενος είναι «παράνομος μετανάστης».

Η παραπληροφόρηση όμως δεν έμεινε εκεί. Σύντομα πολλοί λογαριασμοί έγραφαν ότι ο φερόμενος δράστης ονομάζεται «Αλί Αλ-Σακάτι» και έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 ταξιδεύοντας με βάρκα. Οι ανακοινώσεις της αστυνομίας διαψεύδουν όλους αυτούς τους ισχυρισμούς.

Επίθεση στο Σάουθπορτ: Τα fake news σκόρπισαν το χάος-5
Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς. Φωτογραφία: Reuters

Σύμφωνα με το Sky News, ο λογαριασμός @artemisfornow ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε αυτό το όνομα. Μολονότι αριθμεί μόλις 44 χιλιάδες ακολούθους, το επίμαχο tweet του συγκεκριμένου λογαριασμού, συγκέντρωσε σε λιγότερο από ένα 24ωρο, περισσότερες από 1.5 εκατομμύριο προβολές. Πλέον, το συγκεκριμένο tweet έχει διαγραφεί. Εκατοντάδες ακόμη λογαριασμοί, με λιγότερους από 10.000 ακολούθους, προχώρησαν σε αντίστοιχα tweets, τα οποία όμως προβλήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Σημαντική ενίσχυση στη διάχυση της παραπληροφόρησης, δόθηκε και από tweet του λογαριασμού @endwokeness, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον «Αλί Αλ-Σακάτι». Κάποιες από τις δημοσιεύσεις αυτού του λογαριασμού ο οποίος αριθμεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια ακολούθους, έχουν κοινοποιηθεί και από τον ιδιοκτήτη του Χ, Ελον Μασκ.

«Συγγνώμη για την παραπληροφόρηση»

Το ότι ο δράστης δήθεν ονομάζεται «Αλί Αλ-Σακάτι» γράφτηκε και από την αμερικανική ιστοσελίδα Channel 3 Now. Πρόκειται για ένα μέσο, που σύμφωνα με το Sky News, «φαίνεται να αναπαράγει παραπλανητικά άρθρα προκειμένου να αυξήσει τα διαφημιστικά έσοδα. Ο μοναδικός αρθρογράφος που αναφέρεται στον ιστότοπό του παραπέμπει σε μια σελίδα στο Facebook με τέσσερις φίλους, ένας εκ των οποίων είναι ένας λογαριασμός spam, ενώ ένας άλλος δημοσιεύει αποκλειστικά για το Channel 3 Now». Το ψευδές όνομα αναφέρθηκε σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ και από το ρωσικό κρατικά ελεγχόμενο ειδησεογραφικό κανάλι RT.

Σημειώνεται πως σήμερα το Channel 3 απολογήθηκε για τη δημοσίευση «παραπλανητικής πληροφόρησης» σχετικά με την υπόθεση, ενημερώνοντας πως το επίμαχο δημοσίευμα έχει πλέον διαγραφεί, και πως οι υπεύθυνοι για την δημοσίευσή του απολύθηκαν. Η αφήγηση ομως ότι ο «Αλί Αλ- Σακάτι» ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία των τριών κοριτσιών είχε ήδη διαδοθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Επίθεση στο Σάουθπορτ: Τα fake news σκόρπισαν το χάος-6
Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από βίαιους διαδηλωτές σε τζαμί του Σάουθπορτ. Φωτογραφία: Reuters

«Προστατεύστε την ταυτότητά τους»

Το γενικευμένο αντιμουσουλμανικό συναίσθημα δεν περιορίστηκε εκεί. Σύντομα άρχισαν να δημοσιεύονται στο TikTok φωτογραφίες που καλούσαν σε συγκέντρωση στο Σάουθπορτ. Μια από αυτές έγραφε: «Η διαφορετικότητα είναι έγκλημα μίσους ενάντια στους λευκούς ανθρώπους». Σε μια άλλη φωτογραφία, δινόταν στους διαδηλωτές η συμβουλή να φορέσουν κουκούλα προκειμένου να προστατεύσουν την ταυτότητά τους, ενώ σε μια άλλη όπου εικονιζόταν ένα αιματοβαμμένο χέρι, είχε γραφτεί «Φτάνει πια».

Η τελευταία αυτή φωτογραφία, διαμοιράστηκε σύμφωνα με το Sky News από γνωστό ακροδεξιό ακτιβιστή, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση Πατριωτική εναλλακτική (PA). Η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να διαδέχθηκε το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP). Σύμφωνα με το SkyNews, μέλη της PA αναγνωρίστηκαν στη συγκέντρωση στο Σάουθπορτ την περασμένη Τρίτη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT