Επίθεση στο Σάουθπορτ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 17χρονου δράστη

Επίθεση στο Σάουθπορτ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 17χρονου δράστη

Παρά το γεγονός ότι είναι ανήλικος, ο δικαστής επέτρεψε να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία του, επιστημαίνοντας ότι έτσι θα αποφευχθεί η διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά και ο κίνδυνος νέων ρατσιστικών επιθέσεων.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aξελ Ρουντακουμπάνα, 17 ετών, γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας από οικογένεια με καταγωγή από τη Ρουάντα. Αυτά είναι τα στοιχεία της ταυτότητας του ανήλικου δράστη της φονικής επίθεσης με μαχαίρι κουζίνας εναντίον μικρών παιδιών παιδιών σε μάθημα χορού με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ.

Στην επίθεση, στο Σάουθπορτ του Λίβερπουλ, τρία μικρά κορίτσια σκοτώθηκαν, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη οκτώ παιδιά -τα πέντε παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση- και δύο ενήλικες.

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να δώσει το όνομα του δράστη -ο οποίος ακόμη δεν έχει ομολογήσει την πράξη του- παρά το γεγονός ότι είναι ανήλικος, διότι ήθελε να προλάβει σοβαρότερα προβλήματα. Αφορμή ήταν τα επεισόδια έξω από τέμενος στην πόλη, τα οποία προκλήθηκαν από ακροδεξιά ρατσιστική ομάδα, αφότου κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου η ψευδής πληροφορία ότι ο δράστης ήταν αιτών άσυλο.

Επίθεση στο Σάουθπορτ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 17χρονου δράστη-1
Φωτογραφία του 17χρονου, όπως δόθηκε στα βρετανικά ΜΜΕ

Οπως είπε ο δικαστής, η διατήρηση της ανωνυμίας του κατηγορούμενου ενέχει τον κίνδυνο «να επιτρέψουμε σε άλλους να συνεχίσουν να διαδίδουν παραπληροφόρηση» και πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος πρόκειται να κλείσει τα 18 την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια «πρόσθετη δικαιολογία για έναν νέο γύρο δημόσιας αναταραχής».

Σοκαριστικές κατηγορίες

Ο Αξελ Ρουντακουμπάνα κατηγορείται για τη δολοφονία τριών κοριτσιών και απόπειρα δολοφονίας πολλαπλών προσώπων.

Περιγράφοντας τις κατηγορίες εναντίον του ο δικαστής τις χαρακτήρισε «σοκαριστικές», λέγοντας ότι «δύσκολα θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές». Συνεπώς, υπάρχει «πραγματικό και σωστό δημόσιο συμφέρον για τη γνωστοποίηση της ταυτότητας του κατηγορουμένου» και να επιτραπεί στον Τύπο να τον κατονομάσει θα βοηθήσει για να διαλυθεί η παραπληροφόρηση που υπάρχει, ειδικά στο διαδίκτυο».

Στη Βρετανία, οι δικαστές έχουν την εξουσία να εκδίδουν εντολές ανωνυμίας σε υποθέσεις ανηλίκων, για να προστατεύουν την ασφάλεια των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το άρθρο 45 του Νόμου περί Δικαιοσύνης και Εγκληματικών Αποδεικτικών Στοιχείων για τη Νεολαία του 1999. 

Τόσο οι δικηγόροι υπεράσπισης του 17χρονου όσο και ο δημόσιος κατήγορος υποστήριξαν ότι η ανωνυμία του Αξελ θα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να δοθεί περισσότερος χρόνος στην αστυνομία να λάβει μέτρα για να κρατήσει ασφαλείς τους γονείς και τον 20χρονο μεγαλύτερο αδερφό του. Ωστόσο ο δικαστής αρνήθηκε, διότι είπε η οικογένεια του δράστη έχει ήδη μετακινηθεί σε ασφαλές μέρος.

Πάντως, αποφάσισε να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των τραυματιών της επίθεσης.

Αρνείται να μιλήσει

Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν ακόμη άγνωστα. Κατά την ακρόασή του από το δικαστήριο, ο 17χρονος είχε καλυμμένο το πρόσωπό του, με το φούτερ του τραβηγμένο μέχρι τη γραμμή των μαλλιών του. Αρνήθηκε να μιλήσει, ούτε για να επιβεβαιώσει το όνομά του, ενώ κινούνταν νευρικά.

Εως τη δίκη του, με απόφαση του δικαστή, θα οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης νέων. Η απόφαση αυτή μπορεί πάντως να αλλάξει αφότου ενηλικιωθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT