ΗΠΑ: Επιμένει στις προσωπικές επιθέσεις ο Τραμπ

ΗΠΑ: Επιμένει στις προσωπικές επιθέσεις ο Τραμπ

Δηλώσεις με έντονο ρατσιστικό περιεχόμενο εναντίον της Κάμαλα Χάρις από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών - Στελέχη της εκστρατείας του αμφιβάλλουν ότι η στρατηγική του θα είναι αποτελεσματική

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μέσω Διαδικτύου άρχισε χθες η ψηφοφορία των συνέδρων που αναμένεται να προσφέρουν επισήμως στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, στο συνέδριο του Σικάγου, το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η υποψηφιότητα της Χάρις έχει «κλειδώσει» ουσιαστικά από την Τρίτη, καθώς η επιτροπή κανονισμών της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών δεν κατέγραψε άλλη υποψηφιότητα εκτός από τη δική της. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, μετά το τέλος της ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ, ο παρορμητικός και πείσμων χαρακτήρας του Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος εχθρός του. Παρά τις συμβουλές της προεκλογικής ομάδας του να επικεντρώσει τις επιθέσεις του κατά της Χάρις στη θητεία της ως εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο και να την εμφανίσει σαν αριστερίστρια, υπεύθυνη για τις μεταναστευτικές ροές και τον πληθωρισμό, ο Τραμπ επέλεξε πάλι τις προσωπικές επιθέσεις. Μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της ένωσης Αφροαμερικανών δημοσιογράφων του Σικάγου, ο Τραμπ είπε για την αντίπαλό του: «Δεν ήξερα ότι είναι μαύρη μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Τότε έγινε ξαφνικά μαύρη και τώρα θέλει όλοι να τη θεωρούν μαύρη. Είναι Ινδή ή μαύρη;».

ΗΠΑ: Επιμένει στις προσωπικές επιθέσεις ο Τραμπ-1

Την Τρίτη, σε συνέντευξή του στη φιλικά διακείμενη στον Τραμπ δημοσιογράφο Λόρα Ινγκραχαμ, ο τέως πρόεδρος είπε: «Η Χάρις θα είναι σαν παιχνιδάκι μπροστά στους ηγέτες του κόσμου. Θα την πατήσουν κάτω. Δεν θέλω να πω γιατί, αλλά πολλοί με καταλαβαίνετε». Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Τραμπ ισχυρίσθηκε ότι η Χάρις, της οποίας ο σύζυγος και τα θετά τέκνα είναι Εβραίοι, «δεν συμπαθεί τους Εβραίους».

Στις αρχές της εβδομάδας, η προεκλογική εκστρατεία Τραμπ πλήρωσε 12 εκατ. δολάρια για την προβολή διαφήμισης στην οποία η Χάρις εμφανίζεται να χορεύει, ενώ ο αφηγητής λέει: «Αυτή είναι η τσαρίνα των συνόρων που μας άφησε αβοήθητους». Το σποτ αναφέρεται στην απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να διορίσει τη Χάρις επικεφαλής κρατικής προσπάθειας περιορισμού των μεταναστευτικών ροών από τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα. Οργάνωση υποστηρικτών του Τραμπ πλήρωσε για την παραγωγή άλλης διαφήμισης που κατηγορεί τη Χάρις «για συγκάλυψη της εμφανούς διανοητικής κατάπτωσης του Τζο».

Παρά τον καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων, όμως, τα λόγια του Τραμπ ήταν αυτά που κυριάρχησαν στα μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα. Η ψευδής δήλωσή του ότι η αντιπρόεδρος υποβάθμισε συνειδητά την αφροτζαμαϊκανή καταγωγή της υποχρέωσε τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών σε δημόσιες απολογίες. Η Χάρις φοίτησε στο ιστορικό αφροαμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάουαρντ και εντάχθηκε σε αφροαμερικανική αδελφότητα.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ έγραψε: «Η Τρελο-Κάμαλα λέει σε συνέντευξή της ότι είναι Ινδή και όχι μαύρη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τελειωμένη ψεύτρα. Χρησιμοποιεί τους πάντες, ακόμη και τη φυλετική της ταυτότητα». Μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα, ο Τραμπ έχει αποκαλέσει τη Χάρις «στουρνάρι», έχει αμφισβητήσει τις νομικές περγαμηνές της και έχει ειρωνευθεί το γέλιο της. Στελέχη της εκστρατείας Τραμπ αμφιβάλλουν, όμως, ότι οι προσωπικές επιθέσεις θα είναι αποτελεσματικές. «Ο ισχυρισμός ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, η υπεράσπιση των ταραξιών της 6ης Ιανουαρίου και οι επιθέσεις στη Χάρις για τη φυλή ή την προσωπικότητά της δεν θα μας βοηθήσουν να νικήσουμε», είπε πρόσωπο του στενού κύκλου του Τραμπ στην εφημερίδα Boston Globe.

Αντιθέτως, οι σύμβουλοι του Τραμπ θα ήθελαν να χρησιμοποιήσει αντιπολιτευτικά επιχειρήματα ουσίας όπως οι τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και οι παράνομες συνοριακές διελεύσεις. Ο ίδιος έχει εκφράσει δημόσια παράπονα για την αλλαγή στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, χαρακτηρίζοντάς το «πραξικόπημα». Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ο τέως πρόεδρος παραπονιέται για την ενίσχυση των ποσοστών υπέρ της Χάρις στις δημοσκοπήσεις αλλά και για τη μεροληπτική στάση των μέσων ενημέρωσης υπέρ της.

Παρότι η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και η εκστρατεία Τραμπ επιμένουν δημόσια ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των σφυγμομετρήσεων παραμένουν ευνοϊκά για τον τέως πρόεδρο, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένου και του υποψήφιου αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις τη μετατόπιση της εκστρατείας και την ορμή που έφερε η υποψηφιότητα Χάρις στην εξίσωση.

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT