Η Χαμάς καλεί σε «ημέρα οργής» με αφορμή την κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ

Η Χαμάς καλεί σε «ημέρα οργής» με αφορμή την κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του βρίσκεται σε «πολύ υψηλό επίπεδο» προετοιμασίας για οποιοδήποτε σενάριο, «τόσο αμυντικό όσο και επιθετικό»

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς κάλεσε σε «ημέρα οργής» για σήμερα, Παρασκευή, 2 Αυγούστου με αφορμή την κηδεία του ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, η σορός του οποίου έφτασε στο Κατάρ, όπου ζούσε εξόριστος. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε νεκρώσιμη τελετή για τον πολιτικό ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων στην Τεχεράνη, όπου σκοτώθηκε μία ημέρα νωρίτερα σε πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Την Τρίτη, ο στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε σε επίθεση που ανέλαβε το ισραηλινό κράτος. «Το Ισραήλ δεν γνωρίζει ποιες κόκκινες γραμμές έχει ξεπεράσει», δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, υποσχόμενος «απάντηση» σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Λίγη ώρα αργότερα χθες η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ ως απάντηση σε ισραηλινή «επίθεση» που «σκότωσε αρκετούς αμάχους».

Χθες, το Ισραήλ επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο του Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, σε αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας στις 13 Ιουλίου.

Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη και τη Βηρυτό αναζωπύρωσαν τους φόβους για επέκταση του πολέμου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μεταξύ του Ισραήλ από τη μία πλευρά και του Ιράν και των συμμάχων του από την άλλη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η χώρα του βρίσκεται σε «πολύ υψηλό επίπεδο» προετοιμασίας για οποιοδήποτε σενάριο, «τόσο αμυντικό όσο και επιθετικό», σύμφωνα με το γραφείο του.

Σκληρή τιμωρία

Η Χαμάς καλεί σε «ημέρα οργής» με αφορμή την κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ-1

Την Πέμπτη, χιλιάδες πενθούντες που κρατούσαν πορτρέτα του Ισμαήλ Χανίγια παρέστησαν στην κηδεία του στην ιρανική πρωτεύουσα, η οποία σημαδεύτηκε από εκκλήσεις για εκδίκηση. Στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απήγγειλε την προσευχή για τους νεκρούς μπροστά από τα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του, καλυμμένα με την παλαιστινιακή σημαία.

Στην τελετή συμμετείχαν ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί. Τα φέρετρα μεταφέρθηκαν με όχημα στολισμένο με λουλούδια στους δρόμους της πόλης.

Ο 61χρονος Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε μία από τις κατοικίες που προορίζονται για βετεράνους στα βόρεια της Τεχεράνης, αφού είχε παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Πεζεσκιάν.

Οι New York Times, επικαλούμενοι πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξαν ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε από βόμβα που ήταν κρυμμένη εδώ και περίπου δύο μήνες στην κατοικία, η οποία προστατεύεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης και αποτελεί μέρος τεράστιου συγκροτήματος σε αριστοκρατική συνοικία στα βόρεια της ιρανικής πρωτεύουσας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απείλησε το Ισραήλ με «αυστηρή τιμωρία» αμέσως μετά τον θάνατο του Χανίγια. «Σίγουρα θα εκτελέσουμε την εντολή του ηγέτη», «στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, στην κηδεία.

Αποφυγή κλιμάκωσης

Η Χαμάς καλεί σε «ημέρα οργής» με αφορμή την κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ-2

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι είναι επίσης σύμμαχοι της Χαμάς, υποσχέθηκαν την Πέμπτη να δώσουν «στρατιωτική απάντηση» στην «επικίνδυνη κλιμάκωση» που θεωρούν ότι προκάλεσε το Ισραήλ.

Παρά τις εκκλήσεις για εκδίκηση, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των συμμάχων της θα είναι μετρημένη, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

«Το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν θα θελήσουν να παίξουν και να δώσουν στον Νετανιάχου την αφορμή να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο», δήλωσε ο αναλυτής Αμάλ Σαάντ, ειδικός σε θέματα Χεζμπολάχ. «Θα προσπαθήσουν να αποφύγουν έναν πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «προσηλωμένες» στην ασφάλεια του εβραϊκού κράτους απέναντι σε «όλες τις απειλές από το Ιράν». Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ανδρών, στην οποία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο Τζο Μπάιντεν «τόνισε τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι όλων των απειλών από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ομάδων πληρεξουσίων, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι αντάρτες Χούθι», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν «συζήτησε τις προσπάθειες υποστήριξης της άμυνας του Ισραήλ έναντι απειλών, συμπεριλαμβανομένων των απειλών από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «νέες αναπτύξεις αμερικανικών αμυντικών όπλων», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Λίγες ώρες αργότερα –ενώ βρισκόταν στην πίστα της στρατιωτικής βάσης Αντριους για να υποδεχθεί την επιστροφή Αμερικανών κρατουμένων από τη Ρωσία– δήλωσε πως «ανησυχεί πολύ» για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ότι θεωρεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς «δεν βοήθησε» την κατάσταση.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT