Η Ισπανία προετοιμάζεται για ρεκόρ τουριστών το 2024

Η Ισπανία προετοιμάζεται για ρεκόρ τουριστών το 2024

Για το εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου, 42,5 εκατ. διεθνείς επισκέπτες έφτασαν στην Ισπανία, με τον μήνα Ιούνιο μόνο να καταγράφει αύξηση 12% στα 9 εκατομμύρια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Ισπανία κατέγραψε άλμα 13% το πρώτο εξάμηνο του 2024, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά για ακόμη ένα έτος-ρεκόρ ως προς τον αριθμό των επισκεπτών, παρά την εντεινόμενη δυσαρέσκεια για τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού σε κάποιες περιοχές.

Το εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου 42,5 εκατ. διεθνείς επισκέπτες έφτασαν στην Ισπανία, με τον μήνα Ιούνιο μόνο να καταγράφει αύξηση 12% στα 9 εκατ., ανακοίνωσε την Παρασκευή η ισπανική υπηρεσία στατιστικών στοιχείων INE.

Δεύτερη πιο τουριστική χώρα 

Αυτό σημαίνει ότι το 2024 διαμορφώνεται ως ακόμη μία χρονιά ρεκόρ για τη χώρα, η οποία είναι ήδη η δεύτερη πιο επισκέψιμη χώρα στον κόσμο μετά τη Γαλλία, καθιστώντας πιθανό να ξεπεράσει το περσινό υψηλό των 85 εκατ. τουριστών, όταν υπερέβη τα προπανδημικά επίπεδα.

Ωστόσο, κάποιοι Ισπανοί στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μαγιόρκα, η Βαρκελώνη και τα Κανάρια Νησιά, εκφράζουν ανησυχία για τη μεγάλη εισροή τουριστών και τις επιπτώσεις της στο κόστος στέγασης, με τους ντόπιους να οργανώνουν διαμαρτυρίες.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, μικρή ομάδα ακτιβιστών κατά του υπερτουρισμού στη Βαρκελώνη στόχευσε ξένους επισκέπτες με νεροπίστολα, φωνάζοντας «οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους» σε διαδήλωση που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τουρίστες ξόδεψαν 12,3 δισ. ευρώ στην Ισπανία τον Ιούνιο, 17% περισσότερο από τον ίδιο μήνα πέρυσι, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αναδεικνύοντας και τις προκλήσεις για μία κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ τουρισμού και τοπικών συμφερόντων.

Στεγαστική κρίση

Η έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης στην Ισπανία έχει εν μέρει συνδεθεί με την έκρηξη των παραθεριστικών μισθώσεων μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb και η Booking.com.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Παρασκευή, οι τουρίστες επιλέγουν να διαμένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα συχνότερα. Ο αριθμός των επισκεπτών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους που έμειναν σε τέτοια καταλύματα αυξήθηκε κατά 30%, ενώ εκείνοι που έμειναν σε ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 11%.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT