Πλήθη κόσμου στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Ντόχα

Πλήθη κόσμου στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Ντόχα

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούκρι, μιλώντας στο Reuters ανέφερε: «Το μήνυμά μας προς την κατοχή (Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά στη λάσπη και το τέλος σας πλησιάζει περισσότερο από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλα τα δεδομένα»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Ντόχα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπως αναφέρουν αραβικά Μέσα.

Στην τελετή παρευρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, καθώς και ο σεΐχης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο πρώην σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Η πομπή ξεκίνησε από το τέμενος Ιμάμ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ουαχάμπ για να καταλήξει στο Λουσέιλ, βόρεια της πρωτεύουσας του Κατάρ.

H κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στην Ντόχα πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη, ενώ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Μεταξύ των πενθούντων στην τελετή ήταν και ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος φέρεται να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς. 

Το φέρετρο του Χανίγια, σκεπασμένο με την παλαιστινιακή σημαία, πέρασε μέσα από πλήθη κόσμου, όπως και το φέρετρο του σωματοφύλακά του, ο οποίος σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση την Τετάρτη.

«Το αίμα του Χανίγια αλλάζει όλα τα δεδομένα»

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούκρι, μιλώντας στο Reuters ανέφερε: «Το μήνυμά μας προς την κατοχή (Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά στη λάσπη και το τέλος σας πλησιάζει περισσότερο από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλα τα δεδομένα».

Ο Χανίγια σκοτώθηκε από πλήγμα που δέχτηκε ενώ βρισκόταν σε κρατικό ξενώνα στην Τεχεράνη, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Χαλίλ Αλ-Χάγια, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.

Τόσο το Ιράν όσο και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία και δεσμεύτηκαν να προβούν σε αντίποινα. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο ούτε διέψευσε.

Το χτύπημα ήταν ένα από τα πολλά που έχουν προκαλέσει τον θάνατο υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενισχύοντας τους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μετατρέπεται σε περιφερειακή σύγκρουση που εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα έως τα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ και πέραν αυτών.

Μπάιντεν: Η δολοφονία δεν βοηθά τις προσπάθειες για εκεχειρία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η δολοφονία του Χανίγια δεν βοηθά τις διεθνείς προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα, που διανύει τον 10ο μήνα.

«Δεν βοηθάει», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε αν η ενέργεια ανέτρεψε τις προσπάθειες για εκεχειρία.

Το Κατάρ ηγείται των ειρηνευτικών προσπαθειών μαζί με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ.

Το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας

Ο Χανίγιa ήταν το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της Χαμάς καθώς ο πόλεμος μαίνονταν στη Γάζα και είχε συμμετάσχει στις έμμεσες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Θεωρούνταν από πολλούς διπλωμάτες ως μετριοπαθής σε σύγκριση με τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν και που παραμένουν στη Γάζα, αν και κάποιοι Ισραηλινοί σχολιαστές ανέφεραν ότι θεωρούνταν εμπόδιο για τη συμφωνία.

Διορισμένος στην κορυφαία θέση της Χαμάς το 2017, μετακινούνταν μεταξύ Τουρκίας και Ντόχα, ξεφεύγοντας από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Τον Μάιο, η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τρεις ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Χανίγια, καθώς και για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες απέρριψαν τους ισχυρισμούς.

Το Ιράν πραγματοποίησε τη δική του τελετή να τιμήσει τη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια την Πέμπτη, στην οποία παρέστη η χήρα του, Αμάλ.

«Πείτε γεια σε όλους τους μάρτυρες της Γάζας, πείτε γεια στους ηγέτες, σε όλους τους μάρτυρες της Γάζας, σε όλους τους μουσουλμάνους», είπε η Αμάλ Χανίγια καθώς θρηνούσε δίπλα στο φέρετρό του.

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ιζάτ Αλ Ρισκ κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί για την ψυχή του σε όλα τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο.

«Ας είναι η σημερινή Παρασκευή ημέρα συντριπτικής οργής που θα καταγγέλλει το έγκλημα της δολοφονίας και τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι πραγματοποίησε τη δολοφονία. Αντίθετα, ανακοίνωσε ότι αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα σκότωσε τον ασύλληπτο στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ στη Γάζα. Η Χαμάς δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον θάνατο του Ντέιφ.

Η Χεζμπολάχ «ζυγίζει» την απάντηση

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Φουάντ Σουκρ σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο στη Βηρυτό, ενώ την Πέμπτη υποσχέθηκε «οριστική» απάντηση στη δολοφονία του Σουκρ, τονίζοντας ότι το Ισραήλ είχε ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και ότι η αντιπαλότητα δεκαετιών μεταξύ των δύο εχθρών έχει πλέον εισέλθει σε νέα φάση.

«Αναζητούμε πραγματική απάντηση. Μια μελετημένη απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT