Ανταλλαγή κρατουμένων: Η απελευθέρωση του Κρασίκοφ προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία

Ανταλλαγή κρατουμένων: Η απελευθέρωση του Κρασίκοφ προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, με αφορμή την απελευθέρωση του δολοφόνου του Γεωργιανού αντιφρονούντα, εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει «τόσο δραστικά στη Δικαιοσύνη»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απελευθέρωση του δολοφόνου Τσετσένου αντιφρονούντα, στο πλαίσιο της ιστορικής ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και δυτικών συμμάχων, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους δικαστικούς κύκλους της Γερμανίας. 

Ο Βαντίμ Κρασίκοφ, γνωστός και ως «δολοφόνος του Tiergarten», εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία του Γεωργιανού αντιφρονούντος, τσετσενικής καταγωγής, Σελιμχάν Κανγκασβίλι, και η απελευθέρωσή του ήταν κρίσιμη για να επιτευχθεί η συμφωνία για την ανταλλαγή των κρατουμένων, καθώς ήταν ένας από τους όρους που έθετε η Ρωσία.

Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η απόφαση αυτή, η οποία ήταν πολιτική και την έλαβε η γερμανική κυβέρνηση, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κύκλους της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, αλλά και «ανάμικτα» συναισθήματα, απογοήτευσης και κατανόησης, στην οικογένεια του θύματος. 

«Πικρές παραχωρήσεις»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μάρκο Μπούσμαν, απαντώντας στις επικρίσεις που εκφράστηκαν και από τη Διεθνή Αμνηστία για την περίπτωση του Κρασίκοφ, μίλησε για «πικρές παραχωρήσεις».

Σύμφωνα με τη FAZ, ο Μάρκο Μπούσμαν έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία ανταλλαγής, καθώς ήταν εκείνος ο οποίος έδωσε εντολή στον Γενικό Εισαγγελέα να διακοπεί η εκτέλεση της ποινής του Κρασίκοφ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Εισαγγελίας, κυρίως επειδή η απόφαση αυτή «δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους συγγενείς του δολοφονηθέντος». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι για την ελευθερία των κρατουμένων έπρεπε να γίνουν παραχωρήσεις: «Ως υπουργός Δικαιοσύνης είμαι υπεύθυνος για μια ιδιαίτερα πικρή παραχώρηση. Αλλά, χωρίς αυτό το βήμα, τα 16 άτομα δεν θα είχαν αποφυλακιστεί. Θα συνέχιζαν να βρίσκονται στην τρομοκρατική φυλακή του Πούτιν και θα διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους», είπε.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ο υπουργός έδωσε γραπτή εντολή στον ομοσπονδιακό γενικό εισαγγελέα Γενς Ρόμελ, ο οποίος διορίστηκε μόλις τον Μάρτιο, να «απόσχει από περαιτέρω επιβολή ποινών», προκειμένου να προετοιμαστεί η απέλαση του Κρασίκοφ στη Ρωσία. 

Η Ομοσονδιακή Εισαγγελία από την πλευρά της Εισαγγελίας, λέει η FAZ, θεωρεί «λάθος οι πολιτικοί να παρεμβαίνουν τόσο δραστικά στη δικαιοσύνη» και πως ο «ορθός τρόπος» θα ήταν να είχε απονείμει χάρη στον Κρασίκοφ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Ο δολοφόνος του αδερφού μου κυκλοφορεί ελεύθερος»

Εκπληξη και απογοήτευση εξέφρασε για την απελευθέρωση του Ρώσου κρατούμενου ο αδελφός του θύματος, Ζουράμπ Κανγκοσβίλι. Μιλώντας στην BILD για την απελευθέρωση του δολοφόνου του αδελφού του, ξεκαθάρισε ότι η οικογένειά του δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί. «Τώρα ο δολοφόνος του αδερφού μου κυκλοφορεί ελεύθερος. Νιώθουμε ταπεινωμένοι. Τα παιδιά του είναι ορφανά, έχασα τον αγαπημένο μου αδερφό και ο δολοφόνος μπορεί να αγκαλιάσει την οικογένειά του. Αυτό πονάει», είπε.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ζουράμπ Κανγκοσβίλι δήλωσε ικανοποιημένος και ανακουφισμένος για το γεγονός ότι απελευθερώθηκαν κάποιοι άνθρωποι από τις ρωσικές φυλακές. «Ας μας είχαν ρωτήσει πρώτα όμως. Εγώ θα συμφωνούσα αν μάθαινα ότι πολλοί κρατούμενοι απελευθερώνονταν από την αιχμαλωσία του Πούτιν», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT