Λεπτομέρειες της συμφωνίας ανταλλαγής – Οι νικητές, οι ηττημένοι και οι απαραίτητες παραχωρήσεις

Λεπτομέρειες της συμφωνίας ανταλλαγής – Οι νικητές, οι ηττημένοι και οι απαραίτητες παραχωρήσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σκηνικό αναβίωσης του Ψυχρού Πολέμου έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες τα αεροδρόμια Αντριους στην Ουάσιγκτον και Βνούκοβο της Μόσχας, μετά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ, Γερμανίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Νορβηγίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη τέτοια ανταλλαγή από το 1991.

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονταν στα αεροδρόμια για να υποδεχθούν τους απελευθερωθέντες, με την Κάμαλα Χάρις να παρευρίσκεται και αυτή στην υποδοχή τριών Αμερικανών. Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κρατώντας τεράστια ανθοδέσμη, έσφιξε στην αγκαλιά του τους οκτώ Ρώσους που γύρισαν στην πατρίδα τους.

Δεκαέξι από τους κρατούμενους είχαν φυλακισθεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Εβαν Γκέρσκοβιτς, που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023, ήταν ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που καταδικάσθηκε στη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η καταδίκη του σε 16 χρόνια κάθειρξη ύστερα από δίκη-εξπρές, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αμερικανικής διπλωματίας.

Απελευθερώθηκαν επίσης ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Ουέλαν και η Αμερικανορωσίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία. Οι αντιφρονούντες Βλαντιμίρ Κάρα Μούρζα, αντιπρόεδρος κίνησης πολιτών, Ολεγκ Ορλόφ, στέλεχος του κινήματος Μεμοριάλ και οι πρώην συντονίστριες του κινήματος του Ναβάλνι, Λίλια Τσανιτσέβα και Ξένια Φαντέγεβα ήταν μεταξύ των αποφυλακισθέντων.

Ο Πούτιν εξασφάλισε ό,τι ακριβώς ήθελε, όπως επεσήμανε χθες μερίδα του γερμανικού Τύπου που χαρακτήρισε τη συμφωνία «θρίαμβο της Ρωσίας». Η αποφυλάκιση του πράκτορα της υπηρεσίας FSB (διαδόχου της KGB) Βαντίμ Κράσικοφ, καταδικασθέντος σε ισόβια κάθειρξη στη Γερμανία το 2021 για τη δολοφονία Τσετσένου αυτονομιστή σε πάρκο του Βερολίνου το 2019, έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία.

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονταν στα αεροδρόμια για να υποδεχθούν τους απελευθερωθέντες.

Η Μόσχα εξασφάλισε επίσης την απελευθέρωση του ζεύγους Ρώσων κατασκόπων Αρτιόμ και Αννα Ντούλτσεφ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη Σλοβενία με πλαστά διαβατήρια Αργεντινής. Το ζευγάρι προσγειώθηκε στη Μόσχα με τα δύο του παιδιά, που κρατούνταν με τη μητέρα τους σε φυλακές της Λιουμπλιάνα.

Το Βερολίνο εξασφάλισε την αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε θάνατο από τη δικαιοσύνη της Λευκορωσίας για τρομοκρατία, 30χρονου Γερμανού Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος είχε υποχρεωθεί να ομολογήσει στην τηλεόραση ότι τοποθέτησε βόμβα σε σιδηροδρομικές γραμμές στο Μινσκ το 2023 για λογαριασμό των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον καγκελάριο Ολαφ Σολτς για τις «σημαντικές παραχωρήσεις» του Βερολίνου στην επιτυχία της προσπάθειας. Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι η Γερμανία είχε αρχικά απορρίψει την αποφυλάκιση του Κράσνικοφ, προτού τελικά δώσει το πράσινο φως. «Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τους έγκλειστους στη Ρωσία Γερμανούς πολίτες, όπως και η αλληλεγγύη μας προς τις ΗΠΑ, κυριάρχησαν», είπε ο Σολτς.

«Θανάσιμο σφάλμα» ήταν ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας FAZ για την ανταλλαγή κρατουμένων. «Το τίμημα που πλήρωσαν οι δυτικές δημοκρατίες, όπως η Γερμανία, για την αποφυλάκιση των συμπατριωτών τους και μερικών Ρώσων πολιτικών κρατουμένων ήταν υπερβολικά υψηλό. Η συμφωνία αποτελεί μνημειώδες πολιτικό σφάλμα και παραβιάζει τον πρώτο κανόνα της διαχείρισης ομηριών: ποτέ να μην υποκύπτεις στον εκβιασμό», γράφει η εφημερίδα. Το Βερολίνο εξασφάλισε επίσης την απελευθέρωση του 19χρονου Κέβιν Λικ, του τουρίστα Πάτρικ Σόμπελ, καταδικασμένου για εμπόριο ναρκωτικών, του νομικού Γκερμάν Μόιχες και του πολιτικού επιστήμονα Ντίτερ Βορονίν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT