ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις ξεπέρασε τον Τραμπ σε ποσά δωρεών

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις ξεπέρασε τον Τραμπ σε ποσά δωρεών

Συνεχίζονται οι επιθέσεις από το δίδυμο των Ρεπουμπλικανών – Καταλήγει σε υποψήφιο αντιπρόεδρο η Κάμαλα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιτελείο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε χθες ότι ανέκτησε το χαμένο έδαφος των δωρεών που άφησαν πίσω τους οι τελευταίες εβδομάδες της υποψηφιότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν και πλέον έχει συγκεντρώσει 310 εκατ. δολάρια μόνο μέσα στον Ιούλιο. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που έχει συγκεντρώσει η καμπάνια του αντιπάλου της, Ντόναλντ Τραμπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 310 εκατ. δολάρια τα 200 εκατ. συγκεντρώθηκαν την εβδομάδα κατά την οποία αποσύρθηκε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά της, η εκστρατεία του Τραμπ συγκέντρωσε 139 εκατ. τον Ιούλιο, ένα μεγάλο ποσό, αλλά πολύ χαμηλότερο από αυτό που προσείλκυσε η καμπάνια της Χάρις λόγω του ενθουσιασμού για την υποψηφιότητά της – κατά πολλούς πρωτόγνωρη για τους Δημοκρατικούς από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα. Συγκριτικά, το επιτελείο της Χάρις συγκέντρωσε σε έναν μήνα όσα χρήματα είχε μαζέψει η καμπάνια του Μπάιντεν Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο μαζί.

Το «μάθημα»

Σύμφωνα με ανάλυση των «Νιου Γιορκ Τάιμς», η Χάρις έχει αποφασίσει το 2024 να μην επαναλάβει τα λάθη του 2020, όταν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει γρήγορα την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τότε είχε επιχειρήσει να αποκηρύξει το παρελθόν της ως εισαγγελέα και δεν είχε απαντήσει στο διαδεδομένο σλόγκαν που κατέκλυσε τα σόσιαλ μίντια #ηΚάμαλαείναιμπάτσος (#KamalaIsACop). Η αδράνεια αυτή ενόχλησε στενούς συνεργάτες της και μπέρδεψε δυνάμει υποστηρικτές της. Στην προηγούμενη εκστρατεία της όλοι οι εσωκομματικοί αντίπαλοί της επέκριναν τις προσπάθειες περιορισμού των αμβλώσεων. Σήμερα όμως, μετά την άρση της απόφασης Roe v Wade για νομιμοποίηση των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο, η στάση της υπέρ των αμβλώσεων ξεχωρίζει. Τότε η συμμετοχή της στις προκριματικές εκλογές την υποχρέωσε να φλερτάρει με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος για να εδραιώσει την επιρροή της. Σήμερα δεν χρειάζεται πλέον να το κάνει και ακολουθεί μια κεντρώα πολιτική.

Τέλος, ενώ μέχρι πρότινος το κόμμα της παρέμενε επιφυλακτικό απέναντί της, το φιάσκο της υποψηφιότητας Μπάιντεν έφερε την απόλυτη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό της. Θεωρητικά η Χάρις ξεκινάει λοιπόν από μια ιδανική αφετηρία. «Τώρα εναπόκειται στην ίδια την υποψήφια» να αποδείξει την αξία της, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

Στόχος της αντιπροέδρου, να μην επαναλάβει τα λάθη του 2020, όταν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει γρήγορα την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τοξικές επιθέσεις κατά γυναικών. «Μια από τις πολιτικούς που έχω επικρίνει είναι η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ (AOC)», είχε πει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς το 2021, στο πλαίσιο εκστρατείας του για μια θέση στη Γερουσία. «Ισως η AOC δεν βρήκε το σωστό πρόσωπο, όποιος κι αν είναι ο λόγος. Αυτό που είπε βασικά η AOC –αν δείτε τις δηλώσεις της– είναι πως είναι ανήθικο να κάνει κανείς παιδιά λόγω ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή. Σωστά; Αυτή είναι μια αντικοινωνική στάση απέναντι στην οικογένεια».

Ο 39χρονος πολιτικός και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το τραγούδι του χιλμπίλη» έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για δηλώσεις του σχετικά με τις άτεκνες γυναίκες, τις οποίες αποκάλεσε «κυρίες με γάτες που είναι δυστυχισμένες με τη ζωή τους». Υπενθυμίζεται πως σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται και η Χάρις, η οποία δεν έχει βιολογικά παιδιά, παρά μόνο θετά από τον σύζυγό της. Μισογυνικές επιθέσεις δέχθηκε πάντως και από τον Τραμπ, ο οποίος αναρωτήθηκε πρόσφατα γιατί ανακάλυψε όψιμα ότι είναι μαύρη, ενώ μέχρι πρότινος αυτοσυστηνόταν ως Ινδή.

Οι ενδείξεις

Aν η υποψηφιότητα Βανς αποδεικνύεται προβληματική επιλογή για τον Τραμπ, πύκνωσαν χθες οι ενδείξεις ότι η Χάρις καταλήγει στον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο, για το πρόσωπο που θα συμπληρώσει την υποψηφιότητά της. Ο Σαπίρο ματαίωσε αιφνιδιαστικά τριήμερες εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων που είχαν προγραμματιστεί για τα Χάμπτονς. Μάλιστα το επιτελείο του ήλπιζε ότι δεν θα αποκαλυφθεί η ματαίωση, αλλά τα νέα διέρρευσαν χθες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό σημαίνει πως θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χάρις, αφού σε αντίστοιχες ενέργειες προέβη και ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Αντι Μπεσίρ. Το επιτελείο της αντιπροέδρου είχε ζητήσει από τους υποψήφιους αντιπροέδρους να περιορίσουν τις εκδηλώσεις για δωρεές, ενόψει της τελικής απόφασης της Χάρις το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT