Χωρίς πυξίδα ο Τραμπ, μετά τον Μπάιντεν

Χωρίς πυξίδα ο Τραμπ, μετά τον Μπάιντεν

Δεν έχει βρει ακόμη γραμμή επίθεσης κατά της Χάρις – Πονοκέφαλος και οι γκάφες του Βανς

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την προεκλογική αναμέτρηση η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει χάσει τον βηματισμό της. Το προβάδισμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου έναντι της Δημοκρατικής αντιπάλου του Κάμαλα Χάρις έχει συρρικνωθεί στα όρια του στατιστικού λάθους και το βασικότερο είναι πως δεν έχει καταφέρει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του.

Ολο το ενωτικό αφήγημα που παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος μετά την απόπειρα εναντίον του έχει καταρρεύσει και οι τοξικές επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων του έχουν επανέλθει στο ακέραιο. Με τον Μπάιντεν αντίπαλο όμως είχε επικεντρωθεί στην ηλικία, τη σωματική και πνευματική κατάρρευση του προέδρου.

Απέναντι στη Χάρις η αμηχανία του είναι έκδηλη κι αποτυπώνεται στα επίθετα που της απευθύνει: «Τρελή», «χαζή» και όχι αρκετά «μαύρη», που μέχρι πρότινος αυτοπροσδιοριζόταν ως Ινδή. Ειδικά η τελευταία αυτή κατηγορία είναι παντελώς άσφαιρη, αφού η Χάρις και στο βιβλίο της και στις συνεντεύξεις της επέμενε πάντα ότι μεγάλωσε ως μαύρη στις ΗΠΑ, πήγε σε πανεπιστήμιο μαύρων, το Χάουαρντ και η αδελφότητα στην οποία ανήκε ήταν επίσης μαύρη παραδοσιακά.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει να έχει βρει το κουμπί του: τον αντιμετωπίζει ειρωνικά, με ένα μειδίαμα, χωρίς να επιχειρεί να του απαντήσει επί της ουσίας, όπως έκανε π.χ. η Χίλαρι Κλίντον. Μια λέξη που έχει γίνει viral τις τελευταίες μέρες είναι η συνήθης απόκριση των Δημοκρατικών σε τέτοιου είδους δηλητηριώδη βέλη: weird (παράξενος). Οι Ρεπουμπλικανοί, υποστηρικτές και ηγέτες, αποκηρύσσονται μονολεκτικά ως «παράξενοι».

Την ίδια στιγμή, προβληματική έχει αποδειχθεί η επιλογή του Τζ. Ντ. Βανς για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου του Τραμπ. Απειρος σε εκστρατείες, αφού εξελέγη μόλις πέρυσι γερουσιαστής του Οχάιο, μοιάζει να υποπίπτει από τη μία γκάφα στην άλλη. Ενώ π.χ. ο Τραμπ προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από το πανταχόθεν βαλλόμενο «Πρότζεκτ 2025», εξαιτίας των ακροδεξιών αποχρώσεών του, ο Βανς έσπευσε να γράψει τον πρόλογο στο νέο βιβλίο του προέδρου του εγχειρήματος, Κέβιν Ντ. Ρόμπερτς.

Απέναντι στη Χάρις η αμηχανία του είναι έκδηλη και αποτυπώνεται στα επίθετα που της απευθύνει: «Τρελή», «χαζή» και όχι αρκετά «μαύρη», που μέχρι πρότινος αυτοπροσδιοριζόταν ως Ινδή.

Η ιδεολογική πλατφόρμα που αποκήρυξε πρόσφατα ο ίδιος ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπόσχεται, σύμφωνα με τους New York Times, μια επίθεση «στο βαθύ κράτος» –με εκκαθαρίσεις κρατικών λειτουργών–, ενώ προτείνει τη διάλυση πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, τον αποκλεισμό των αμβλώσεων από την υγειονομική περίθαλψη και τον τερματισμό προγραμμάτων κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Ενα μάτσο γριές…»

Aυτό όμως που μοιάζει να στοιχίζει περισσότερο στον πρώην πρόεδρο είναι μια παλιότερη δήλωση του Βανς περί άτεκνων γυναικών στις τάξεις των Δημοκρατικών που δεν θα έπρεπε να αποφασίζουν για το μέλλον των ΗΠΑ. Η αποστροφή στην οποία έκανε λόγο για «ένα μάτσο γριές με γάτες, δυστυχισμένες με τη ζωή τους» ενόχλησε όχι μόνο τους Δημοκρατικούς (η Κάμαλα Χάρις δεν έχει δικά της παιδιά) αλλά και πολλές διάσημες ηθοποιούς που δεν έχουν παιδιά, όπως η δημοφιλής Τζένιφερ Ανιστον. «Προσεύχομαι η κόρη σας να είναι αρκετά τυχερή ώστε να καταφέρει να κάνει μόνη της παιδιά μια μέρα. Ελπίζω να μη χρειαστεί να στραφεί στην τεχνητή γονιμοποίηση ως δεύτερη επιλογή γιατί προσπαθείτε να της στερήσετε και αυτό».

Οταν ο Βανς κλήθηκε από τη δημοσιογράφο Μέγκιν Κέλι να ανασκευάσει την επίμαχη δήλωση, που είχε κάνει προ τριετίας, επέμεινε: «Συγγνώμη, Μέγκιν, αλλά είναι αλήθεια». Ηθελε απλώς να δείξει πόσο αγαπάει την οικογένεια και τις οικογενειακές αξίες, έσπευσε να τον διορθώσει ο Τραμπ λίγες μέρες αργότερα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT