ΗΠΑ: Ανακαλείται η εξωδικαστική συμφωνία με τρεις κατηγορούμενους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Ανακαλείται η εξωδικαστική συμφωνία με τρεις κατηγορούμενους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο Aμερικανός υπουργός Αμυνας ανακάλεσε την εξωδικαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ – τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ – και δύο συνεργούς του

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Aμερικανός υπουργός Aμυνας Λόιντ Οστιν ανακάλεσε χθες Παρασκευή την εξωδικαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με πέντε κατηγορούμενους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων, ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ- οι οποίοι κρατούνται στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ειδικότερα, τα πέντε ονόματα που αναφέρονται στο σχετικό υπόμνημα είναι τα εξής: Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, Ουαλίντ Μπιν Ατάς, Μουσταφά αλ Χαουσάουι και δύο ακόμη που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική συμφωνία αυτά των Ραμζί Μπιν Αλ Σιμπ και Αλί Αμπντούλ Αζίζ Αλί.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την Τετάρτη πως ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ και δύο συγκρατούμενοί του – o Ουαλίντ μπιν Aτας και ο Μουσταφά αλ Χαουσάουι – αποδέχθηκαν να ομολογήσουν την ενοχή τους, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν τη συμφωνία με αντάλλαγμα να αποφύγουν τη θανατική ποινή.

Ωστόσο την Παρασκευή, ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ αφαίρεσε από την Σούζαν Εσκαλιέ, η οποία έχει την εποπτεία του στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο, την εξουσία να συνάπτει εξωδικαστικές συμφωνίες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αρμοδιότητα. «Με άμεση ισχύ και κάνοντας χρήση της εξουσίας μου, αποσύρομαι από τις τρεις προδικαστικές συμφωνίες», υπογραμμίζει ο Λόιντ Οστιν.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο είχαν επικρίνει έντονα την εξωδικαστική συμφωνία με τους τρεις κατηγορούμενους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σε Νέα Υόρκη και Πεντάγωνο. Επίσης, η αρχική συμφωνία, η οποία φέρεται να είχε γλιτώσει τους φερόμενους δράστες από τη θανατική ποινή, επικρίθηκε από ορισμένες οικογένειες θυμάτων.

O Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ φέρεται να είχε μεταφέρει την ιδέα της αεροπειρατείας και της πρόσκρουσης των αεροπλάνων σε κτίρια στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 μαζί με τον Χαουσάουι, έναν Σαουδάραβα που φερόταν να έχει αναλάβει τη συγκέντρωση χρημάτων για τον σκοπό αυτό. 

Ο Αλί, επιστήμονας πληροφορικής και ανιψιός του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, κατηγορείται ότι παρείχε τεχνική υποστήριξη στην επιχείρηση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ραμζί Μπιν αλ Σιμπ από την Υεμένη φέρεται να συντόνισε τις επιθέσεις και σχεδίαζε να είναι αεροπειρατής, αλλά δεν μπορούσε να εξασφαλίσει βίζα για τις ΗΠΑ.

Ο Ουαλίντ Μπιν Ατάς επίσης από την Υεμένη, κατηγορείται για τον βομβαρδισμό του USS Cole στην Υεμένη το 2000, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 17 ναύτες και για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT