Ανταλλαγή κρατουμένων: Διαμαρτυρίες για τη μη απελευθέρωση Λευκορώσου νομπελίστα

Ανταλλαγή κρατουμένων: Διαμαρτυρίες για τη μη απελευθέρωση Λευκορώσου νομπελίστα

Ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στην ανταλλαγή κρατουμένων Ανατολής - Δύσης της Πέμπτης, τη μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο, λένε οι υποστηρικτές του

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποστηρικτές του φυλακισμένου Λευκορώσου νομπελίστα ειρήνης Αλές Μπιαλιάτσκι υποστηρίζουν ότι ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Ανατολής – Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο την Πέμπτη.

Οι σύμμαχοι του Μπιαλιάτσκι και άλλων φυλακισμένων Λευκορώσων είναι απογοητευμένοι που δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανταλλαγή, κατά την οποία οκτώ Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένου ενός καταδικασμένου δολοφόνου, ανταλλάχθηκαν με 16 κρατούμενους σε ρωσικές και λευκορωσικές φυλακές, πολλοί από τους οποίους ήταν αντιφρονούντες.

Κάποιοι από τους Ρώσους αντιφρονούντες που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του Ιλία Γιασίν, ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν την Παρασκευή θυμό ή επιφυλάξεις για το γεγονός ότι απελάθηκαν από τη χώρα τους παρά τη θέλησή τους.

Ο Μπιαλιάτσκι, 61 ετών, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών για χρηματοδότηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έπειτα από δίκη το 2023 την οποία αμφισβητούν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2022, ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του.

«Οταν ακούσαμε ότι επίκειται η συμφωνία, ελπίζαμε ότι κάποιος από τους πολιτικούς κρατούμενους της Λευκορωσίας θα είναι σίγουρα μέρος της. Πρώτα από όλα, φυσικά, ο φυλακισμένος κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε η Αλένα Μασλιούκοβα, μέλος της Viasna – της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ίδρυσε ο Μπιαλιάτσκι.

«Αυτό ήταν μια πλήρης απογοήτευση, και ακόμη δεν την έχουμε ξεπεράσει», δήλωσε η Μασλιούκοβα, η οποία ζει πλέον εξόριστη στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Πολιτικοί κρατούμενοι

Μεταξύ όσων απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής αυτής της εβδομάδας ήταν ο Γερμανός πολίτης Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της τρομοκρατίας στη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Ρωσίας, όπου – σύμφωνα με τη Βιάσνα – 1.390 άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή για πολιτικούς λόγους – πολλοί από τους οποίους συνδέονται με μαζικές διαδηλώσεις πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, αντιμετώπισε μεγάλες διαμαρτυρίες μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020 – τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του.

Ο ίδιος έχει απορρίψει εδώ και καιρό τις κατηγορίες για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βιάσνα ισχυρίζεται ότι ακτιβιστές εξακολουθούν να σύρονται ενώπιον δικαστηρίων για το ρόλο τους στις διαδηλώσεις και η Μασλιούκοβα δήλωσε ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι αντιμετωπίζουν σκληρές συνθήκες στη φυλακή.

«Τους κρατούν σε κρύα κελιά, χωρίς επαφή με συγγενείς. Βγαίνουν από τη φυλακή με κατεστραμμένη υγεία», ανέφερε.

Ο Μπιαλιάτσκι επέστρεψε οικειοθελώς από την εξορία στη Λευκορωσία το 2021, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι πιθανότατα θα αντιμετώπιζε σύλληψη, κάτι που σύμφωνα με τους υποστηρικτές του σήμαινε ότι μπορεί να μην είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει ξανά τη χώρα, διαδικασία που νομικά απαιτεί από τον κρατούμενο να ζητήσει χάρη.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT