Μέση Ανατολή: Νέες εστίες έντασης υπό τον φόβο γενικευμένης «έκρηξης»

Μέση Ανατολή: Νέες εστίες έντασης υπό τον φόβο γενικευμένης «έκρηξης»

Η Ουάσιγκτον εκτιμά πως μία ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες - «Αν τολμήσουν να μας επιτεθούν, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», το μήνυμα του Ισραήλ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν τα σύννεφα γενίκευσης της έντασης στη Μέση Ανατολή με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν να προειδοποιεί τους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως μία ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, την ώρα που η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίς τη Δευτέρα στο βόρειο Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τραυμάτισε δύο ισραηλινούς στρατιώτες.

Οπως έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής», οι δολοφονίες ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς από το Ισραήλ –η τελευταία σε ιρανικό έδαφος– δεν συνεπάγονται αυτομάτως έναν περιφερειακό πόλεμο. Τον φέρνουν όμως πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο μετά την 7η Οκτωβρίου.

Νέο χτύπημα από τη Χεζμπολάχ

Οπως ανέφερε το Associated Press σήμερα, η Χεζμπολάχ τόνιζε σε ανακοίνωσή της ότι για το πιο πρόσφατο χτύπημα στοχοθέτησε μια στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ ως απάντηση σε «επιθέσεις και δολοφονίες» που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε διάφορα χωριά στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το AP, η επίθεση δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος διευρυμένων αντιποίνων που αναμένονταν ως απάντηση στη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σήμερα στον νότιο Λίβανο, μερικές ώρες μετά τον βομβαρδισμό από την φιλοϊρανική Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πλήγματα τους τελευταίους 10 μήνες με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, και του διοικητή της Χεζμπολάχ, Σουκρ στη Βηρυτό αύξησαν την ένταση στην περιοχή με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για αντίποινα από το Ιράν και τις συμμαχικές του πολιτοφυλακές.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι πραγματοποίησε εν τω μεταξύ ταξίδι στην Τεχεράνη σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατήσει το Ιράν το Σαββατοκύριακο, αλλά η προσπάθεια δεν καρποφόρησε. Σε συνάντηση που είχε με τον Σαφάντι, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η δολοφονία του Χανίγια ήταν ένα «μεγάλο λάθος του σιωνιστικού καθεστώτος [Ισραήλ] που δεν θα μείνει αναπάντητο», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περιφερειακές εντάσεις, όμως πιστεύει πως χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ ώστε να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Είμαστε ήδη σε πολμέτωπο πόλεμο με το Ιράν», λέει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή ότι το Ισραήλ έχει ήδη εμπλακεί σε έναν «πολυμέτωπο πόλεμο» με το Ιράν και ότι είναι έτοιμο για κάθε σενάριο, ενώ ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε: «Αν τολμήσουν να μας επιτεθούν, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον Γκαλάντ, το Πεντάγωνο δήλωσε πως στο πλαίσιο της επικοινωνίας ο Οστιν επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο «δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι στις απειλές του Ιράν, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, των Χούθι και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Η Σαουδική Αραβία, η Ιταλία και η Γαλλία έγιναν την Κυριακή οι τελευταίες από τις πολλές χώρες που κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εν μέσω της αυξανόμενης έντασης.

Ταυτόχρονα, η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών ζήτησε σήμερα αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή».

Η G7 καλεί με δήλωσή της «για μια ακόμα φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».

Εστίες έντασης

Σημειώνεται επίσης ότι δύο άνθρωποι μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στο Χολόν του Ισραήλ το πρωί της Κυριακής, σε μια επίθεση που, σύμφωνα με την αστυνομία, θεωρείται ύποπτη ως τρομοκρατική. Ο φερόμενος δράστης, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία του Ισραήλ ήταν κάτοικος της Δυτικής Οχθης, είναι επίσης νεκρός.  

Επιπλέον, χτύπημα έπληξε ομάδα εκτοπισμένων έξω από το νοσοκομείο Αλ Ακσά στο κέντρο της Γάζας νωρίς την Κυριακή, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλα 15, σύμφωνα με τον Δρ Χαλίλ Ντεγκράν, εκπρόσωπο του νοσοκομείου. 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι «χτύπησε έναν πράκτορα που διεξήγαγε τρομοκρατικές δραστηριότητες» στην περιοχή αυτή, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο ίδιο χτύπημα.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, NYTimes και Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT