Κάμαλα Χάρις: Το στοίχημα για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο και η μάχη στις κρίσιμες πολιτείες

Κάμαλα Χάρις: Το στοίχημα για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο και η μάχη στις κρίσιμες πολιτείες

Η Κάμαλα Χάρις ανακοινώνει την επιλογή υποψήφιου αντιπροέδρου πριν από την περιοδεία της σε κρίσιμες πολιτείες για την εκλογική μάχη

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται εντός των επομένων ωρών το παζλ των αμερικανικών εκλογών, καθώς η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να κατέληξε για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος που θα ενισχύσει την κούρσα της έως τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της Χάρις, αναφέρει ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της το αργότερο έως το πρωί της Τρίτης, καθώς ολοκλήρωσε τις τετ α τετ συναντήσεις στην κατοικία της στην Ουάσινγκτον με τους επικρατέστερους εξ αυτών.

Η απόφαση της Χάρις θα ανακοινωθεί πριν από την πρώτη δημόσια εμφάνισή της με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο στη Φιλαδέλφεια, προτού ξεκινήσουν μια περιοδεία σε πολιτείες που αναμένεται να κρίνουν τις εκλογές.

Ενας λευκός άνδρας για την Κάμαλα

Η Κάμαλα Χάρις έχει μπροστά της έναν -όχι ιδιαίτερα μακρύ- κατάλογο υποψηφίων. Ολοι είναι λευκοί άνδρες με σχετικά καλή εμπειρία και εκλογικά παράσημα στο να προσελκύουν ψηφοφόρους από τις μεσοδυτικές πολιτείες κι από τον αγροτικό κόσμο και -δη- λευκούς. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να αντλούν ψήφους από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Η Χάρις ολοκλήρωσε τη διαδικασία της επιλογής, την Κυριακή, έχοντας κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τρεις κορυφαίους υποψηφίους: τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς, τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Μαρκ Κέλι από την Αριζόνα και τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο.

Οι συγκεκριμένοι προέρχονται από πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, που θα κρίνει το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Σαπίρο έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής και θα μπορούσε να βοηθήσει την Χάρις να κερδίσει την Πενσιλβάνια – μια πολιτεία που πρέπει να «κατακτήσει» στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι, πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού και αστροναύτης της NASA, έχει γίνει ηγετική φωνή για την ασφάλεια των όπλων, ενώ η σθεναρή στάση του για τη φύλαξη των συνόρων και οι περιστασιακές επικρίσεις του κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση ανεξάρτητων και συντηρητικών ψηφοφόρων.

Ο Γουόλτς, ο οποίος υπηρέτησε 12 χρόνια στο Κογκρέσο προτού γίνει κυβερνήτης της Μινεσότα το 2019, κέρδισε την προσοχή των ΜΜΕ όταν αποκάλεσε «περίεργους» τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς.

Η αντιπρόεδρος συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή και με τον υπουργό Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζετζ, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών και ιδιαιτέρως ικανός στην επικοινωνιακή διαχείριση του «φαινομένου» Τραμπ και Βανς.

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι Αντι Μπέσιρ και ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ είναι οι άλλοι υποψήφιοι που διεκδικούν τη θέση και με τους οποίους η Χάρις είχε, επίσης, συνομιλίες.

Η αναζήτηση της Χάρις για υποψήφιο αντιπρόεδρο ξεκίνησε πριν από μόλις δύο εβδομάδες, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα.

Η επιλογή θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραμέτρων, εξ ου και το επιτελείο της εξετάζει ενδελεχώς όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αμερικανικά ΜΜΕ επισήμαναν, πάντως, ότι ένα βασικό κριτήριο για την επιλογή της Χάρις είναι η «χημεία» της με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο – η ίδια επιθυμεί να συμπορεύονται σε μία σειρά θεμάτων, να μιλάνε την ίδια γλώσσα και να έχουν παρόμοια αισθητική.

Αυτό, κατ’ επέκταση, θα επιχειρηθεί από το επιτελείο των Δημοκρατικών να παρουσιαστεί ως εκλογικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη δική του επιλογή, τον Τζέι Ντι Βανς, που -προς το παρόν- δεν φαίνεται να αποφέρει κέρδη στο Ρεπουμπλικανικό ticket.

Ο ίδιος ο Τραμπ, άλλωστε, έσπευσε να υποβαθμίσει την επιλογή του, λέγοντας ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος δεν έχει σημαντική επιρροή στην προεκλογική μάχη.

Οι υποψήφιοι πέρασαν από κόσκινο

Ολοι οι πιθανοί υποψήφιοι της Χάρις πέρασαν από την κρησάρα της δικηγορικής εταιρείας Covington & Burling LLP του πρώην γενικού εισαγγελέα Ερικ Χόλντερ, που εξέτασε τα οικονομικά και το ιστορικό τους. Ο Χόλντερ και το γραφείο του έκαναν εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις για καθέναν από τους υποψηφίους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία.

Η Χάρις ζυγίζει την απόφαση με τον σύζυγό της, Νταγκ Εμχοφ, τον κουνιάδο της Τόνι Γουέστ και έναν μικρό κύκλο βοηθών και συμβούλων, τόνισαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.

Κατά την περιοδεία της στις κρίσιμες πολιτείες, η Χάρις και ο νέος υποψήφιος αντιπρόεδρος θα επισκεφθούν επτά πόλεις σε πέντε ημέρες: Φιλαδέλφεια στην Πενσιλβάνια, Ιου Κλερ στο Ουισκόνσιν, Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν, Ντάραμ στη Βόρεια Καρολίνα, Σαβάνα στην Τζόρτζια, Φοίνιξ στην Αριζόνα και Λας Βέγκας στη Νεβάδα.

Θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε κάθε τοποθεσία κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η οποία θα περιλαμβάνει πανεπιστημιουπόλεις, ιστορικά μαύρα πανεπιστήμια, αίθουσες συνδικάτων και εστιατόρια.

Προβάδισμα Χάρις

Σε μια νέα δημοσκόπηση του CBS News, η Χάρις έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προηγείται με μία μονάδα σε εθνικό επίπεδο.

Σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες, η δημοσκόπηση δείχνει ότι Τραμπ και Χάρις βρίσκονται στήθος με στήθος. Ο Τραμπ εξακολουθεί να απολαμβάνει ένα μικρό προβάδισμα σε μερικές πολιτείες: το Ουισκόνσιν, τη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Κάμαλα Χάρις έχει ενεργοποιήσει τη βάση των Δημοκρατικών, με τους νέους, τους μαύρους και τις γυναίκες ψηφοφόρους να εκδηλώνουν έντονα τον ενθουσιασμό τους για τις προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από το Reuters, τους ΝΥΤ και το BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT