Μπανγκλαντές: Η πρωθυπουργός παραιτήθηκε έπειτα από έναν μήνα διαδηλώσεων

Μπανγκλαντές: Η πρωθυπουργός παραιτήθηκε έπειτα από έναν μήνα διαδηλώσεων

Η Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε έπειτα από έναν μήνα ταραχών και φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο εκτός χώρας.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία της πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, απαιτώντας την παραίτησή της, στην κορύφωση ενός μήνα διαδηλώσεων και συγκρούσεων, στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 300 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 90, χθες Κυριακή.

Τη Δευτέρα, ακόμη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ταραχές στη νοτιοασιατική χώρα που ιδρύθηκε πριν από περίπου πέντε δεκαετίες.

Η παραίτηση της Χασίνα είναι μία «πιθανότητα», είχε αναφέρει νωρίτερα το AFP επικαλούμενο ανώτερο σύμβουλο της κυβέρνησης. Η Χασίνα και η αδελφή της μεταφέρθηκαν σε «ασφαλές καταφύγιο» μακριά από την επίσημη κατοικία της, ανέφερε κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία η πρωθυπουργός φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο με προορισμό την Ινδία.

Την παραίτηση και απομάκρυνση της πρωθυπουργού από το Μπανγκλαντές επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα o αρχηγός του στρατού.

Νέο κάλεσμα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας

Φοιτητές είχαν καλέσει σε πορεία προς την πρωτεύουσα Ντάκα τη Δευτέρα, αψηφώντας την πανεθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας, για να πιέσουν τη Χασίνα να παραιτηθεί, μια ημέρα μετά τις συγκρούσεις σε όλη τη χώρα που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους.

Καθώς οι διαδηλώσεις ξεκινούσαν και πάλι σε διάφορες περιοχές, τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες περιπολούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ελάχιστοι πολίτες, καθώς και λίγες μοτοσικλέτες και τρίτροχα ταξί κυκλοφορούσαν στους δρόμους.

Η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου σε σημεία της πόλης για να διαλύσει ομάδες διαδηλωτών, όπως ανέφερε η εφημερίδα Prothom Alo.

Διάγγελμα του αρχηγού του στρατού

Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Γουάκερ-Οζ-Ζαμάν, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου εκτός του ότι επιβεβαίωσε ότι η 76χρονη πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη χώρα, προανήγγειλε τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Το γραφείο του στρατιωτικού εκπροσώπου είχε ζητήσει νωρίτερα «το κοινό να απέχει από τη βία και να κάνει υπομονή», μέχρι την ομιλία του αρχηγού του στρατού.

Το Μπανγκλαντές έχει κατακλυστεί από διαδηλώσεις και βία που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, καθώς ομάδες φοιτητών απαιτούσαν κατάργηση αμφιλεγόμενου συστήματος ποσοστώσεων για προσλήψεις σε κυβερνητικές θέσεις εργασίας.

Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν σε εκστρατεία υπέρ της απομάκρυνσης της Χασίνα, η οποία κέρδισε τέταρτη συνεχόμενη θητεία τον Ιανουάριο σε εκλογές που μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Κυριακή σε κύμα βίας που σάρωσε τη χώρα των 170 εκατομμυρίων κατοίκων.

Από το βράδυ της Κυριακής επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, οι σιδηρόδρομοι ανέστειλαν τα δρομολόγια και η τεράστια βιομηχανία ενδυμάτων της χώρας έβαλε λουκέτο.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT