Ενταση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν εξέδωσε NOTAM – Καλεί τα αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγιο

Ενταση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν εξέδωσε NOTAM – Καλεί τα αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγιο

Εντείνονται οι φόβοι για περιφερειακό πόλεμο - Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ ακόμα και εντός 48 ωρών «βλέπουν» οι ΗΠΑ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Οι φόβοι για περιφερειακό πόλεμο εντείνονται στη Μέση Ανατολή καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, μία επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός 48 ωρών.

Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρήσει το Ισραήλ για να αποτρέψει περαιτέρω αστάθεια, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

«Το Ιράν επιδιώκει να εδραιώσει τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί, προσθέτοντας ότι η δράση της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Ο ίδιος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο ανώτατος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε τη Δευτέρα την απειλή της ελίτ ομάδας ότι το Ισραήλ «θα λάβει την τιμωρία εν ευθέτω χρόνω».

Η Τεχεράνη και ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη.

«Είμαστε ήδη σε πόλεμο με το Ιράν», λέει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή ότι το Ισραήλ έχει ήδη εμπλακεί σε έναν «πολυμέτωπο πόλεμο» με το Ιράν και ότι είναι έτοιμο για κάθε σενάριο, ενώ ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε: «Αν τολμήσουν να μας επιτεθούν, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον Γκαλάντ, το Πεντάγωνο δήλωσε πως στο πλαίσιο της επικοινωνίας ο Οστιν επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο «δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι στις απειλές του Ιράν, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, των Χούθι και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Η Σαουδική Αραβία, η Ιταλία και η Γαλλία έγιναν την Κυριακή οι τελευταίες από τις πολλές χώρες που κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εν μέσω της αυξανόμενης έντασης.

Ταυτόχρονα, η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών ζήτησε σήμερα αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή».

Η G7 καλεί με δήλωσή της «για μια ακόμα φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».

Εστίες έντασης

Σημειώνεται επίσης ότι δύο άνθρωποι μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στο Χολόν του Ισραήλ το πρωί της Κυριακής, σε μια επίθεση που, σύμφωνα με την αστυνομία, θεωρείται ύποπτη ως τρομοκρατική. Ο φερόμενος δράστης, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία του Ισραήλ ήταν κάτοικος της Δυτικής Οχθης, είναι επίσης νεκρός.  

Επιπλέον, χτύπημα έπληξε ομάδα εκτοπισμένων έξω από το νοσοκομείο Αλ Ακσά στο κέντρο της Γάζας νωρίς την Κυριακή, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλα 15, σύμφωνα με τον Δρ Χαλίλ Ντεγκράν, εκπρόσωπο του νοσοκομείου. 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι «χτύπησε έναν πράκτορα που διεξήγαγε τρομοκρατικές δραστηριότητες» στην περιοχή αυτή, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο ίδιο χτύπημα.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, Reuters, NYTimes και Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT