Ολυμπιακοί Αγώνες – Παρίσι 2024: Εκεί που η κολύμβηση (στον Σηκουάνα) «βλάπτει την υγεία»

Ολυμπιακοί Αγώνες – Παρίσι 2024: Εκεί που η κολύμβηση (στον Σηκουάνα) «βλάπτει την υγεία»

Η κακή ποιότητα του νερού του Σηκουάνα έχει αποτελέσει μείζον θέμα συζήτησης πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τριαθλητές που μόλις ολοκλήρωσαν τον δεύτερο αγώνα κολύμβησης στον Σηκουάνα γενικά απέφυγαν τον κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν κολυμπώντας σε έναν ποταμό, στα νερά του οποίου, επί 100 χρόνια κατέληγαν τα απόβλητα του Παρισιού.

Ωστόσο, το άγχος τους, λόγω του ότι τα επίπεδα των βακτηρίων στα νερά βρέθηκαν πολύ υψηλά σε κάποιες μετρήσεις και λόγω των συνεπακόλουθων αλλαγών στο πρόγραμμα των Αγώνων, υποστηρίζουν ότι επηρέασε τόσο την ψυχική τους υγεία όσο και τις επιδόσεις τους.

Οι γαλλικές αρχές έχουν δαπανήσει 1,4 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων αποχέτευσης της πρωτεύουσας. Μάλιστα οι διοργανωτές έχουν δώσει την υπόσχεση ότι ο ποταμός θα είναι αρκετά καθαρός ώστε οι κάτοικοι θα μπορούν να κολυμπούν στα νερά του μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η υπόσχεση όμως μοιάζει εξαιρετικά μακρινή για τους τριαθλητές, οι οποίοι κατάπιαν αρκετές ποσότητες νερού του «ιερού ποταμού» στη διάρκεια των ολυμπιακών τους προσπαθειών.

«Επηρεάστηκε η ατομική μας απόδοση»

Η μικτή σκυταλοδρομία συνεχίστηκε κανονικά σήμερα Δευτέρα, καθώς δόθηκε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή της το βράδυ της Κυριακής. Η ατομική κούρσα των ανδρών είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή, επειδή τα επίπεδα των βακτηρίων στο ποτάμι ήταν πολύ υψηλά.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαν να είχαν επενδύσει περισσότερα για να έχουν καθαρό νερό. Φαίνεται ότι απλώς ήλπιζαν για το καλύτερο και ήξεραν ότι οι αθλητές θα κολυμπήσουν επειδή είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες», ανέφερε ο Μόργκαν Πίρσον, μέλος της ομάδας των ΗΠΑ που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία.

«Ηταν λίγο αβέβαιο το αν θα αγωνιζόμασταν ή όχι», πρόσθεσε.

Αρκετοί από τους αθλητές ανέφεραν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το πρόγραμμα και η αναβολή της κούρσας των ανδρών επηρέασαν τη συγκέντρωσή τους και την ικανότητά τους να αποδώσουν.

«Είναι δύσκολο να το διαχειριστείς και ίσως χάσεις και τον ύπνο σου, επομένως επηρεάζεται πολύ η ατομική σου απόδοση», τόνισε ο Γερμανός Τιμ Χελγουινγκ μετά την κατάκτηση του χρυσού στη σκυταλοδρομία από την ομάδα του.

Η Βρετανίδα Τζόρτζια Τέιλορ-Μπράουν από την πλευρά της, η οποία βοήθησε τη Βρετανία να κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι θα ήθελε οι διοργανωτές να είχαν ορίσει εναλλακτικό χώρο για το άθλημα.

Το Βέλγιο δεν συμμετείχε στη μικτή σκυταλοδρομία επικαλούμενο ασθένεια της Κλερ Μισέλ, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να συνδέεται με τη ρύπανση στο ποτάμι. Ωστόσο, η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου δεν το επιβεβαίωσε ούτε έδωσε λεπτομέρειες.

Η Γαλλίδα Κασάντρ Μπογκράν πάντως, η οποία κέρδισε το χρυσό στο ατομικό αγώνισμα και τερμάτισε τέταρτη στη σκυταλοδρομία, ανέφερε ότι δεν γνώριζε αν η Μισέλ είχε μολυνθεί από το ποτάμι.

«Κάποιοι αθλητές μπορεί να αρρωστήσουν στο Ολυμπιακό χωριό, μπορεί να είναι οτιδήποτε», ανέφερε η Μπογκράν προσθέτοντας: «Είναι ατυχές γι’ αυτήν και ελπίζω να είναι καλύτερα. Κολυμπάμε σε ένα αηδιαστικό ποτάμι, οπότε αυτό που συνέβη είναι πολύ ατυχές».

Ο Σεθ Ράιντερ, από την ομάδα των ΗΠΑ, ως προς την πιθανότητα να νοσήσει ανέφερε: «Πραγματικά δεν με νοιάζει τώρα που πήρα αυτό το μετάλλιο. Θα περάσω μία νύχτα στο μπάνιο».

Διδάγματα για μελλοντικούς αγώνες

Η κακή ποιότητα του νερού του Σηκουάνα έχει αποτελέσει μείζον θέμα συζήτησης πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Προκάλεσε αναβολή της διεξαγωγής του τριάθλου των ανδρών κατά μία ημέρα, ενώ η προπόνηση κολύμβησης για τη μικτή σκυταλοδρομία αναβλήθηκε την Κυριακή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Η μικτή σκυταλοδρομία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας όπως είχε προγραμματιστεί, παρά το αίτημα των ομάδων να καθυστερήσει ο αγώνας για να δοθεί περισσότερος χρόνος προετοιμασίας στους αθλητές.

Σε κοινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Τριάθλου και των διοργανωτών των Αγώνων «Παρίσι 2024» αναφερόταν: «Τα τελευταία αποτελέσματα των ελέγχων επιβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα ποιότητας του νερού του Σηκουάνα στον χώρο διεξαγωγής του τριάθλου έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες ώρες, ενώ η ανάλυση δείχνει ότι η ποιότητα του νερού θα είναι εντός των αποδεκτών από το Παγκόσμιο Τρίαθλο επιπέδων».

Το Σάββατο, η ελβετική ομάδα ανακοίνωσε ότι ο αθλητής της Αντριεν Μπρίφοντ, ο οποίος συμμετείχε στον αγώνα ανδρών, υπέφερε από μόλυνση στο στομάχι και δεν θα αγωνιζόταν στη μικτή σκυταλοδρομία.

Η Βελγική Ολυμπιακή Επιτροπή (COIB) ανακοίνωσε ότι η Μισέλ επισκέφθηκε την πολυκλινική στο Ολυμπιακό χωριό, αλλά δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Δεν ανέφερε από ποια ασθένεια έπασχε και ανακοίνωσε ότι η απόφαση να μην συμμετάσχει ελήφθη «σε συνεννόηση με τους αθλητές και το περιβάλλον».

Η COIB πρόσθεσε ότι ελπίζει πως «θα αντληθούν διδάγματα για μελλοντικούς αγώνες».

Ο Σηκουάνας πρόκειται επίσης να φιλοξενήσει τον ολυμπιακό μαραθώνιο κολύμβησης στις 8 και 9 Αυγούστου, καθώς και το αγώνισμα του παρα-τριάθλου στους Παραολυμπιακούς, οι οποίοι ξεκινούν στις 28 Αυγούστου.

Απαγορευμένη η κολύμβηση για πάνω από 100 χρόνια

Η κολύμβηση στον ποταμό είχε απαγορευθεί για πάνω από 100 χρόνια λόγω των υψηλών επιπέδων ρύπανσης και του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, αλλά οι γαλλικές αρχές έχουν επενδύσει σημαντικά για να τον καθαρίσουν ως μέρος της «κληρονομιάς» των Αγώνων.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι τα περίπου 1,4 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν σε έργο ανάπλασης για να καταστεί ο Σηκουάνας ασφαλής.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό κολύμπησε πρόσφατα στον ποταμό σηματοδοτώντας τις προσπάθειες καθαρισμού του. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι δοκιμές έδειξαν ότι ο ποταμός ήταν αρκετά καθαρός για κολύμπι.

Ωστόσο, οι έντονες βροχοπτώσεις στο Παρίσι την πρώτη Παρασκευή και το Σάββατο των Ολυμπιακών Αγώνων υποβάθμισαν την ποιότητα του νερού.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT