Βουλγαρία: Σε τροχιά νέων πρόωρων εκλογών, άκαρπες οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης

Βουλγαρία: Σε τροχιά νέων πρόωρων εκλογών, άκαρπες οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης

Ο επικεφαλής του ΙΤΝ, του μικρού κόμματος που είχε λάβει την τελευταία εντολή, την επέστρεψε στον πρόεδρο Ράντεφ, λέγοντας: «Διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε κοινούς στόχους…»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βουλευτικές εκλογές προχωρά η Βουλγαρία, για έβδομη φορά μέσα σε τρία χρόνια, καθώς το κόμμα «Υπάρχει κι αυτός ο Λαός» (ΙΤΝ) επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. Το ΙΤΝ είχε έρθει έκτο στις εκλογές της 8ης Ιουνίου και είχε εξασφαλίσει μόλις 16 έδρες στη Βουλή των 240 βουλευτών.

Ο Ρούμεν Ράντεφ του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 29 Ιουνίου, έπειτα από την αποτυχία των δύο μεγαλύτερων σε δύναμη κομμάτων, του GERB του Μπόικο Μπορίσοφ και του μεταρρυθμιστικού «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (PP), να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Επιστρέφοντας την εντολή στον πρόεδρο της Βουλγαρίας, ο επικεφαλής του ΙΤΝ, Τόρσκο Γιορντάνοφ, είπε: «Διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε κοινούς στόχους… Επιστρέφουμε ανεκπλήρωτη την εντολή».

Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, ο Ρούμεν Ράντεφ θα πρέπει να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος θα προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα δύο μηνών.

«Ο φαύλος κύκλος των ατελέσφορων εκλογών συνεχίζεται…», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι αυτό «δεν προκαλεί μονάχα εκνευρισμό, αλλά επίσης απελευθερώνει σειρά καταστροφικών διαδικασιών».

Το 2020, η κυβέρνηση του GERB, με επικεφαλής τον Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο κυβερνούσε τη Βουλγαρία επί περίπου 15 χρόνια, έπεσε εξαιτίας του κύματος διαδηλώσεων κατά της ενδημικής διαφθοράς. Από το 2021 έως και σήμερα έχουν διεξαχθεί έξι εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς να μπορέσει να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.

Οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν οι εξής:

  • Απρίλιος 2021 (βουλευτικές)
  • Ιούλιος 2021 (βουλευτικές)
  • Νοέμβριος 2021 (βουλευτικές – προεδρικές)
  • Οκτώβριος 2022 (βουλευτικές)
  • Απρίλιος 2023 (βουλευτικές)
  • Ιούνιος 2024 (βουλευτικές – ευρωεκλογές)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT