Μέση Ανατολή: Εν αναμονή αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ – Γενικευμένη σύρραξη φοβούνται οι ΗΠΑ

Μέση Ανατολή: Εν αναμονή αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ – Γενικευμένη σύρραξη φοβούνται οι ΗΠΑ

Σύσκεψη του αμερικανικού επιτελείου υπό την προεδρία Μπάιντεν, εν αναμονή της ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν και με την παρουσία της Κάμαλα Χάρις πραγματοποιήθηκε χθες στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων (Situation Room) του Λευκού Οίκου σύσκεψη του ανώτατου αμερικανικού επιτελείου για θέματα εθνικής ασφαλείας ενόψει της επικείμενης επίθεσης εναντίον του Ισραήλ, την οποία έχει προαναγγείλει η Τεχεράνη. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε χθες το βράδυ ότι η επίθεση ήταν ζήτημα ωρών, ενώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν επιβεβαίωσε, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, «την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην ασφάλεια του εβραϊκού κράτους.

Ο φόβος για έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, είναι διάχυτος στη διεθνή κοινότητα ύστερα από τις δύο δραματικές δολοφονίες κορυφαίων συμμάχων της Τεχεράνης τις προηγούμενες ημέρες: του Φουάντ Σουκρ, ιδρυτικού στελέχους και κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, και του πολιτικού ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, όπου φιλοξενούνταν από την ιρανική ηγεσία. Το Ισραήλ ανέλαβε ανοιχτά την ευθύνη για την πρώτη δολοφονία, όχι όμως και για τη δεύτερη, αν και η εμπλοκή του θεωρείται και σε αυτή την περίπτωση δεδομένη από εχθρούς και φίλους του.

«Το Ιράν επιδιώκει την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά αυτό θα επιτευχθεί μόνο αφότου θα έχει τιμωρηθεί ο επιτιθέμενος και θα έχει επιτευχθεί η ανάσχεση του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί. Με αίτημα του Ιράν επρόκειτο να συνεδριάσει ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας για να συζητήσει την αντίδραση των μουσουλμανικών κρατών στη δολοφονία Χανίγια.

Στις 13 Απριλίου το Ιράν και περιφερειακοί του σύμμαχοι (η Χεζμπολάχ και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης) απάντησαν στη δολοφονία ανώτατου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης, στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού, με ένα μπαράζ πυραύλων και drones κατά του Ισραήλ. Σε εκείνη την περίπτωση η απάντηση της Τεχεράνης ήταν μάλλον περιορισμένη και δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί και αυτή τη φορά.

Στην Τεχεράνη απεσταλμένος του Πούτιν – Δεν θέλουμε γενικευμένο πόλεμο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τους τιμωρήσουμε, διαμηνύει το Ιράν.

Από χθες βρίσκεται στο Ισραήλ ο ανώτατος διοικητής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM), στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, προκειμένου να ενισχύσει τον συντονισμό των δύο συμμάχων για την αναχαίτιση των αναμενόμενων ιρανικών πληγμάτων. Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ταξίδεψε στην Τεχεράνη, όπου είχε συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία και τον νέο πρόεδρο της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν. Η Ρωσία ενίσχυσε σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ιράν στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Καταγγελίες Ερντογάν

Για ενθάρρυνση του Νετανιάχου στη δολοφονία του Χανίγια κατήγγειλε την πλειοψηφία του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος παραλλήλισε τα χειροκροτήματα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών στην πρόσφατη ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ στο Ράιχσταγκ που είχε τύχει ενθουσιώδους αποδοχής. Στην ίδια παρέμβασή του, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη διακοπή της πρόσβασης από την Τουρκία στο Instagram και χαρακτήρισε «ψηφιακό φασισμό» τη λογοκρισία επικριτικών απόψεων που στρέφονται κατά του Ισραήλ από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την έντονη ανησυχία για ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο ενίσχυσε και η χθεσινή ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με drones εναντίον του βόρειου Ισραήλ, πλήττοντας στρατιωτική βάση. Από την πλευρά του, ο Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε, στη διάρκεια σύσκεψης με ανώτατους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ότι «πρέπει να ετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης στροφής από την άμυνα στην επίθεση». Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης πιθανολογούσαν προληπτικό πλήγμα του Ισραήλ ώστε να εξουδετερωθεί εν τη γενέσει της η αναμενόμενη ιρανική επίθεση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT