Η Ουκρανία παρέλαβε F-16, αλλά υποχωρεί

Η Ουκρανία παρέλαβε F-16, αλλά υποχωρεί

Ο Ζελένσκι παρουσίασε τα αεροσκάφη σε μυστική αεροπορική βάση

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης έχουν σημειώσει τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, καταλαμβάνοντας επτά οικισμούς τις τελευταίες τρεις ημέρες και υποχρεώνοντας το ουκρανικό επιτελείο να διατάξει αναδίπλωση δυνάμεων πίσω από νέες αμυντικές γραμμές.

Ο ρωσικός στρατός προωθείτο χθες και στην περιοχή του Ποκρόφσκ, στρατηγικά κρίσιμο οδικό κόμβο στο Ντονμπάς. Στα δυτικά του Ντονέτσκ, ο ρωσικός στρατός συνέχιζε να πιέζει, ενώ ουκρανικές αντεπιθέσεις με άρματα μάχης δεν πέτυχαν να ανακόψουν τη ρωσική προέλαση.

Οι Ρώσοι επιτίθενται σε τρεις άξονες από το Ποκρόφσκ, αφήνοντας ελεύθερους τους δρόμους προς τα ανατολικά και επιτρέποντας έτσι στους Ουκρανούς αμυνομένους να εγκαταλείψουν τη ζώνη των μαχών. Η αργή αλλά σταθερή προέλαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων απειλεί τώρα να οδηγήσει στην περικύκλωση της κωμόπολης Ζαλίζνε. Η μικρή πόλη έχει οχυρωθεί από το 2015, εποχή κατά την οποία οι κάτοικοι προσπαθούσαν να προστατευθούν από επιθέσεις ρωσόφωνων αυτονομιστών. Στον ιδιότυπο αυτό πόλεμο τριβής, ο οποίος ευνοεί συνήθως τους αμυνομένους, οι Ουκρανοί έχασαν μέσα σε λίγους μήνες το σύνολο των εδαφών που είχαν ανακτήσει από τους Ρώσους στην αντεπίθεση του καλοκαιριού του 2023, γύρω στα 500 τετραγωνικά χλμ. Από τις αρχές Απριλίου, ο ρωσικός στρατός ενίσχυσε σημαντικά την πίεση σε πολλά σημεία του μετώπου για να κατακτήσει 750 τετρ. χλμ. Οι ειδικοί, όμως, δεν φαίνεται να ανησυχούν για ενδεχόμενη κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας. Η τριπλή αμυντική γραμμή, που κατασκεύασε το Κίεβο τον Μάρτιο, πιστό αντίγραφο των ρωσικών οχυρωματικών έργων από την άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής, αναμένεται να αντέξει.

Ο νόμος της επιστράτευσης

Μεγάλη δυσκολία συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ουκρανία για την αναπλήρωση των τάξεων των ενόπλων δυνάμεων με έμψυχο δυναμικό. Ο λαομίσητος νόμος επιστράτευσης που ψηφίσθηκε τον Μάρτιο επέτρεψε τη στρατολόγηση 15.000 νεοσυλλέκτων, πολλοί από αυτούς αποφυλακισθέντες ποινικοί κρατούμενοι. Ο δρακόντειος νόμος έχει προκαλέσει, ωστόσο, κατακόρυφη αύξηση των λιποταξιών και της ανυποταξίας. Από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι τον Ιούλιο, 23.000 Ουκρανοί είχαν διεισδύσει παράτυπα στη Μολδαβία, 7.700 από αυτούς, τους τελευταίους έξι μήνες.

Στο μεταξύ, Ουκρανοί χειριστές πετούν ήδη μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφθηκε χθες μυστική τοποθεσία για να συναντηθεί με πιλότους και να φωτογραφηθεί δίπλα σε δύο τέτοια αεροσκάφη με τα ουκρανικά χρώματα, ενώ το υπόλοιπο σμήνος πετούσε σε σχηματισμό από πάνω του.

«Τα F-16 βρίσκονται στην Ουκρανία. Τα καταφέραμε. Είμαι υπερήφανος για τους πιλότους μας, οι οποίοι τελειοποιούν τον χειρισμό των αεροσκαφών και έχουν ήδη αρχίσει να πετούν με αυτά», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους σε μυστική αεροπορική βάση. Η παραλαβή των F-16 αποτελεί σταθμό στην ιστορία του πολέμου, παρότι άγνωστοι παραμένουν ο ακριβής αριθμός τους και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Ουκρανία και έχει δεσμευθεί να καταρρίψει τα αμερικανικής κατασκευής τζετ. Τα F-16 είναι εξοπλισμένα με αυτόματο κανόνι 20 mm και είναι ικανά να μεταφέρουν βόμβες, ρουκέτες και πυραύλους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο μυστικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να μη διαθέτει ικανό αριθμό εκπαιδευμένων χειριστών για τα F-16. Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, F-16 με τα χρώματα της Ουκρανίας εμφανίσθηκαν να πετούν πάνω από τις πόλεις του Λβιβ στα δυτικά και της Οδησσού στα νοτιοανατολικά. Τα αμερικανικά μαχητικά αναμένεται να αναπτυχθούν με αποστολή την αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων και drones, την αντιμετώπιση του ρωσικού πυροβολικού και τον βομβαρδισμό αποθηκών πυρομαχικών με πυραύλους αέρος-εδάφους. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η Ουκρανία είναι ικανή να αναπτύξει μόλις δέκα F-16 εξαιτίας του μικρού αριθμού πιλότων, αλλά και λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών. Τις προσδοκίες για τα F-16 υποβάθμισε η Μόσχα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να υπογραμμίζει ότι τα αεροσκάφη δεν θα αποτελέσουν «πανάκεια» για τα δεινά του ουκρανικού στρατού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT