Μπανγκλαντές – Παραίτηση πρωθυπουργού: Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχτούν στρατιωτικό έλεγχο

Μπανγκλαντές – Παραίτηση πρωθυπουργού: Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχτούν στρατιωτικό έλεγχο

Οι φοιτητές που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα χθες Δευτέρα, ζητούν τον σχηματισμό νέας προσωρινής κυβέρνησης με επικεφαλής σύμβουλο τον νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συντονιστές φοιτητικών διαδηλώσεων του Μπαγκλαντές ανήρτησαν βίντεο στο Facebook όπου αναφέρουν ότι δεν θα αποδεχτούν στρατιωτικό έλεγχο και ζητούν τον σχηματισμό νέας προσωρινής κυβέρνησης με επικεφαλής σύμβουλο τον νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς.

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση εκτός από αυτή που προτείναμε δεν θα γινόταν αποδεκτή», ανέφερε στο βίντεο ο Ναχίντ Ισλάμ, ένας από τους βασικούς ηγέτες του φοιτητικού κινήματος, προσθέτοντας ότι ο Γιουνούς συμφώνησε να αναλάβει τον ρόλο. «Δεν θα δεχόμασταν καμία κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον στρατό ή υπό την ηγεσία του στρατού», πρόσθεσε ο Ισλάμ.

Ο 84χρονος Γιουνούς, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 για την ίδρυση της Grameen Bank και πρωτοβουλίες που βοήθησαν να βγουν εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια.

Ωστόσο, τον Ιούνιο οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Μπανγκλαντές με την κατηγορία της υπεξαίρεσης. Αρνείται τις κατηγορίες και η υπόθεση έχει κατακριθεί ευρέως από τους υποστηρικτές του ως πολιτικά υποκινούμενη.

Πανηγυρισμοί διαδηλωτών

Μπανγκλαντές – Παραίτηση πρωθυπουργού: Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχτούν στρατιωτικό έλεγχο-1

Οι φοιτητές υποδέχθηκαν την είδηση ​​της παραίτησης της Σεΐχ Χασίνα με πανηγυρισμούς τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για νίκη έπειτα από ένα μήνα διαδηλώσεων και συγκρούσεων με συνολικά περισσότερους από 300 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Ωστόσο, η αστάθεια παραμένει στους δρόμους της Ντάκα.

Η Σεΐχ Χασίνα ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σύμβολο υπέρ της δημοκρατίας και επί των ημερών της η χώρα της Νότιας Ασίας σημείωσε οικονομική πρόοδο, ενώ είναι κόρη του Σεΐχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, «πατέρα του έθνους» του Μπανγκλαντές, ο οποίος ηγήθηκε της ανεξαρτησίας από το Πακιστάν το 1971.

Αργότερα έγινε ηγήθηκε του πολιτικού κόμματος του πατέρας της, Awami League, και συνεργάστηκε με άλλα πολιτικά κόμματα για να οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής διακυβέρνησης. Κέρδισε για πρώτη φορά την εξουσία το 1996 και ξανά το 2009.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί για αυταρχισμό. Οι συλλήψεις με πολιτικά κίνητρα, οι εξαφανίσεις και οι πολιτικές δολοφονίες έχουν αυξηθεί επί των ημερών της.

Αναφορές για αποχώρηση της Χασίνα από την Ινδία

Μπανγκλαντές – Παραίτηση πρωθυπουργού: Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχτούν στρατιωτικό έλεγχο-2

Σήμερα Τρίτη, αεροσκάφος που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία του Μπανγκλαντές και στο οποίο φέρεται να επιβαίνει η Χασίνα, απογειώθηκε από στρατιωτική αεροπορική βάση στην Ινδία, σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Σύμφωνα με την αναφορά, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, το αεροσκάφος C-130J έφυγε από την αεροπορική βάση στις 09:00 τοπική ώρα και «προχωρά προς τον επόμενο προορισμό του».

«Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας το παρακολουθούν στενά», προστίθεται.

Το αεροπλάνο νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας είχε μεταφέρει τη Χασίνα στην πόλη Γκαζιαμπάντ της βόρειας Ινδίας.

«Λουκέτο» στη βιομηχανία ενδυμάτων

Μπανγκλαντές – Παραίτηση πρωθυπουργού: Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχτούν στρατιωτικό έλεγχο-3

Παράλληλα, οι παραγωγοί ενδυμάτων του Μπανγκλαντές που εκπροσωπούν μία από τις βασικές βιομηχανίες της χώρας ανακοίνωσαν ότι ζητήθηκε από όλες τις βιοτεχνίες τους να παραμείνουν κλειστές σήμερα Τρίτη.

Τα εργοστάσια ενδυμάτων έχουν κλείσει επ’ αόριστον εν μέσω των κλιμακούμενων διαμαρτυριών και της αυξανόμενης βίας

Μεταξύ των πιο γνωστών λιανοπωλητών που ενδέχεται να επηρεαστούν από το κλείσιμο είναι η H&M, η οποία προμηθεύεται ρούχα από περίπου 1.000 εργοστάσια στο Μπανγκλαντές, καθώς και η Zara, της οποίας μία από τις 12 κατασκευαστικές μονάδες εδρεύουν στη χώρα.

Η βιομηχανία έτοιμων ενδυμάτων αντιπροσωπεύει το 83% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές του Μπανγκλαντές, σύμφωνα με την Ενωση Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων Μπανγκλαντές (BGMEA).

Η χώρα εξήγαγε ρούχα αξίας 38,4 δισ. δολ. το 2023 και έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρούχων στον κόσμο μετά την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT