Μέση Ανατολή: Υπερπτήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και νέες απειλές από Νασράλα

Μέση Ανατολή: Υπερπτήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και νέες απειλές από Νασράλα

Κορυφώνεται η ένταση στην περιοχή, με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ να υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο Φουάντ Σουκρ και το Ισραήλ να πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης στον Λίβανο

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό, με μαχητικά να σπάνε το φράγμα του ήχου, πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη, ανεβάζοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή. Είχε προηγηθεί επίθεση της Χεζμπολάχ με drones και πυραύλους σε περιοχές στο βόρειο Ισράηλ, για τις οποίες είχε διευκρινίσει ότι η απάντηση στη δολοφονία του Νο2 της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ, «δεν έχει έρθει ακόμα».

Η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ, σύμφωνα τον ισραηλινό στρατό. Η πρώτη, απογευματινή «ομοβροντία» περίπου 20 ρουκετών είχε ως στόχο τα υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, που επισήμανε ότι οι περισσότερες έπεσαν στην ύπαιθρο. 

Στο τελευταίο μπαράζ, δέκα ρουκέτες πέρασαν από το Λίβανο στο Ισραήλ, στην περιοχή της Γαλιλαίας, και μερικές αναχαιτίστηκαν. Πυρκαγιές ξέσπασαν κοντά στο Κιριάτ Σμόνα, εξαιτίας των βλημάτων. 

Τις τελευταίες ημέρες τα τύμπανα του πολέμου στη Μέση Ανατολή ακούγονται όλο και πιο δυνατά, καθώς το Ιράν έχει απειλήσει το Ισραήλ ότι «οφείλει» και θα εκδικηθεί για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει ορκιστεί ότι θα κάνει το ίδιο για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Φουάντ Σουκρ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters, στη Βηρυτό, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατά τις υπερπτήσεις τους πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου προκάλεσαν από τους πιο εκκωφαντικούς κρότους που έχουν ακούσει οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε επίσης ότι «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου πετώντας πάνω από την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές».

Οι υπερπτήσεις και οι υπερηχητικοί κρότοι συνέβησαν λίγα λεπτά πριν ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, απευθύνει ομιλία για το μνημόσυνο στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης Φουάντ Σουκρ.

Απειλές Νασράλα κατά Ισραήλ

Σχολιάζοντας τις υπερπτήσεις, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε ότι είχαν στόχο να προκαλέσουν όσους συγκεντρώθηκαν για το μνημόσυνο και εξαπέλυσε απειλές εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ έχει δίκιο να φοβάται επίθεση από το Ιράν και τον «άξονα αντίστασης».

Ο Χασάν Νασράλα ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν είναι πλέον η ανίκητη δύναμη που κέρδισε τους μεγαλύτερους αραβικούς στρατούς σε προηγούμενους πολέμους, διότι σήμερα πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και ορισμένων αραβικών χωρών για να αμυνθεί. 

Και πρόσθεσε: «Τα εργοστάσια του Ισραήλ που χρειάστηκαν 34 χρόνια για να κατασκευαστούν, μπορούν να καταστραφούν σε μια στιγμή».

«Η απάντησή μας έρχεται, αν θέλει ο Θεός, από εμάς και τον άξονα της αντίστασης — και θα είναι ισχυρή», πρόσθεσε.

Μέση Ανατολή: Υπερπτήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και νέες απειλές από Νασράλα-1
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα / AP Photo/Hussein Malla

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε ότι η λιβανέζικη οργάνωση και το Ιράν είναι «υποχρεωμένοι να προβούν σε αντίποινα» κατά του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ.

Ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ενώ καταδίκασε και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ ότι η λιμοκτονία δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας θα μπορούσε να είναι «δικαιολογημένη και ηθική».

«Μείνετε κοντά στα καταφύγια»

Στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με τους Times of Israel, αρκετές τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της πόλης Ναχαρίγια, κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια. Η οδηγία δεν έχει εκδοθεί από τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των ισραλινών ενόπλων δυνάμεων, IDF, ωστόσο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα οι τοπικές αρχές εκδίδουν τακτικά συστάσεις προς τους αμάχους.

Η Ναχαρίγια βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και ήταν στόχος των επιθέσεων της Χεζμπολάχ το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στη Ναχαρίγια τραυματίστηκαν αρκετοί άμαχοι εξαιτίας της επίθεσης της Χεζμπολάχ με πυραύλους και drones.

Πηγή: Jerusalem Post, The Times of Israel, Al Jazeera

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT