Χαμάς: Ο Γιαχία Σινουάρ διάδοχος του Χανίγια

Χαμάς: Ο Γιαχία Σινουάρ διάδοχος του Χανίγια

Ο Σινουάρ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες του πολιτικού και στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς. Θεωρείται αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο Γιαχία Σινουάρ, ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης, διαδέχεται τον δολοφονηθέντα Ισμαήλ Χανίγια, που ήταν επικεφαλής του πολιτικού σκέλους.

Την πληροφορία μετέδωσαν οι Times of Israel και το δίκτυο Al Jazeera. Ο ορισμός του στην ηγεσία της Χαμάς γίνεται σε μια περίοδο που η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, καθώς αναμένεται η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αλλά και της Χεζμπολάχ για τον θάνατο του Νο2 της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιλογή του Γιαχία Σινουάρ ως νέου πολιτικού ηγέτη της οργάνωση «στέλνει ισχυρό μήνυμα» στο Ισραήλ. Η επιλογή του σημαίνει ότι η Χαμάς συνεχίζει «στον δρόμο της αντίστασης», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την ανάληψη της ηγεσίας της Χαμάς από τον Γιαχία Σινουάρ, ο ανώτατος εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε: 

«Υπάρχει μόνο ένα μέρος για τον Γιαχία Σινουάρ, και αυτό είναι δίπλα στον Μοχάμεντ Ντέιφ και τους υπόλοιπους τρομοκράτες της 7ης Οκτωβρίου. Αυτό είναι το μόνο μέρος που προετοιμάζουμε και σκοπεύουμε γι’ αυτόν».

Χαμάς: Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, είπε ότι ο Σινουάρ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι η αλλαγή ηγεσίας στη Χαμάς», είπε, κατηγορώντας το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την αποτυχία να υπάρξει συμφωνία. Η Χαμάς «παραμένει σταθερή, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στην πολιτική… Το πρόσωπο που ηγείται σήμερα είναι αυτό που ηγήθηκε των μαχών για περισσότερες από 305 ημέρες και εξακολουθεί να είναι βρίσκεται στο πεδίο».

Ποιος είναι

Ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Σινουάρ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού και στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, με καταγωγή από τη Γάζα, ενώ ανέλαβε επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της οργάνωσης και επικεφαλής της το 2017. Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, προτού απελευθερωθεί το 2011, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Το όνομά του προστέθηκε στην αντίστοιχη λίστα τρομοκρατών από τις ΗΠΑ το 2015, ενώ η Βρετανία είχε ήδη αποφασίσει σειρά κυρώσεων εναντίον του όπως και για άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επίσης, ο εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης έχει ζητήσει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του –όπως και του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ– για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχετιζόμενα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: Times of Israel, Al Jazeera

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT