Καθώς αναμενόταν η ιρανική απάντηση για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, τη στιγμή που ο ηγέτης της Χαμάς ήταν φιλοξενούμενος των κρατικών αρχών στην Τεχεράνη, ο κίνδυνος ενός ανοιχτού πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ ήρθε χθες ακόμη πιο κοντά.
Η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση, που αποτελεί κράτος εν κράτει στον Λίβανο, εξαπέλυσε χθες σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, στο πλαίσιο των απαντητικών πληγμάτων για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Φουάντ Σουκρ από τον ισραηλινό στρατό, στη Βηρυτό. Η εξόντωση του Σουκρ έλαβε χώρα λίγο πριν από τη δολοφονία του Χανίγια, κορυφώνοντας στο έπακρο την ένταση ανάμεσα στους δύο θανάσιμους εχθρούς, που ανταλλάσσουν σποραδικά πυρά κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ στους οκτώ μήνες που διαρκεί ο πόλεμος της Γάζας.
Πηγές της Χεζμπολάχ δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι χθεσινές επιθέσεις δεν εντάσσονται στην αναμενόμενη απάντηση του Ιράν και των συμμάχων του για τη δολοφονία του Χανίγια και ότι τα χειρότερα έπονται. Σε κάθε περίπτωση, τα χθεσινά πλήγματα απέδειξαν πως το Ισραήλ, σε πείσμα της ισχυρότατης αεράμυνας που διαθέτει, παραμένει ευάλωτο, καθώς ο περίφημος «σιδερένιος θόλος» του δεν κατάφερε να καταρρίψει παρά μόνον ένα από τα εχθρικά drones. Τουλάχιστον επτά Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από τους βομβαρδισμούς που έλαβαν χώρα κοντά στην Ακρα του βόρειου Ισραήλ.
Μαχητικά αεροπλάνα από τη Ρωσία θέλει η Τεχεράνη – Να μην πληγούν άμαχοι, ζήτησε ο Σεργκέι Σοϊγκού από την ιρανική ηγεσία.
Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινά F-16 πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Βηρυτό, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της λίγη ώρα προτού αρχίσει προγραμματισμένο μνημόσυνο για τον Φουάντ Σουκρ, με κεντρικό ομιλητή τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το βράδυ της Δευτέρας, στρατιωτικός διοικητής της λιβανέζικης οργάνωσης είχε σκοτωθεί από πυρά ισραηλινού drone στον νότιο Λίβανο. Οι φωτιές ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου απειλούν να επεκταθούν στα γειτονικά αραβικά κράτη της Συρίας και του Ιράκ. Τη Δευτέρα, τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής εναντίον της αμερικανικής βάσης του Αϊν αλ Ασαντ, στο Ιράκ. Ο ιρακινός στρατός καταδίκασε την επίθεση.
Σε αυτή την άκρως δυσοίωνη ατμόσφαιρα, αναπτύσσονται πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή των χειρότερων. Οπως αποκάλυψαν ιρανικές πηγές, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Τεχεράνη, μετέφερε στην ιρανική ηγεσία μήνυμα του προέδρου Πούτιν για μια μετρημένη απάντηση και για την αποφυγή απωλειών στις γραμμές των Ισραηλινών αμάχων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ιρανική ηγεσία ζήτησε από τη Ρωσία μαχητικά αεροσκάφη Su-35, αν και δεν αποκάλυψαν την απάντηση του Σοϊγκού. Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του προειδοποίησε ότι από την έκταση της απάντησης που θα δώσουν στο Ισραήλ το Ιράν και η Χεζμπολάχ, θα εξαρτηθεί το κατά πόσο θα γίνει δυνατό να αποτραπεί ένας ανοιχτός, καταστροφικός πόλεμος.
Υπερορθόδοξοι ενάντια στην επιστράτευση
Ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για το άνοιγμα νέων πολεμικών μετώπων, ένας άλλος εμφύλιος «πόλεμος» συνεχίζει να μαίνεται, φέρνοντας σε αντιπαράθεση την υπερορθόδοξη κοινότητα των Χαρεντί με τις στρατολογικές αρχές. Δεκάδες εξτρεμιστές εισέβαλαν σε στρατολογικό γραφείο και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για την επιστράτευση σπουδαστών θρησκευτικών σχολών. Την κρίση πυροδότησε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αρθεί η εξαίρεση της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας. Βάσει αυτής της απόφασης ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ αποφάνθηκε, στα τέλη Ιουνίου, ότι η διαδικασία στράτευσης 3.000 σπουδαστών θρησκευτικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Σε βίντεο που παρουσίασαν ισραηλινά μέσα, πάνω από δέκα άνδρες εικονίζονταν να περιφέρονται ανάμεσα στα δέντρα που περιβάλλουν το κέντρο στρατολογίας, ενώ άλλοι ομοϊδεάτες τους συγκρούονταν με δυνάμεις της έφιππης αστυνομίας. Ο ισραηλινός στρατός καταδίκασε τα επεισόδια και χαρακτήρισε την επιστράτευση των υπερορθοδόξων «επιχειρησιακή αναγκαιότητα». Εξάλλου, ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η σύζυγός του Σάρα και ο μεγαλύτερος γιος του Γιαΐρ επιθυμούν να έχουν θέσεις σε υπόγειο καταφύγιο στην Ιερουσαλήμ, που προορίζεται μόνο για ανώτατους ηγέτες, σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης. Το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».