Ουκρανική επίθεση ισχυρίζεται ότι απέκρουσε η Μόσχα

Ουκρανική επίθεση ισχυρίζεται ότι απέκρουσε η Μόσχα

Το παράθυρο του Κιέβου για ειρήνη κλείνει γρήγορα, είπε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Απόπειρα ένοπλης διείσδυσης στα νότια σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας υποστηρίζει ότι απέκρουσε χθες ο ρωσικός στρατός, με τη Μόσχα να ανακοινώνει την αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή. Η ουκρανική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα, ενώ το ουκρανικό πεζικό υποστηριζόταν από άρματα μάχης.

«Τα στρατεύματα που φυλάσσουν τα νότια σύνορά μας απέκρουσαν, από κοινού με συνοριοφύλακες της FSB, επιθέσεις ουκρανικών τμημάτων την περιοχή του Σούμι», ανέφερε χθες το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Το ρωσικό επιτελείο υποστηρίζει πως 300 Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον οικισμών στην περιοχή του Κουρσκ. Σύμφωνα με τον Αλεξέι Σμιρνόφ, κυβερνήτη της περιφέρειας του Κουρσκ, δύο πολίτες σκοτώθηκαν χθες το μεσημέρι από πυρά του ουκρανικού πυροβολικού και 18 άλλοι τραυματίστηκαν.

Αύξηση χρηματοδότησης

Στο μεταξύ, ενίσχυση της χρηματοδότησης του εγχώριου πυραυλικού προγράμματος ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία προσπάθεια να καλύψει τις ελλείψεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στον τομέα αυτό. Το Κίεβο έχει δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην κατασκευή drones και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Νεπτούν, αυτόνομος πύραυλος κατά πλοίων, ο οποίος είναι κατάλληλος και για την καταστροφή επίγειων στόχων.

«Η νέα χρηματοδότηση εγκρίθηκε. Περισσότεροι εγχώριας κατασκευής πύραυλοι θα ακολουθήσουν», έγραψε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram. Τον Ιούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε πει ότι η απεξάρτηση του Κιέβου από εισαγόμενα πυραυλικά συστήματα αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Σε χθεσινές εντολές του προς τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ζήτησε την εκπόνηση προγράμματος για το εξωτερικό με στόχο «την προώθηση παραδοσιακών ρωσικών πνευματικών και ηθικών αξιών». Σε προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Πούτιν καλεί τους υπευθύνους εθνικών προγραμμάτων να αφιερώσουν κεφάλαια για πρόγραμμα με τίτλο «Η Ρωσία στον κόσμο».

Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί «στην ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας μεταξύ νέων και στην προώθηση των παραδοσιακών αξιών», σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα. Παρότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έγιναν γνωστές, η Ρωσία διάκειται εχθρικά τα τελευταία χρόνια απέναντι στις δυτικές φιλελεύθερες αξίες. Πριν από ένα χρόνο, το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας έθεσε εκτός νόμου το «διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ», ως εξτρεμιστικό. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το 2022, η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τη Δύση «σατανική» και την κατηγορεί για προσπάθεια υπονόμευσης της Ρωσίας μέσω της εξαγωγής φιλελεύθερων ιδεολογιών.

Στο μεταξύ, αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας ότι όσο η Ουκρανία καθυστερεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο αυστηρότεροι θα είναι οι όροι για την ειρήνη. Η Μόσχα επιμένει πως οι όποιες συνομιλίες πρέπει να έχουν ως βάση τους την παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία, που φθάνουν το 20% της συνολικής έκτασης της χώρας, αλλά και να απαρνηθεί για πάντα κάθε φιλοδοξία εισόδου στο ΝΑΤΟ. Τους όρους αυτούς απορρίπτει διαρρήδην το Κίεβο.

«Το παράθυρο του Κιέβου κλείνει. Το καθεστώς Ζελένσκι τρέφει την αυταπάτη ότι οι Ευρωπαίοι θα οργανώσουν μία ακόμη όμορφη ειρηνευτική σύνοδο, στην οποία οι αποφάσεις θα ληφθούν ερήμην του ουκρανικού λαού, για να τον ταλαιπωρούν για δεκαετίες», τόνισε ο Σοϊγκού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT