ΗΠΑ – Δημοκρατικοί: Τι σηματοδοτεί η επιλογή του Τιμ Ουόλτς

ΗΠΑ – Δημοκρατικοί: Τι σηματοδοτεί η επιλογή του Τιμ Ουόλτς

Η Κάμαλα Χάρις κατέληξε στον κυβερνήτη της Μινεσότα για υποψήφιο αντιπρόεδρο – Ποια είναι η πολιτική του διαδρομή

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον 60χρονο κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Ουόλτς, επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της η Κάμαλα Χάρις, λίγες ώρες αφότου απέκτησε επισήμως το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Ουόλτς, πρώην προπονητής αμερικανικού φούτμπολ σε λύκειο, απέκτησε την πολιτική φήμη του για τις προοδευτικές πρωτοβουλίες του στη Μινεσότα, αλλά και για τις ευφυείς ατάκες του κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ουόλτς ήταν ο πρώτος που χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικανών «παράξενο», εξαιτίας των ιδιότυπων θέσεων του Τραμπ και του Τζέι ντι Βανς.

Παρότι άλλοι υποψήφιοι για τον θώκο του αντιπροέδρου της Χάρις διέθεταν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από τον Ουόλτς και παρά το γεγονός ότι η Μινεσότα δεν θεωρείται εκλογικά κρίσιμη πολιτεία λόγω της ισχύος των Δημοκρατικών σε αυτήν, η Χάρις επέλεξε τον κυβερνήτη για την ικανότητά του να θέτει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι πρέπει να απορρίψουν τον Τραμπ.

Η εμπειρία του

Ο Ουόλτς υπηρετεί τη δεύτερη θητεία του ως κυβερνήτης, ενώ εκπροσώπησε την περιφέρειά του στη Βουλή των Αντιπροσώπων για 12 χρόνια. Υπηρέτησε 24 χρόνια στην Εθνοφρουρά και δίδασκε κοινωνιολογία σε λύκειο της κωμόπολης Μανκάτο της Μινεσότα πριν εισέλθει στην πολιτική.

Παρότι η σταδιοδρομία του κυβερνήτη θα συγκινήσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπήρξαν σταθερά προοδευτικές, με τους επικριτές του να τις χαρακτηρίζουν «λαϊκισμό των πεδιάδων». Ο Ουόλτς εισήγαγε νόμους για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης κάνναβης, τις οικογενειακές άδειες, το δικαίωμα στην άμβλωση και τον έλεγχο της πώλησης όπλων. Οι Ρεπουμπλικανοί τον αποκαλούν «αριστερό με τρακτέρ».

«Προκρίθηκε» για την ικανότητά του να θέτει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι πρέπει να απορ- ρίψουν τον Τραμπ.

«Με τον κυβερνήτη Ουόλτς, οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν την πλήρη γκάμα της αριστερής πολιτικής από κάποιον που μοιάζει σαν να γύρισε από κυνήγι», είπε ο πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Παουλέντι. Η διττή προσωπικότητα του Ουόλτς είναι, όμως, αυτή που συγκίνησε τη Χάρις, η οποία ατσαλώθηκε πολιτικά στην προοδευτική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο και επιδίωξε με τη συγκεκριμένη επιλογή αντιπροέδρου να συσπειρώσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Κάθε ένας από τους επίδοξους αντιπροέδρους των Δημοκρατικών ήταν λευκός άνδρας, με ιστορικό νικών σε παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές περιφέρειες. Ο Ουόλτς παρήγαγε απλό και εύπεπτο μήνυμα για τον Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εξαπολύοντάς τον στην κορυφή των προτιμήσεων της Χάρις.

Ο νέος υποψήφιος αντιπρόεδρος γεννήθηκε στη Νεμπράσκα και μετακόμισε στη Μινεσότα σε νεαρή ηλικία. Στο Μανκάτο δίδαξε κοινωνιολογία στο λύκειο και ανέλαβε την προπόνηση της ομάδας φούτμπολ, η οποία κέρδισε το πρωτάθλημα της πολιτείας. Αποστρατεύθηκε από την Εθνοφρουρά το 2005, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά την εκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η μύησή του στην πολιτική έχει μυθιστορηματικό χαρακτήρα. Τον Αύγουστο του 2004, ο Ουόλτς συνόδευσε την τάξη του σε προεκλογική ομιλία του προέδρου Τζορτζ Μπους στο Μανκάτο. Στους μαθητές, όμως, δεν επετράπη είσοδος, αφού ένας από αυτούς είχε κολλήσει αυτοκόλλητο του τότε αντιπάλου του Μπους, του Δημοκρατικού Τζον Κέρι, στην τσάντα του. Ο Ουόλτς οργίσθηκε με το περιστατικό και την επόμενη ημέρα δήλωσε εθελοντής στην εκστρατεία Κέρι. Το 2006, με προεκλογική ομάδα αποτελούμενη κυρίως από πρώην μαθητές του, ο Ουόλτς εξασφάλισε αναπάντεχη νίκη σε αγροτική περιφέρεια, την οποία κατείχαν οι Ρεπουμπλικανοί για δώδεκα χρόνια. Μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή για να αναλάβει κυβερνήτης της Μινεσότα, το 2018, η έδρα του Ουόλτς πέρασε και πάλι στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.

Στο Κογκρέσο, ο Ουόλτς διακρίθηκε ως μετριοπαθής Δημοκρατικός και υπηρέτησε σε σημαντικές επιτροπές, όπως Γεωργίας, Βετεράνων και Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τη σφαγή στο λύκειο του Πάρκλαντ τη Φλόριντα το 2018, ο Ουόλτς αρνήθηκε τις δωρεές της Εθνικής Οργάνωσης Οπλοκατοχής και κάλεσε σε απαγόρευση της κατοχής αυτόματων πολεμικών όπλων. Δήλωσε ότι στην απόφασή του αυτή κατέληξε χάρη σε συναισθηματική έκκληση της κόρης του. «Είμαι έτοιμος να φάω ξύλο από την οργάνωση οπλοκατοχής, αλλά δεν με νοιάζει. Υπηρέτησα 25 χρόνια στον στρατό και κυνηγάω», έχει πει.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Μινεσότα, πολιτεία που ψηφίζει Δημοκρατικούς υποψηφίους πρόεδρους από το 1972, ο Ουόλτς είπε για τον Τραμπ και τον Τζέι ντι Βανς: «Αυτοί οι τύποι είναι πολύ παράξενοι», χαρίζοντας στην εκστρατεία το κεντρικό της σύνθημα κατά του Τραμπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT