Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ιράν

Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ιράν

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, η επίθεση που αναμενόταν στις αρχές της εβδομάδας είναι πιθανό να εξαπολυθεί εντός 24 ή 48 ωρών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αραβικό ενημερωτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο πηγές στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζει ότι η επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και του Νο2 της λιβανέζικης οργάνωσης, είναι πιθανό να σημειωθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή. 

Νωρίτερα, και ενώ είναι σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος για αποφυγή ευρύτερου πολέμου, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ, εξαιτίας των διπλωματικών κινήσεων των ΗΠΑ ίσως επαναξιολογούν το σενάριο επίθεσης εναντίον του Ισράηλ, η οποία πάντως αρχικά αναμενόταν τη Δευτέρα ή την Τρίτη που πέρασαν.

Σύμφωνα με μίντια των ΗΠΑ, το Ισραήλ φέρεται να έχει παραδεχθεί στην Ουάσιγκτον ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι τα αντίποινα ενδεχομένως να περιλαμβάνουν επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ιράν-1
Τελ Αβίβ: έλεγχος της αστυνομίας σε σημείο όπου έγινε επίθεση με drone / AP Photo/Oded Balilty

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί ότι θα εκδικηθούν για τους δύο αυτούς θανάτους, και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο, ωστόσο καμία πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει για τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν ή τους στόχους τους.

Σύμφωνα με το Al Arabiya, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέμεναν επίσης επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία ως μέρος των αντιποίνων. «Αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς το Ιράν ζητά από τους πληρεξούσιούς του να συνεχίσουν τις επιθέσεις στα στρατεύματά μας», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αμερικανοί εκτιμούν ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ έχουν σημαντικό οπλοστάσιο, ωστόσο δεν πιστεύουν ότι η λιβανέζικη οργάνωση θα μπορούσε να υποστηρίξει μακροχρόνιο πόλεμο με το Ισραήλ.

Νετανιάχου: Μείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι

Την πίστη του πως, ό,τι και να γίνει το Ισραήλ θα κερδίσει τον πόλεμο εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επισκεπτόμενος βάση στρατολόγησης των χερσαίων δυνάμεων του Ισράηλ, είπε:

«Συνεχίζουμε προς τη νίκη. Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε επιφυλακή, και σας ζητώ ένα πράγμα: μείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, πλήττουμε τους εχθρούς μας και είμαστε αποφασισμένοι να αμυνθούμε».

Πηγή: Al Arabiya, The Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT