Ρωσοαμερικανίδα κατηγορείται για προδοσία λόγω δωρεάς σε ουκρανική φιλανθρωπική οργάνωση

Ρωσοαμερικανίδα κατηγορείται για προδοσία λόγω δωρεάς σε ουκρανική φιλανθρωπική οργάνωση

Το 2022 είχε δωρίσει 51,8 δολάρια σε φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι τα χρήματα κατευθύνονται στον ουκρανικό στρατό

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσοαμερικανίδα μπαλαρίνα Ξένια Καρελίνα, η οποία δεν συμπεριελήφθη στη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, παραδέχθηκε στο δικαστήριο την ενοχή της για την κατηγορία για προδοσία. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται τον δικηγόρο της Καρελίνα, Μιχαήλ Μουσάιλοφ, η καταδικαστική απόφαση αναμένεται αύριο, Πέμπτη.

Η Καρελίνα δικάζεται στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ με την κατηγορία της προδοσίας, γιατί το 2022, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκανε δωρεά ύψους 51,8 δολαρίων στη φιλανθρωπική οργάνωση Razom, που υποστηρίζει την Ουκρανία.

Η Ρωσοαμερικανίδα χορεύτρια συνελήφθη από τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) στις αρχές του 2024, όταν ταξίδεψε στη Ρωσία για να επισκεφθεί την οικογένειά της στο Γεκατερίνμπουργκ.

Οι ανακριτές της απήγγειλαν την κατηγορία της προδοσίας, διότι εντόπισαν στο κινητό της τηλέφωνο την απόδειξη για τη δωρεά στη φιλανθρωπική οργάνωση Razom, που παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς η FSB υποστήριξε ότι τελικός δικαιούχος των χρημάτων που συγκεντρώνονται είναι ο ουκρανικός στρατός.

Η οργάνωση Razom, όταν ανακοινώθηκε η σύλληψη της Ξένια Καρελίνα, δήλωσε «συγκλονισμένη». Σύμφωνα με τον ιστότοπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης, υποστηρίζει μια σειρά από ανθρωπιστικά έργα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η προμήθεια κιτ πρώτων βοηθειών, η αγορά μέσων θέρμανσης και παροχής ενέργειας, όπως ξυλόσομπες και γεννήτριες, αλλά και ραδιοφώνων και οχημάτων για τους Ουκρανούς γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Βοηθάει επίσης παιδιά στην Ουκρανία και ευάλωτες κοινότητες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, με τρόφιμα, στέγη, ψυχολογική υποστήριξη και πόσιμο νερό.

Στο δικαστήριο ως ακροατής προσήλθε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ Στιούαρτ Ουίλσον, αλλά επειδή η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, παρέμεινε μαζί με τους δημοσιογράφους πολύ μακριά από την αίθουσα.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT