Ενας μοναδικός διαβήτης ανακαλύφθηκε στον κήπο του Κοπέρνικου

Ενας μοναδικός διαβήτης ανακαλύφθηκε στον κήπο του Κοπέρνικου

«Αυτό το εκπληκτικό εύρημα όχι μόνο μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στην περίοδο που ο Κοπέρνικος έκανε τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις, αλλά και ανοίγει νέες δυνατότητες για την κατανόηση των μεθόδων εργασίας του»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερασιτέχνες αρχαιολόγοι στην πόλη Φρόμπορκ στην Πολωνία, όπου είχει ζήσει ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ο ευρηματικός αστρονόμος του 16ου αιώνα.

Σε ανασκαφή τους οι ερασιτέχνες αρχαιολόγοι βρήκαν ένα διαβήτη, που σύμφωνα με τοπικό μουσείο θα μπορούσε να ανήκει στον αστρονόμο της Αναγέννησης ο οπίος τοποθέτησε τον ήλιο στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, αντί της Γης.

Ο διαβήτης βρέθηκε σε κήπο στο Φρόμπορκ, στον οποίο ο Κοπέρνικος κατέγραφε τις παρατηρήσεις του για το διάστημα.

Σύμφωνα με τη ομάδα Misja Skarb, που συμμετείχε στην έρευνα, «αυτό το εκπληκτικό εύρημα όχι μόνο μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στην περίοδο που ο Κοπέρνικος έκανε τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις, αλλά και ανοίγει νέες δυνατότητες για την κατανόηση των μεθόδων εργασίας του».

Σε βίντεο που ανέβασαν στο YouTube, o Νταβίντ Στενκ της ομάδας Misja Skarb, είπε πως ο κήπος αυτός επιλέχθηκε λόγω ενός αστικού μύθου, για μία σήραγγα που υποτίθεται πως χρησιμοποιούσε ο Κοπέρνικος για να μεταβαίνει από το κτίριο όπου εργαζόταν στον καθεδρικό ναό της πόλης.

Ενας μοναδικός διαβήτης ανακαλύφθηκε στον κήπο του Κοπέρνικου-1
Το σημείο της ανασκαφής όπου βρέθηκε ο διαβήτης / Notes from Poland

Η Ζοριάνα Πόλενικ από το Μουσείο Κοπέρνικου στο Φρόμπορκ, εξήγησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ο διαβήτης είναι κατασκευασμένος από κράμα χαλκού και μπορεί να χρονολογηθεί στον 16ο αιώνα. Πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να ανήκει στον ίδιο τον Νικόλαο Κοπέρνικο».

Το αντικείμενο θα υποβληθεί σε συντήρηση και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η τύχη του. Το μουσείο ελπίζει ότι θα συμπεριλάβει το τεχνούργημα στις συλλογές του.

Ακόμη δύο διαβήτες αυτού του είδους έχουν ανακαλυφθεί στην Πολωνία, ο πρώτος το 2005 σε μια αυλή του Collegium Novum, τοποθεσία στο παλαιότερο πανεπιστήμιο της Πολωνίας, το Jagiellonion, στην Κρακοβία. Ο δεύτερος βρέθηκε επίσης σε κήπο στο Φρόμπορκ, το 2016, και βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου.

Πηγή: Notes from Poland

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT