Σε κλοιό ασφαλείας η Βρετανία

Δρακόντεια μέτρα για τον επόμενο γύρο αντιμεταναστευτικών διαδηλώσεων σε πάνω από 100 τοποθεσίες

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλη τη Βρετανία είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να προληφθούν ταραχές. Κατάλογος στόχων των ακροδεξιών οργανώσεων, που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβάνει εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και επιχειρήσεις ιδιοκτησίας αλλοδαπών.

Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί, με αστυφύλακες από το Λονδίνο και τη νότια Αγγλία να μετακινούνται προς τις πόλεις του Βορρά, σκηνικό ταραχών. Μιλώντας χθες ο πρόεδρος των αστυνομικών σωματείων της χώρας, σερ Αντι Μαρς, είπε: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνομική κινητοποίηση μετά το 2011. Οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε στρατηγικά σημεία και θα είναι έτοιμες να επέμβουν αποφασιστικά, κάθε φορά που θα παραβιάζεται ο νόμος. Η τακτική αυτή είναι διαφορετική από την “αμοιβαία αρωγή”, που βασίζεται στην αποστολή ενισχύσεων όταν είναι αναγκαίο. Αυτή τη φορά, θα βρισκόμαστε προληπτικά στα επικίνδυνα σημεία».

Στην κωμόπολη Ουόλδαμστοου, οι επίτροποι των τοπικών ισλαμικών τεμενών «συνέστησαν στα μέλη της κοινότητας» να αποφύγουν να παραστούν σε αντιδιαδηλώσεις. Νεαρά μέλη της κοινότητας, όμως, είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να παραβρεθούν χθες το βράδυ στο πλευρό αντιφασιστών ακτιβιστών, προκειμένου να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας και τα καταστήματα ιδιοκτησίας μεταναστών.

Δέσμευση της αστυνομίας

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η αστυνομία του Λονδίνου δεσμεύθηκε να προστατεύσει τις συνοικίες μεταναστών, ενώ προειδοποίησε τους γονείς για τις πράξεις των παιδιών τους. «Είναι εντελώς ανεπίτρεπτο, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές θέσεις του καθενός, να εκφοβίζονται νομοταγείς πολίτες, επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να απειλούνται εγκαταστάσεις του συστήματος διαχείρισης ασύλου. Παιδιά ηλικίας 11 ετών συμμετείχαν στη βία και θα αντιμετωπίσουν διά βίου τις επιπτώσεις των πράξεών τους», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Μαρκ Ράουλι.

«Καλούμε τους γονείς να σκεφτούν πολύ σοβαρά το πού βρίσκονται απόψε τα παιδιά τους. Θα αξιοποιήσουμε ειδικές ομάδες, όπως έφιππες μονάδες, εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικούς στη συλλογή πειστηρίων. Οι ταραξίες θα εντοπίζονται χάρη σε συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Η τεχνολογία αυτή είναι αποτελεσματική, ακόμη και όταν ο δράστης φοράει μάσκα», είπε ο υπαρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, Αντι Βάλενταϊν.

Αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Κιρ Στάρμερ – Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του επίδοξου επικεφαλής των Συντηρητικών.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, Ματ Τζουκς, επιβεβαίωσε την εμπλοκή της υπηρεσίας του στην αστυνομική επιχείρηση κατά των ακροδεξιών ταραξιών, ενώ δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει τη δρακόντεια αντιτρομοκρατική νομοθεσία εναντίον συλληφθέντων. «Το μήνυμά μας προς τους ταραξίες είναι το εξής: παρακολουθούμε και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να προστατεύσουμε τις κοινότητές μας», είπε ο Τζουκς.

Σε χθεσινό μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ μοιράστηκε απόσπασμα από δελτίο ειδήσεων για να ανακοινώσει την καταδίκη σε ποινές ειρκτής τριών συλληφθέντων για ρατσιστικές ταραχές στο Λίβερπουλ. «Αν προκαλείς βίαιες ταραχές στους δρόμους ή στο Διαδίκτυο, θα αντιμετωπίσεις αυστηρές επιπτώσεις», έγραψε ο Στάρμερ. Ενας από τους καταδικασθέντες για σωματικές βλάβες σε αστυνομικό, ο 58χρονος Ντέρεκ Ντράμοντ, οδηγήθηκε χθες στη φυλακή για να εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών. Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης της υπουργικής ομάδας έκτακτων αναγκών COBRA, στην οποία συμφωνήθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης των ακροδεξιών διαδηλώσεων.

Αντιμουσουλμανικά σχόλια

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του επίδοξου επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, βουλευτή Ρόμπερτ Τζένρικ, ο οποίος πρότεινε τη σύλληψη ατόμων που φωνάζουν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος!». Η μουσουλμάνα πρώην υπουργός των Συντηρητικών και μέλος της Βουλής των Λόρδων, Σαΐντα Ουάρσι, απάντησε σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Χ στον συνάδελφό της: «Οχι, Ρόμπερτ. Δεν μπορείς να βγαίνεις σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, να λες κάτι και μετά να προσποιείσαι ότι είπες κάτι άλλο. Τα σχόλιά σου ήταν προβλητικά, εμπρηστικά και αντιμουσουλμανικά. Ξεκίνα τώρα με μία συγγνώμη».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής και ηγέτης του ξενοφοβικού κόμματος Μεταρρύθμιση Νάιτζελ Φάρατζ είπε χθες ότι «πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης με κατηγορούν άδικα ότι βρίσκομαι πίσω από τις ταραχές. Το κοινό ξύπνησε επιτέλους και απαιτεί πρωτοβουλίες, τις οποίες οι Εργατικοί και οι Τόρις ουδέποτε θα προωθήσουν».

Μέχρι χθες η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 428 συλλήψεις ταραξιών, ενώ κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον 120 συλληφθέντων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT