Ο Πουτζντεμόν επέστρεψε στην Ισπανία επτά χρόνια μετά

Ο Πουτζντεμόν επέστρεψε στην Ισπανία επτά χρόνια μετά

«Ηρθα σήμερα για να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε ακόμα εδώ» ανέφερε απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στη Βαρκελώνη για να τον υποδεχθεί

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της καταλανικής περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν επέστρεψε στην Ισπανία έπειτα από επτά χρόνια αυτοεξορίας διατρέχοντας κίνδυνο άμεσης σύλληψης και απευθύνθηκε σήμερα Πέμπτη το πρωί σε πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στη Βαρκελώνη για να τον υποδεχθεί.

«Ηρθα σήμερα για να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε ακόμα εδώ» ανέφερε. 

Ο Καταλανός αυτονομιστής, ηγέτης του κόμματος Μαζί για την Καταλονία (Junts per Catalunya) διετέλεσε πρόεδρος της περιφέρειας την περίοδο 2016-2017

Εγκατέλειψε την Ισπανία για να αποφύγει τη σύλληψη και αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τον ρόλο του στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης, ενώ άλλοι στο υπουργικό του συμβούλιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με δίκες και φυλακίσεις.

Εκτοτε εγκαταστάθηκε σε μικρή βελγική πόλη, εξελέγη ευρωβουλευτής και ορίστηκε ηγέτης της καταλανικής «εξόριστης κυβέρνησης», όπως ισχυριζόταν

 Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου 

Ο Πουτζντεμόν επέστρεψε στην Ισπανία επτά χρόνια μετά-1

Τον Μάιο, οι Ισπανοί βουλευτές έδωσαν την τελική τους έγκριση σε αμφιλεγόμενο νόμο περί αμνηστίας που ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, προσέφερε στους Καταλανούς αυτονομιστές σε αντάλλαγμα για να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στην εξουσία μετά τις ατελέσφορες γενικές εκλογές του περασμένου έτους.

Ωστόσο τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικύρωσε τα εντάλματα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν και άλλους αυτονομιστές που κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιων πόρων, κρίνοντας ότι ο νόμος περί αμνηστίας δεν ισχύει για εκείνους.

Αυτή την εβδομάδα, ο Πουτζντεμόν ανακοίνωσε ότι θα είναι παρών στο καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, καθώς αυτό θα ορκίζει τον νέο ηγέτη της περιοχής. Ο σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Ιλα πρόκειται να διοριστεί νέος πρόεδρος της Καταλονίας.

Δεν συνελήφθη

Μετά τη σύντομη ομιλία του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν πέρασε μέσα από το πλήθος και κινήθηκε προς το κτίριο του κοινοβουλίου, περιστοιχισμένος από μέλη του κόμματός του.

Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι η αστυνομία έχει εντοπίσει τον Πουτζντεμόν, ο οποίος ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, δεν έχει συλληφθεί, ενώ άγνωστες παραμένουν οι επόμενες κινήσεις του.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ταξιδεύει με λευκό αυτοκίνητο. «Δεν μας ενδιαφέρει να βρισκόμαστε σε μία χώρα όπου οι νόμοι περί αμνηστίας δεν αμνηστεύουν», είχε δηλώσει την Πέμπτη το πρωί ο Πουτζντεμόν ενώπιον περίπου 3.500 ανθρώπων σε ομιλία του δίπλα στο Κοινοβούλιο, λίγη ώρα πριν εξαφανιστεί.

Με πληροφορίες από Reuters, El Pais

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT