Σοκ για τους οπαδούς της Τέιλορ Σουίφτ: Ο βασικός ύποπτος ετοίμαζε βόμβα

Σοκ για τους οπαδούς της Τέιλορ Σουίφτ: Ο βασικός ύποπτος ετοίμαζε βόμβα

«Οι έρευνες, και έχω ήδη υπαινιχθεί, ξεκίνησαν από διεθνείς επαφές και διεθνείς πληροφορίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βασικός ύποπτος μεταξύ των τριών Αυστριακών εφήβων που συνελήφθησαν για τη σχεδιαζόμενη επίθεση σε συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ είχε δηλώσει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχε χημικές ουσίες στο σπίτι του, όπως γνωστοποίησαν οι Αρχές.

Ο ύποπτος, 19χρονος με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, συνελήφθη μαζί με άλλους δύο νέους ηλικίας 17 και 15 ετών, όπως γνωστοποίησαν οι Αρχές μετά την αρχική ανακοίνωση του σχεδίου επίθεσης χθες Τετάρτη, προκάλεσε σοκ στους θαυμαστές της ποπ τραγουδίστριας ανά τον κόσμο.

Ο επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας της Αυστρίας Φρανκς Ρουφ δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο ORF ότι στο σπίτι του 19χρονου στην πόλη Τέρνιτς βρέθηκαν χημικές ουσίες και συσκευές, που δείχνουν «συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες».

Ο συλληφθείς είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, όπως εξήγησε ο Ρουφ, επικαλούμενος στοιχεία που είχαν συλλέξει οι Αρχές μέσω διαδικτύου.

Ετοίμαζε βόμβα

Οι τρεις συναυλίες της Σουίφτ στη Βιέννη, που αναμενόταν να προσελκύσουν 195.000 άτομα, ακυρώθηκαν.

«Είναι απογοητευτικό. Αλλά είναι για την ασφάλεια όλων», δήλωσε ο Μαρκ ντελ Ροζάριο, ο οποίος είχε ταξιδέψει από τις Φιλιππίνες για τη συναυλία.

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier, επικαλούμενη πηγές με γνώση της εξέλιξης των ερευνών, ανέφερε ότι ο ύποπτος είχε κλέψει τα χημικά από τον πρώην χώρο εργασίας του, εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων επίσης και είχε προχωρήσει στην κατασκευή βόμβας.

Η εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι σχεδίαζε να οδηγήσει αυτοκίνητο μέσα στο πλήθος που αναμενόταν να συγκεντρωθεί έξω από το στάδιο, ενώ είχε σκεφτεί ακόμη να χρησιμοποιήσει μαχαίρια για τις επιθέσεις του.

Επιπλέον, φίλοι του βασικού υπόπτου είχαν προσληφθεί για να στελεχώσουν την ομάδα ασφαλείας του σόου, σύμφωνα πάντα με την Kurier. 

Ο ρόλος των ξένων μυστικών υπηρεσιών

Η έρευνα για σχεδιαζόμενη επίθεση σε συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη «βοηθήθηκε σημαντικά από ξένες μυστικές υπηρεσίες», καθώς «η αυστριακή νομοθεσία δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των εφαρμογών messenger», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

«Οι έρευνες, και το έχω ήδη υπαινιχθεί, ξεκίνησαν από διεθνείς επαφές και διεθνείς πληροφορίες», τόνισε ο Γκέρχαρντ Κάρνερ σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, που επικαλείται πηγές των μυστικών υπηρεσιών, οι αυστριακές Αρχές είχαν λάβει πληροφορίες περί απειλών στη συναυλία της Σουίφτ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η ανταλλαγή πληροφοριών με ξένους εταίρους ήταν συνεχής, όπως ειπώθηκε.

Οι συναυλίες στην Αυστρία επρόκειτο να αποτελέσουν μέρος της μεγάλης περιοδείας Eras Tour της Αμερικανίδας σταρ, η οποία ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2023 στο Γκλέντεϊλ της Αριζόνα των ΗΠΑ και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 8 Δεκεμβρίου του 2024 στο Βανκούβερ του Καναδά.

Η 34χρονη Σουίφτ δεν έχει προβεί σε σχόλιο σχετικά με τις ακυρώσεις στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, ο οποίος διαθέτει 283 εκατομμύρια followers.

Τρομοκρατημένοι οι θαυμαστές της Σουίφτ

Οι θαυμαστές σοκαρισμένοι από την απειλή, είτε εκλιπαρούσαν τους διοργανωτές να αναβάλουν τη συναυλία αντί να την ακυρώσουν είτε εξέφραζαν ευγνωμοσύνη για την αποτροπή ενδεχόμενης τραγωδίας. Εν τω μεταξύ, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν τα εισιτήρια.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η συναυλία που περίμενα πάνω από δέκα χρόνια δεν θα γίνει. Δεν νομίζω ότι θα το ξεπεράσω ποτέ», ανέφερε θαυμαστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οσο απογοητευτικό και αν είναι να μην μπορείς να πας σε αυτή τη συναυλία TRUST ME δεν θα ήθελες να το ζήσεις αυτό», πρόσθεσε άλλος.

«Καμία πληροφορία για απειλή σε μελλοντικές συναυλίες»

Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν συγκεκριμένη απειλή για επερχόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Αυστρία, αλλά τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν αυστηρά, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κρατικής Προστασίας και Πληροφοριών της Αυστρίας (DSN).

Το βρετανικό ροκ συγκρότημα Coldplay πρόκειται να δώσει επτά συναυλίες στη Βιέννη από τις 21 Αυγούστου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του Spheres World Tour.

Με πληροφορίες από Reuters, Kurier

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT