ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αμβλώσεις μέσω τηλεϊατρικής
ηπα-αυξήθηκαν-οι-αμβλώσεις-μέσω-τηλεϊ-563164783

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αμβλώσεις μέσω τηλεϊατρικής

Περισσότερες γυναίκες χρησιμοποίησαν χάπια για να προκαλέσουν μόνες τους έκτρωση στο σπίτι, έπειτα από την απόφαση 14 πολιτειών να θεσπίσουν σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων

Φωτογραφία: Rena Schild από Shutterstock
Ακούστε το άρθρο

Στις 24 Ιουνίου 2022, έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια ισχύος, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την ιστορική δικαστική απόφαση Roe v. Wade, βάσει της οποίας αποφασίστηκε πως το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέξει να τερματίσει μια εγκυμοσύνη, εμπίπτει στο συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Στην πρόσφατη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό δικαίωμα για άμβλωση, αφήνοντας έτσι τη νομιμοποίηση ή όχι της έκτρωσης στη διακριτική ευχέρεια των νομοθετών της εκάστοτε πολιτείας. Εκτοτε, 14 πολιτείες έχουν θεσπίσει σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων, ακόμη και ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, διάστημα κατά το οποίο πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες.

Κι όμως, παρότι οι νομοθέτες αυτών των πολιτειών θα ήλπιζαν ότι ο αριθμός των αμβλώσεων θα μειωνόταν δραματικά, φαίνεται πως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Βάσει έρευνας που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη από την οργάνωση «Society of Family Planning», ο αριθμός των αμβλώσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, όχι απλώς δεν βαίνει μειούμενος, αλλά είναι αυξημένος κατά περίπου 3% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι ότι σημαντική αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των γυναικών που επιχειρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα να διακόψουν μόνες τους την κύηση.  

«28% περισσότερες αμβλώσεις μέσω τηλεϊατρικής»

Στην επίμαχη έρευνα καταγράφεται ο αριθμός των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, από τον Απρίλιο του 2022, έως τον Μάρτιο του 2024. Βάσει των ευρημάτων, ο όγκος των αμβλώσεων στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος συγκριτικά με το 2023 ή το 2022. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, από τον Ιανουάριο του 2024, έως τον Μάρτιο του 2024, «παρατηρήσαμε από 94.670 έως 102.350 αμβλώσεις ανά μήνα, με μηνιαίο μέσο όρο 98.990 αμβλώσεις». Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022, που καταγράφηκαν περισσότερες από 100.000 αμβλώσεις μέσα σε ένα μήνα.

Η αύξηση στις αμβλώσεις οφείλεται σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης στο γεγονός πως κάποιες πολιτείες ψήφισαν «νόμους – ασπίδες» για να προστατεύουν από τις διώξεις τους γιατρούς που ζουν στο έδαφός τους και παρακολουθούν γυναίκες που ζουν σε άλλες πολιτείες. Βάσει αυτών των νόμων γιατροί σε πολιτείες όπου επιτρέπεται η άμβλωση, άρχισαν να χρησιμοποιούν τη διαδικασία της τηλεϊατρικής για να εξετάζουν ασθενείς εκτός πολιτείας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν το χάπι της άμβλωσης, το οποίο ταχυδρομούν στις γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε αυτήν. Βάσει της έρευνας, πολλές από τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται μέσω αυτής της διαδικασίας, «μπορεί προηγουμένως να γίνονταν εκτός του επίσημου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης».

Βάσει των «νόμων – ασπίδων» γιατροί σε πολιτείες όπου επιτρέπεται η άμβλωση, συνταγογραφούν το χάπι της άμβλωσης, το οποίο ταχυδρομούν στις γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε αυτήν. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναγράφεται, ο μηνιαίος αριθμός των αμβλώσεων μέσω τηλεϊατρικής την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, ήταν 28% υψηλότερος συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2023. Αντίστοιχα, οι αμβλώσεις μέσω τηλεϊατρικής αυξήθηκαν από 4% του συνόλου των αμβλώσεων τον Απρίλιο του 2022, σε 20% τον Μάρτιο του 2024. Οπως αναγράφεται, η τηλεϊατρική αντιπροσώπευε το 21% όλων των αμβλώσεων τον Ιανουάριο του 2024, το 19% τον Φεβρουάριο του 2024 και το 20% τον Μάρτιο του 2024.

«Θα είχαν πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως 208.040 αμβλώσεις»

Ακόμη όμως και χωρίς τις αμβλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω των «νόμων – ασπίδων», τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των εκτρώσεων στις ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι βάσει της έρευνας, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 καταγράφηκε μηνιαίος μέσος όρος 89.770 αμβλώσεων από τις οποίες εξαιρούνται όσες έγιναν μέσω των «νόμων – ασπίδων». Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, ο αντίστοιχος μηνιαίος μέσος όρος έφτασε τις 86.967. Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν σε αύξηση 3%.  

Εφόσον οι αμβλώσεις δεν είχαν απαγορευθεί σε αυτές τις 14 πολιτείες, περίπου 208.040 αμβλώσεις θα είχαν πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως τους τελευταίους 21 μήνες. 

Οπως είναι αναμενόμενο, στις συνολικά 14 πολιτείες όπου έχει νομοθετηθεί πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων, ο αριθμός όσων πραγματοποιείται από κλινικούς γιατρούς, έχει οδηγηθεί σύμφωνα με την έρευνα σε «μαζική μείωση». Οπως εκτιμούν οι συγγραφείς της έρευνας, «εφόσον οι αμβλώσεις δεν είχαν απαγορευθεί σε αυτές τις 14 πολιτείες, περίπου 208.040 αμβλώσεις θα είχαν πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως τους τελευταίους 21 μήνες». Πρόκειται για κάτι που «αντιπροσωπεύει έναν εθνικό μηνιαίο μέσο όρο 9.900 αμβλώσεων που θα είχαν πραγματοποιηθεί σε αυτές τις 14 πολιτείες».

Τα στοιχεία όμως είναι ακόμη πιο ανησυχητικά, εφόσον συνεκτιμηθεί ότι και πριν από την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade, η πρόσβαση στις αμβλώσεις σε αυτές τις πολιτείες ήταν «σοβαρά περιορισμένη». Μεταξύ αυτών, οι πολιτείες όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση αμβλώσεων τους τελευταίους 21 μήνες είναι το Τέξας (64.710), η Τζόρτζια (39.245), το Τενεσί (24.775), η Λουιζιάνα (16.175) και η Αλαμπάμα (13.335).  

Περισσότερες γυναίκες επιχειρούν να διακόψουν μόνες τους την κύηση

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με ακόμη μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου στο ιατρικό περιοδικό Jama, υπολογίζεται πως μετά την κατάργηση της απόφασης Roe v. Wade, περίπου το 7% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία στις ΗΠΑ έχουν επιχειρήσει να προκαλέσουν μόνες τους έκτρωση εκτός του επίσημου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από την επίμαχη δικαστική απόφαση ανερχόταν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στο 5%.  

Βάσει της επίμαχης έρευνας, από τις γυναίκες που ανέφεραν το 2023 ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν μόνες τους την άμβλωση, το 11% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μιφεπριστόνη, ένα από τα χάπια άμβλωσης που χρησιμοποιούνται συνήθως σε πρωτόκολλο με δύο χάπια. Ενα επιπλέον 13,7% ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μισοπροστόλη, ένα άλλο χάπι άμβλωσης. Σύμφωνα με ακόμη μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και πάλι στο ιατρικό περιοδικό Jama, υπολογίστηκε πως 26.000 περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν χάπια για να προκαλέσουν μόνες τους έκτρωση στο σπίτι, από όσες θα το έκαναν αν παρέμενε σε ισχύ η απόφαση Roe v. Wade.

Περισσότερες από 26.000 γυναίκες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν χάπια για να προκαλέσουν μόνες τους έκτρωση στο σπίτι, από όσες θα το έκαναν αν παρέμενε σε ισχύ η απόφαση Roe v. Wade. 

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα από τον Guardian, που επικαλείται στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η μισοπροστόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια μόνη της, αλλά συχνά συνοδεύεται από περισσότερες παρενέργειες σε σχέση με το σχήμα των δύο χαπιών. Η χρήση της μιφεπριστόνης από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επιπλοκές και συνήθως δεν συνιστάται όταν τερματίζεται μια εγκυμοσύνη». 

Η διακοπή της κύησης, όπως είναι φυσιολογικό, ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, πολλές γυναίκες επιχειρούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους με επικίνδυνους τρόπους. Συγκεκριμένα, το 2023, περίπου το 25% των γυναικών στις ΗΠΑ που επιχείρησαν να διαχειριστούν μόνες τους την έκτρωση, χρησιμοποίησαν βότανα, το 22% χτύπησαν τον εαυτό τους στο στομάχι και το 19% έκαναν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Ενα επιπλέον 15% δήλωσε ότι μετά την απόπειρα αυτοδιαχειριζόμενης έκτρωσης παρουσίασε κάποια επιπλοκή, όπως αιμορραγία ή πόνο, με αποτέλεσμα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 4 στις δέκα γυναίκες που έχουν επιχειρήσει την αυτοδιαχείριση μιας έκτρωσης ήταν κάτω των 20 ετών, ενώ το 9% ανησυχούσε για την ανάγκη γονικής συναίνεσης η οποία εξακολουθεί να απαιτείται σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ όπου επιτρέπονται οι αμβλώσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT