Καταλωνία: Ανθρωποκυνηγητό για τον αυτονομιστή Πουτζδεμόν

Καταλωνία: Ανθρωποκυνηγητό για τον αυτονομιστή Πουτζδεμόν

Ο αυτονομιστής πρώην πρωθυπουργός της Καταλωνίας, αφότου μίλησε σε συγκέντρωση στη Βαρκελώνη, αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, έχει εξαφανιστεί. Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας Βαρκελώνη, καθώς ο αυτονομιστής πρώην πρωθυπουργός της περιφέρειας επέστρεψε στην Ισπανία, αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης και δηλώνοντας αποφασισμένος να παραστεί στην ορκωμοσία της τοπικής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν μίλησε σε συγκέντρωση οπαδών του, που οργάνωσαν εκδήλωση για να τον υποδεχθούν και στη συνέχεια «εξαφανίστηκε». Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η τελετή ορκωμοσίας στο κοινοβούλιο έχει διακοπεί δύο φορές και έπειτα από αίτημα του αυτονομιστικού κόμματος Junts πιθανόν να ξεκινήσει στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Το Junts έχει ζητήσει να αναβληθεί επ’ αόριστον η σύνοδος του κοινοβουλίου, ωστόσο τα άλλα κόμματα δεν έχουν κάνει δεκτό το αίτημά του, εκτιμώντας ότι σκοπός του αυτονομιστικού κόμματος είναι να σαμποτάρει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως ο Πουτζδεμόν διέφυγε τη σύλληψη. «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο Πουτζδεμόν δεν έχει ακόμη συλληφθεί», είπε και τόνισε πως «έχουν στηθεί μπλόκα για να τον βρούμε».

Αστυνομικός της καταλανικής αστυνομίας (Mossos) συνελήφθη, καθώς φέρεται ότι βοήθησε τον Πουτζδεμόν να ξεφύγει από τις αρχές. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο αστυνομικός που συνελήφθη είναι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου με το οποίο ο Κάρλες Πουτζδεμόν διέφυγε μετά τη σύντομη επανεμφάνισή του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του. Τον αστυνομικό υπερασπίστηκε το κόμμα του Πουτζδεμόν, Junts, λέγοντας ότι η σύλληψη είναι «παράνομη» και πως «το να συνοδεύσει κάποιος τον πρόεδρο Πουτζδεμόν δεν είναι έγκλημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Junts, έχει δοθεί διαταγή σύλληψης εναντίον του Ζόρντι Τουρούλ, στενού συμμάχου του Πουτζδεμόν, με σκοπό να ανακριθεί για την «απόδραση» του ηγέτη του κόμματος.

Τον περασμένο Μάιο, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο με τον οποίο αμνηστεύονταν όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ο νόμος δεν αφορά τον Πουτζδεμόν και άλλους Καταλανούς ηγέτες, συνεπώς τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούσαν εις βάρος τους παραμένουν σε ισχύ.

Μετά τη συγκέντρωση, στελέχη του κόμματος του Πουτζδεμόν, Junts, περιλαμβανομένων του προέδρου του κοινοβουλίου Ζοζέπ Ρουλ και μελών του μετριοπαθούς αυτονομιστικού κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya, που ηγείται της περιφερειακής κυβέρνησης, τέθηκαν στην κεφαλή πορείας προς το καταλανικό κοινοβούλιο.

Η συνεδρίαση για την ορκωμοσία του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ιγια ως νέου πρωθυπουργού της Καταλωνίας, βάζοντας τέλος σε μια δεκαετία διακυβέρνησης από τους αυτονομιστές, ξεκίνησε εν μέσω σύγχυσης και εικασιών για το πού βρίσκεται ο Κάρλες Πουτζδεμόν και πώς μπόρεσε να έχει εξαφανιστεί ευρισκόμενος ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους και με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.

Πηγή: El Pais, El Mundo

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT