Ισραήλ – Λίβανος: Δέκα μήνες στα χαρακώματα

Ισραήλ – Λίβανος: Δέκα μήνες στα χαρακώματα

Χωριά - φαντάσματα, εκατοντάδες νεκροί, κατεστραμμένες καλλιέργειες, 60.000 εκτοπισμένοι από το βόρειο Ισραήλ και 100.000 από τον νότιο Λίβανο είναι ο τραγικός απολογισμός των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού στρατού από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι σήμερα

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταστροφική αποδεικνύεται η σύγκρουση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Χεζμπολάχ, εδώ και περισσότερους από 10 μήνες. Οι δύο πλευρές ήταν αρκετά προσεκτικές στις επιθέσεις τους έως και τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό και άλλων στελεχών της Χεζμπολάχ.

Εκτοτε, οι επιθέσεις από τις δύο πλευρές έχουν κλιμακωθεί, ενώ το τελευταίο επεισόδιο γράφτηκε το βράδυ της Παρασκευής με τη δολοφονία στελέχους της Χαμάς από ισραηλινή επίθεση με drone.

Ισραήλ – Λίβανος: Δέκα μήνες στα χαρακώματα-1
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου από τον Οκτώβριο, λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Οι New York Times μελέτησαν δορυφορικές εικόνες από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που οδήγησε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, και διαπιστώνουν ότι οι εκατέρωθεν επιθέσεις έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και στις δύο πλευρές. Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι μαχητές της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζονται από το Ιράν, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση πολλά χρόνια. Ωστόσο ο πόλεμος στη Γάζα φαίνεται ότι οδηγεί σε ανοιχτό πόλεμο και στα σύνορα του Λιβάνου.

Απόδειξη της καταστροφής είναι η πόλη Αΐτα Αλ-Σάαμπ του Λιβάνου, πριν και μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ισραήλ – Λίβανος: Δέκα μήνες στα χαρακώματα-2
Η πόλη Αΐτα Αλ-Σάαμπ πριν από την έναρξη των συγκρούσεων / Πηγή: Planet Labs μέσω ΝΥΤ

Ισραήλ – Λίβανος: Δέκα μήνες στα χαρακώματα-3
Η πόλη μετά τις ισραηλινές επιθέσεις / Πηγή: Planet Labs μέσω ΝΥΤ

Τις μεγαλύτερες ζημιές από τις συγκρούσεις των τελευταίων 10 μηνών έχει υποστεί ο Λίβανος, όπου χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί. Οι χιλιάδες ισραηλινές επιθέσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, επισημαίνουν οι Νew Υork Τimes, που επικαλούνται στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από το Armed Conflict Location and Event Data Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που μελετά τις παγκόσμιες συγκρούσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των κτιρίων και υποδομών έχουν υποστεί ζημιές σε αρκετά χωριά, με βάση την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από τον Κόρεϊ Σερ, του κέντρου μεταπτυχιακών σπουδών CUNY.

Ισραήλ – Λίβανος: Δέκα μήνες στα χαρακώματα-4
Φωτιά στο Ισραήλ, που προκλήθηκε από πύραυλο της Χεζμπολάχ στις 30 Ιουλίου/ AP Photo/Leo Correa

Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 500 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 100 άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Από την άλλη πλευρά, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει 7.500 ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κατά συνέπεια, 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους μισούς άμαχοι, και ξέσπασαν περισσότερες από 700 πυρκαγιές σε εκτάσεις γεωργικής γης. 

Ισραήλ – Λίβανος: Δέκα μήνες στα χαρακώματα-5
Πού ξέσπασαν πυρκαγιές στον Λίβανο και το Ισραήλ. Με κόκκινο χρώμα οι φωτιές το τελευταίο 10μηνο και με γκρίζο οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει στο παρελθόν / Πηγή: Ororatech, OpenStreetMap μέσω ΝΥΤ

Ωστόσο, οι μάχες έχουν προκαλέσει μεγάλες πυρκαγιές και στις δύο πλευρές των συνόρων, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο να προκληθούν μακροχρόνιες ζημιές στις καλλιέργειες. Επιπλέον, πολλά χωριά κοντά στα σύνορα και στις δύο πλευρές είναι πόλεις – φαντάσματα. Περίπου 60.000 άνθρωποι στο βόρειο Ισραήλ και 100.000 στον νότιο Λίβανο έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων κατά μήκος των συνόρων από τον Οκτώβριο. Και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στα σπίτια τους.

Επιπλέον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί και ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου περιφερειακού πολέμου είναι ορατός.

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Τον Ιούλιο, πύραυλος προερχόμενος από τον Λίβανο σκότωσε 12 πολίτες σε πόλη στα υψώματα του Γκολάν που ελέγχονται από το Ισραήλ. Ηταν η επίθεση με τους περισσότερους νεκρούς σε εδάφη που ελέγχονται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Ισραήλ απάντησε με πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκοτώνοντας το Νο2 της Χεζμπολάχ και πέντε πολίτες, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου. Και λίγες ώρες αργότερα δολοφονήθηκε ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης της Χαμάς, στην Τεχεράνη. Μετά τις δύο αυτές δολοφονίες, η Χεζμπολάχ και το Ιράν ορκίστηκαν εκδίκηση.

Οι πόλεις κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ αποτελούνται κυρίως από σιίτες μουσουλμάνους και αποτελούν προπύργιο υποστήριξης της Χεζμπολάχ. Ωστόσο εκεί υπάρχουν επίσης χριστιανικοί και σουνιτικοί μουσουλμανικοί θύλακες. Μερικές από αυτές τις παραμεθόριες πόλεις που έχουν υποστεί μεγάλο μέρος της καταστροφής στις τρέχουσες επιθέσεις ήταν το πεδίο του τελευταίου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου το 2006.

Καθώς οι εχθροπραξίες εντείνονται, φωνές στο Ισρaήλ ζητούν να γίνει στον Λίβανο εισβολή πλήρους κλίμακας, ενώ άλλοι φοβούνται ότι μια συντονισμένη και ολοκληρωτική απάντηση από τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική. Η λιβανική οργάνωση έχει πολύ μεγάλο οπλοστάσιο, με εξελιγμένους πυραύλους ακριβείας, και θεωρείται ικανή να χτυπήσει πόλεις σε όλο το Ισραήλ, αλλά και κρίσιμες υποδομές όπως σταθμούς παραγωγής ενέργειας και λιμάνια.

Η στρατιωτική ηγεσία στο Ισραήλ δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης στην προοπτική ενός πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο παράλληλα με αυτόν στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, τα αποθέματα πυρομαχικών μειώνονται και δεν είναι σαφές πόσο θα μπορούσε να αντέξει ο ισραηλινός στρατός έναν πόλεμο με τον Λίβανο.

Πηγή: The New York Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT