Νετανιάχου: «Λυπάμαι» για την 7η Οκτωβρίου, θα διασφαλίσω «να μην ξανασυμβεί»

Νετανιάχου: «Λυπάμαι» για την 7η Οκτωβρίου, θα διασφαλίσω «να μην ξανασυμβεί»

«Μάλλον αισθάνθηκα όπως ο πρόεδρος Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτατα λυπημένος για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση Νετανιάχου έχουν επικριθεί εντός του Ισραήλ, αλλά και εκτός (π.χ. από τον Ντόναλντ Τραμπ) για την αποτυχία τους να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς, τους θανάτους Ισραηλινών πολιτών και τις απαγωγές ομήρων, που στάθηκαν η αφορμή για να ξεκινήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζα. Οι επικρίσεις έχουν ενταθεί έπειτα και από δημοσιεύματα κυρίως αμερικανικών ΜΜΕ, ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιηθεί για την επίθεση, αλλά είχαν υποβαθμίσει τον κίνδυνο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, ρωτήθηκε αν έστω και τώρα θα το κάνει, εάν θα ζητήσει συγγνώμη. 

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε τώρα, εν μέσω πολέμου. Συγγνώμη; Φυσικά, φυσικά… Λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη κάτι τέτοιο», απάντησε.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για τον λόγο που θα έπρεπε να δεχθεί επικρίσεις… Οταν ο δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ του απάντησε «επειδή (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) συνέβη κατά τη θητεία σας», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε: «Μάλλον αισθάνθηκα όπως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Προσπαθείς να διαπιστώσεις πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Αλλά, επί του παρόντος, ποια είναι η ευθύνη μου; Να κερδίσω τον πόλεμο, να διασφαλίσω πως δεν θα συμβεί ξανά».

Οταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν η θέση του, εάν η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου συνέβαινε με κάποιον πολιτικό αντίπαλό του στην εξουσία, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτάτο από το κατά πόσον ο πολιτικός αντίπαλός του «θα μπορούσε να ηγηθεί της χώρας εν καιρώ πολέμου και αν θα μπορούσε να την οδηγήσει στη νίκη». 

Και πρόσθεσε: «Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρώ πως θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία». Αναφερόμενος στο εαυτό του είπε ότι θα παραμείνει στην εξουσία «όσο πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω να οδηγηθεί το Ισραήλ σε ένα μέλλον ασφάλειας, διαρκούς ειρήνης και ευημερίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT