Ουκρανία: Το Κουρσκ ανοίγει νέο κεφάλαιο στον πόλεμο

Ουκρανία: Το Κουρσκ ανοίγει νέο κεφάλαιο στον πόλεμο

Η Ε.Ε. αναγνώρισε το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιτεθεί σε εχθρικά εδάφη και οι ΗΠΑ ζητούν περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση. Αναλυτές εκτιμούν ότι το Κουρσκ αποδεικνύει ότι για τη Μόσχα «τίποτα δεν πάει βάσει σχεδίου» και πως «έχει τσαλακωθεί» το προφίλ του Ρώσου προέδρου

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρές μάχες σημάδεψαν για τρίτη ημέρα την περιοχή του Κουρσκ, στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, όπου από την Τρίτη έχουν εισβάλει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης. Μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες, που σύμφωνα με τον αναλυτή Στιβ Ρόζενμπεργκ δείχνουν ότι «τα πράγματα δεν πάνε βάσει σχεδίου», όπως υποστηρίζει η Μόσχα, περίπου 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ενώ τουλάχιστον τέσσερις έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, τα ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα την Τετάρτη είχαν προχωρήσει σε θέσεις 10 χιλιόμετρα εντός της περιφέρειας του Κουρσκ, ενώ πλάνα που επαλήθευσε το BBC δείχνουν μαχητικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλά στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Ουκρανία: Το Κουρσκ ανοίγει νέο κεφάλαιο στον πόλεμο-1
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του ότι «όλοι μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πώς να εκπλήσσει και να φέρνει αποτελέσματα». AP Photo/Efrem Lukatsky

Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο σύμβουλός του, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, έδειξαν ικανοποίηση για τις εξελίξεις. Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε ότι «όλοι μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πώς να εκπλήσσει και να φέρνει αποτελέσματα». Από την πλευρά του, ο Ποντόλιακ, επίσης στο Χ, είπε: «Ο πόλεμος είναι πόλεμος, με τους δικούς του κανόνες, όπου αυτός που κάνει επίθεση αναπόφευκτα καρπώνεται τα αντίστοιχα αποτελέσματα». Σε άλλη ανάρτησή του, παραδεχόμενος ουσιαστικά την ουκρανική επιχείρηση, μίλησε για «νίκες, όχι μόνο στο διπλωματικό και πολιτικό πεδίο».

Το γεγονός έχει προκαλέσει έκπληξη και στην πλευρά των συμμάχων της Ουκρανίας, καθώς το τελευταίο διάστημα οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα, έχαναν εδάφη και ζητούσαν μετ’ επιτάσεως βοήθεια σε όπλα.

Ουκρανία: Το Κουρσκ ανοίγει νέο κεφάλαιο στον πόλεμο-2
Ρώσοι στρατιώτες / Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν απευθυνθεί στην Ουκρανία για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες», ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πέτερ Στάνο δήλωσε ότι «η Ε.Ε. δεν είναι αντίθετη στις τρέχουσες ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της, αλλά και να επιτεθεί σε εχθρικά εδάφη. Η Ε.Ε. συνεχίζει να υποστηρίζει αυτό το δικαίωμά της».

Από την πλευρά της Ρωσίας, το υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού αναχαιτίζουν την επίθεση, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δέχονται επικρίσεις από στρατιωτικούς bloggers, που κατηγορούν το «άχρηστο αρχηγείο» ότι δεν αξιοποίησε τις υπάρχουσες πληροφορίες. Επίσης, η ανησυχία έχει επεκταθεί και σε γειτονικές περιφέρειες του Κουρσκ, και στη Ρωσία και στην Ουκρανία, όπου οι κυβερνήτες κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Επιπλέον, ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ δήλωσε ότι οικισμοί σε όλη την επαρχία δέχθηκαν επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες 24 ώρες.

Η ρωσική Εθνοφρουρά δήλωσε ότι ενίσχυσε την ασφάλεια γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ο οποίος βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σούτζα.

«Τίποτα δεν πάει βάσει σχεδίου»

Σε ανάλυσή του στο BBC, με αφορμή τις εξελίξεις στο Κουρσκ, ο Στιβ Ρόζενμπεργκ επισημαίνει ότι τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι τα ρωσικά σχέδια, όταν έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, δεν επαληθεύονται.

Θυμίζοντας ότι το Κρεμλίνο πίστευε ότι η εισβολή θα ήταν υπόθεση λίγων το πολύ εβδομάδων, μέσα στις οποίες η Ρωσία θα αποκτούσε τον έλεγχο των περιοχών στα ανατολικά της Ουκρανίας, σημειώνει ότι έχουν περάσει περίπου δυόμισι χρόνια και ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Τους τελευταίους 29 μήνες, ακούγαμε πολύ συχνά ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο», αναφέρει ο Ρόζενμπεργκ. Και ενώ αναφέρει ότι, λόγω της «ομίχλης του πολέμου» δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο Κουρσκ, τα γεγονότα εκεί είναι «απόδειξη ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν εξελίχθηκε “σύμφωνα με το σχέδιο”» και έχουν αιφνιδιάσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Ουκρανία: Το Κουρσκ ανοίγει νέο κεφάλαιο στον πόλεμο-3
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομιλεί με τον κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ. AP

Εκτίμησε ότι το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει την ουκρανική επίθεση για να συσπειρώσει τη ρωσική κοινή γνώμη γύρω από την κυβέρνηση και να ενισχύσει την επίσημη αφήγησή του: ότι σε αυτήν τη σύγκρουση δεν είναι η Ρωσία ο επιτιθέμενος και πως η χώρα είναι ένα φρούριο που πολιορκείται από εχθρούς που σχεδιάζουν να εισβάλουν και να το καταστρέψουν.

«Τσαλακώθηκε η εικόνα του Πούτιν»

Από την άλλη πλευρά, ο αρθρογράφος του Bloomberg, που ειδικεύεται σε θέματα Ρωσίας, Αντονι Χάλπιν, εκτίμησε ότι η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ «τσαλάκωσε» την εικόνα του Ρώσου προέδρου, ο οποίος θέλει να παρουσιάζεται ως «προστάτης» της χώρας και του λαού. 

Ο Χάπλιν εκτιμά επίσης ότι η επίθεση στο Κουρσκ θα ενισχύσει και την επιχειρηματολογία του Κιέβου, υπέρ της ανάγκης οι Δυτικοί σύμμαχοι να ενισχύσουν την Ουκρανία, χωρίς να φοβούνται τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να δώσει τη μάχη απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν και να επισπεύσει τον τερματισμό του πολέμου.

Πηγή: BBC, Bloomberg

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT