Κλιματική κρίση και ενέργεια: Σε καθεστώς πίεσης τα αποθέματα νερού

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Σε καθεστώς πίεσης τα αποθέματα νερού

Αύξηση του πληθυσμού, εκβιομηχάνιση των χωρών, κλιματική αλλαγή, θέτουν τα αποθέματα νερού σε καθεστώς πίεσης.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη , Α. Μανώλη, Δ. Μιχοπούλου

Αύξηση του πληθυσμού, εκβιομηχάνιση των χωρών, κλιματική αλλαγή, θέτουν τα αποθέματα νερού σε καθεστώς πίεσης. Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρή λειψυδρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οδεύουμε σε παγκόσμια κρίση νερού, με πρόβλεψη ελλείμματος 40% στους πόρους γλυκού νερού έως το 2030. Μόνο το 3,5% του παγκόσμιου νερού είναι γλυκό και από αυτό μόνο το 0,04% προσιτό για χρήση. Το διαθέσιμο για χρήση νερό μειώνεται, ενώ η ζήτηση αυξάνεται, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως σε γεωργία (70% χρήση γλυκού νερού) και βιομηχανία (20%).

Ελάχιστες επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη

Η λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισμού: ενώ, έρευνα και ανάπτυξη (R&D) στηρίζουν τη μείωση εκπομπών, οι εταιρείες επενδύουν ελάχιστα. Το 2022, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου επένδυσε το 0,3% των εσόδων της, οι κατασκευές το 2,5%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες το 3,5%. Στα 10 υψηλότερα ποσά σε επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης, τα επτά συνδέονται με τεχνολογία, δύο με φαρμακοβιομηχανία, ένα με αυτοκινητοβιομηχανία. Γενικά η τεχνολογία απορροφά τα υψηλότερα ποσοστά εσόδων (21% λογισμικό και υπηρεσίες, 10% υλικό και τσιπ).

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Σε καθεστώς πίεσης τα αποθέματα νερού-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT