Μεγάλη Βρετανία: Αστυνομία και πολίτες εμπόδισαν τις διαδηλώσεις

Μεγάλη Βρετανία: Αστυνομία και πολίτες εμπόδισαν τις διαδηλώσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Για το ενδεχόμενο νέων ρατσιστικών ταραχών προετοιμαζόταν χθες η βρετανική αστυνομία, επαινώντας την ίδια ώρα την κινητοποίηση πολιτών την Τετάρτη σε όλη τη χώρα, η οποία κατέπνιξε το κύμα ακροδεξιών διαδηλώσεων.

Σε χθεσινές δηλώσεις του από ισλαμικό τέμενος κοντά στο Μπέρμιγχαμ, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είπε: «Είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε. Για τον λόγο αυτόν έχω συγκαλέσει νέα επείγουσα σύσκεψη με την ηγεσία της αστυνομίας, προκειμένου να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα». Παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας, οι ακροδεξιές διαδηλώσεις που είχαν προγραμματισθεί για τη νύχτα της Τετάρτης δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς αστυνομικοί και αντιρατσιστές διαδηλωτές κατέλαβαν τους δρόμους σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες. Οπαδοί του ξενοφοβικού κόμματος Μεταρρύθμιση του Νάιτζελ Φάρατζ είχαν αναγγείλει ότι θα διαδηλώσουν μπροστά σε γραφεία ασύλου, σε συνοικίες μεταναστών και μπροστά σε μουσουλμανικά τεμένη.

Χθες, ειδική άδεια χορηγήθηκε από το δικαστήριο του Λίβερπουλ προκειμένου να προβληθούν στην τηλεόραση οι δίκες ταραξιών. Κατά τη διάρκεια δίκης δύο συλληφθέντων, η εισαγγελία πρόβαλε βίντεο των διαδηλωτών να πετούν πέτρες σε αστυνομικούς, με τους κατηγορούμενους να εμφανίζονται καθαρά στις εικόνες. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε 32 μήνες φυλάκιση.

«Η επίδειξη δύναμης από την αστυνομία και η ακόμη μεγαλύτερης σημασίας κινητοποίηση των πολιτών μάς επέτρεψαν να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την πρόκληση. Ολα κύλησαν πολύ ήρεμα τη νύχτα της Τετάρτης και οι φόβοι για ακροδεξιά βία υποχώρησαν», δήλωσε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι.

Περισσότεροι από 400 πολίτες έχουν συλληφθεί για τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας με αφορμή την παραπληροφόρηση που κυκλοφόρησε με αφορμή τη δολοφονία τριών παιδιών σε χορευτική εκδήλωση στο Σάουθπορτ στις 29 Ιουλίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον κάθε υπευθύνου για τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων και όσων συνδαύλισαν τα πάθη.

Ενας από αυτούς, ο καταζητούμενος στη Βρετανία ακροδεξιός ακτιβιστής Τόμι Ρόμπινσον, τα εμπρηστικά μηνύματα του οποίου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραμάτισαν σοβαρό ρόλο στο ξέσπασμα των ταραχών, κρυβόταν στην Αγία Νάπα της Κύπρου. Χθες, ο Ρόμπινσον βρισκόταν στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ταβέρνα του Παγκρατίου, από όπου δημοσίευσε βίντεο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT