«Πόλεμος νεύρων» στη Μέση Ανατολή

Οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για πλήγματα σε μεγάλες πόλεις τους, εκτιμώντας ότι θα προηγηθεί επίθεση της Χεζμπολάχ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η διεθνής διπλωματία καταβάλλει τις ύστατες προσπάθειες για την αποτροπή της επαπειλούμενης περιφερειακής σύρραξης στη Μέση Ανατολή, οι δύο πρωταγωνιστές, Ισραήλ και Ιράν, κλιμακώνουν τον ψυχολογικό πόλεμο που προηγείται, όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, του πραγματικού. Με συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί, υποστήριξε ότι το Ισραήλ διέπραξε «στρατηγικό σφάλμα» με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, γιατί δεν έχει τις δυνατότητες να αντέξει σε έναν πόλεμο με τη χώρα του. «Οι σιωνιστές δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Δεν διαθέτουν ούτε τις δυνατότητες ούτε το σθένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Σε άλλες δηλώσεις του κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως συνυπεύθυνες για τη δολοφονία του Χανίγια και ανέφερε ότι η απάντηση του Ιράν θα εκδηλωθεί «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή».

Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη στείλει συνεργεία έρευνας και διάσωσης σε πόλεις όπως η Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ και το Ελιάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες είναι περισσότερο ευάλωτες σε πλήγματα από πυραύλους της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης αντίστοιχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ περιμένουν ότι της αναμενόμενης επίθεσης από την πλευρά του Ιράν θα προηγηθούν μπαράζ πυραύλων και drones της Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει το πλεονέκτημα της εγγύτητας, κάτι που ελαχιστοποιεί τον χρόνο αντίδρασης των Ισραηλινών.

Αλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, η ακρίβεια του οποίου δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθεί, υποστηρίζει ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, εξέφρασε στον ανώτατο ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την εκτίμηση πως ένας πόλεμος με το Ισραήλ θα μπορούσε να μεγεθύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο καθεστώς της Τεχεράνης. Από την πλευρά της, η γαλλική Le Monde επισημαίνει ότι οι Ιρανοί ζήτησαν από τη Μόσχα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, στην ιρανική πρωτεύουσα.

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και η προοπτική ενός μεγάλου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει φέρει σε δυσχερή θέση τα αραβικά κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των πιο στενών συμμάχων των ΗΠΑ. Οπως αναφέρουν αμερικανικά και γαλλικά μέσα, η Ιορδανία, που είχε βοηθήσει στην αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ στην προηγούμενη κρίση του Απριλίου, διεμήνυσε ότι αυτή τη φορά θα μείνει αυστηρά ουδέτερη, ενώ τα Εμιράτα, η πιο φιλική προς το Ισραήλ αραβική χώρα, καταδίκασαν με τους πιο αυστηρούς όρους τη δολοφονία Χανίγια. Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε την Τετάρτη στην Τζέντα, ύστερα από αίτημα του Ιράν, έκτακτη σύνοδο των 57 κρατών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, η οποία κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης του Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου καταδίκασε ως «ωμή παραβίαση» της ιρανικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου τη δο-λοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Θύελλα καταγγελιών των Ευρωπαίων εναντίον ακροδεξιού υπουργού, που υποστήριξε ότι θα ήταν δικαιολογημένο να πεθάνουν από πείνα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

Αντιδράσεις

Την έντονη καταδίκη των Ευρωπαίων προκάλεσε η δήλωση του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ότι «μπορεί να ήταν ηθικό και δικαιολογημένο» να πεθάνουν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι της Γάζας από πείνα όσο δεν απελευθερώνονται οι όμηροι της Χαμάς. Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «πέραν του επονείδιστου» τη δήλωση Σμότρις, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «κατάπληξη της Γαλλίας για αυτές τις σκανδαλώδεις δηλώσεις».

Εξάλλου, η κυβέρνηση Νετανιάχου ήρε τη διαπίστευση οκτώ Νορβηγών διπλωματών ως εκπροσώπων της χώρας τους ενώπιον της Παλαιστινιακής Αρχής σε αντίποινα για την αναγνώριση, από πλευράς Νορβηγίας, της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους. Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρθ Εϊντε έκανε λόγο για «ακραία ενέργεια» από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν αντίμετρα. Υποστηρίζοντας σταθερά τη λύση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών, η Νορβηγία φιλοξένησε τις ιστορικές συνομιλίες που κατέληξαν στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Οσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT