Καθώς η αγωνία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, εν μέσω ιρανικών απειλών για αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, την οποία αποδίδει στο Ισραήλ, διεθνείς μεσολαβητές επιδιώκουν με νέες πρωτοβουλίες να αποτρέψουν γενίκευση του πολέμου.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα στείλει διαπραγματευτές να συμμετάσχουν στις έμμεσες συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, όπως ζήτησαν οι χώρες που μεσολαβούν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία – πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.
Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ
«Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Hρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», αναφέρει η δήλωση που συνυπέγραψαν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο σεΐχης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.
Η δήλωση αναφέρει ακόμη ότι αφού εργάστηκαν «ακούραστα» για μήνες, οι μεσολαβητές είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τελική πρόταση, με τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας να είναι υπό διαμόρφωση.
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από καμία πλευρά για περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι, να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία», επισημαίνουν οι ηγέτες.
«Ως διαμεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τελική πρόταση ‘γεφύρωσης’ που θα επιλύει τα υπόλοιπα ζητήματα με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», προσθέτουν.
Οι ηγέτες καλούν παράλληλα το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την επόμενη Πέμπτη είτε στο Κάιρο είτε στην Ντόχα για να σφραγίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και να αρχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
«Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για συμφωνία»
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν διευκρίνισε πάντως ότι παρόλο που η κοινή δήλωση ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ αναφέρεται στον στόχο των διαπραγματεύσεων της επόμενης Πέμπτης, «η συμφωνία δεν πρόκειται να είναι έτοιμη για να υπογραφεί την Πέμπτη».
«Υπάρχει ακόμη πολύς όγκος δουλειάς να γίνει, αλλά θεωρούμε πως ό,τι έχει απομείνει μπορεί να γεφυρωθεί», τόνισε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα δούμε μόνο «επανέναρξη» των συνομιλιών και όχι την οριστικοποίησή τους.
Η ιδέα για την κοινή δήλωση προέκυψε κατά τις συνομιλίες που είχε ο Μπάιντεν την Τρίτη με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος σημείωσε ότι το γραφείο του Νετανιάχου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και είπε ότι στις συνομιλίες θα συμμετείχαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Το ενδεχόμενο επίθεσης αντιποίνων
Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας πιθανότατα θα ξεκινήσουν σύντομα στην Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται ταυτόχρονα για πιθανή επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ από το Ιράν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η κοινή δήλωση ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης των ομολόγων του Μπάιντεν στο Κάιρο και την Ντόχα για την κίνηση και δεν αποσκοπεί συγκεκριμένα στο να στείλει μήνυμα στο Ιράν σχετικά με την πιθανή του επίθεση στο Ισραήλ.
Ωστόσο, ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι εάν το Ιράν «ξεκινήσει μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή με μαζική επίθεση στο Ισραήλ, σε συντονισμό με άλλες ομάδες, αυτό προφανώς θα θέσει σε σημαντικό κίνδυνο κάθε ελπίδα για κατάπαυση του πυρός στο Γάζα, γιατί θα επικεντρωθούμε πολύ σε άλλα πράγματα».
Προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο
Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν σημείωσε τέλος ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. «Εχουμε μεταφέρει τρομερή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των F-22 που έφτασαν σήμερα… Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τέτοια επίθεση, να νικήσουμε αν έρθει, και επίσης να δείξουμε στο Ιράν ότι υπάρχει καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός από μία στρατιωτική επίθεση».
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Μπάιντεν συναντήθηκε στο Οβάλ Γραφείο με τον Υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν για να επανεξετάσει τη στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ για να ενισχύσει την άμυνα του Ισραήλ σε ενδεχόμενο επίθεσης από το Ιράν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Οι συνέπειες μιας τέτοιας άμεσης επίθεσης θα μπορούσαν να είναι αρκετά σημαντικές, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας του Ιράν, για τα οποία γνωρίζω ότι η νέα κυβέρνησή τους ανησυχεί», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.
Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel