Εκτός Ισπανίας ο Πουτζντεμόν – Οι Καταλανοί αυτονομιστές επαναξιολογούν την υποστήριξη στον Σάντσεθ

Εκτός Ισπανίας ο Πουτζντεμόν – Οι Καταλανοί αυτονομιστές επαναξιολογούν την υποστήριξη στον Σάντσεθ

Ο ηγέτης των Καταλανών αυτονομιστών απέφυγε τη σύλληψη κατά τη σύντομη επιστροφή του στην Ισπανία, έπειτα από επτά χρόνια αυτοεξορίας και τη δημόσια εμφάνισή του στη Βαρκελώνη χθες Πέμπτη.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης των Καταλανών αυτονομιστών Κάρλες Πουτζντεμόν επέστρεψε στο Βέλγιο, όπου ζει αυτοεξόριστος τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς απέφυγε τη σύλληψη κατά το σύντομο ταξίδι του στην Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόν εμφανίστηκε σε δημόσια συγκέντρωση στο κέντρο της Βαρκελώνης χθες Πέμπτη παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του, όπως επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του κόμματός του.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ηγείται της έρευνας σε βάρος του, ζήτησε επίσημα σήμερα εξηγήσεις από την καταλανική αστυνομία και το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη διαφυγή του αυτονομιστή ηγέτη μετά τη σύντομη επανεμφάνισή του στη Βαρκελώνη.

Οπως τόνισε από την πλευρά του το στέλεχος του κόμματος Μαζί για την Καταλονία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1, δεν γνώριζε εάν ο Πουτζντεμόν έχει φτάσει στο σπίτι του στη μικρή βελγική πόλη, όπου ζει, αφότου αυτοεξορίστηκε.

Ο Καταλανός ηγέτης αντιμετωπίζει διώξεις λόγω του ότι ηγήθηκε της αποτυχημένης προσπάθειας απόσχισης της περιοχής το 2017.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές ανακοίνωσαν ακόμη ότι θα επαναξιολογήσουν την υποστήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, λόγω των προβλημάτων με τον νόμο περί αμνηστίας.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος περί αμνηστίας

Τον Μάιο, οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν αμφιλεγόμενο νόμο περί αμνηστίας που ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, πρόσφερε στους αυτονομιστές σε αντάλλαγμα για να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στην εξουσία μετά τις ατελέσφορες εκλογές του περασμένου έτους.

Ωστόσο τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικύρωσε τα εντάλματα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν και άλλους αυτονομιστές που κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιων πόρων, κρίνοντας ότι ο νόμος περί αμνηστίας δεν ισχύει στην περίπτωσή τους.

Αυτή την εβδομάδα, ο Πουτζντεμόν είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν παρών στο καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, τη στιγμή που θα όρκιζε τον νέο του ηγέτη, κάτι που έκανε χθες Πέμπτη. Ο σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Ιλα διορίστηκε νέος πρόεδρος της Καταλονίας.

«Δεν μας ενδιαφέρει να βρισκόμαστε σε μία χώρα όπου οι νόμοι περί αμνηστίας δεν αμνηστεύουν», δήλωσε την Πέμπτη το πρωί ο Πουτζντεμόν ενώπιον περίπου 3.500 ανθρώπων σε ομιλία του δίπλα στο τοπικό κοινοβούλιο, λίγη ώρα πριν εξαφανιστεί.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT