Η Βρετανία επανεξετάζει τον νόμο για το Διαδίκτυο μετά την έκρηξη ρατσιστικής βίας

Η Βρετανία επανεξετάζει τον νόμο για το Διαδίκτυο μετά την έκρηξη ρατσιστικής βίας

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που επιτρέπουν τη διάδοση «νόμιμου αλλά βλαβερού» περιεχομένου, όπως η παραπληροφόρηση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο έπειτα από μία εβδομάδα ρατσιστικών ταραχών το έναυσμα των οποίων δόθηκε με τη διάδοση ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, αλλά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει πρόστιμο στα Μέσα που φτάνει έως και το 10% του τζίρου τους εάν διαπιστωθεί ότι προβαίνουν σε παραβιάσεις.

Παράνομο ή νόμιμο αλλά βλαβερό 

Προς το παρόν, οι εταιρείες θα πληρώνουν πρόστιμο μόνο εάν δεν ελέγχουν το παράνομο περιεχόμενο, όπως υποκίνηση σε βία ή ρητορική μίσους. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που επιτρέπουν τη διάδοση «νόμιμου αλλά βλαβερού» περιεχομένου, όπως η παραπληροφόρηση.

Η πρόσφατα εκλεγμένη Εργατική κυβέρνηση της Βρετανίας «κληρονόμησε» τη νομοθεσία από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι πέρασαν πολλούς μήνες τροποποιώντας το σχετικό νομοσχέδιο σε μία προσπάθεια να εξισορροπήσουν το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου με τις ανησυχίες για τις βλάβες στο διαδίκτυο.

Ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Νικ Τόμας Σίμοντς δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το πλαίσιο του νόμου.

«Υπάρχουν προφανώς πτυχές του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο που δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές εάν χρειαστεί», δήλωσε στο Sky News.

Ο Σαντίκ Καν, δήμαρχος του Λονδίνου, δήλωσε την Πέμπτη στον Guardian ότι ο νόμος για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο πρέπει να τροποποιηθεί μετά τις ταραχές.

Παρέμβαση και του Ελον Μασκ

Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, αφού αναρτήσεις στο διαδίκτυο έκαναν εσφαλμένα λόγο για «μουσουλμάνο μετανάστη» που ζητούσε άσυλο, αναφερόμενοι στον ύποπτο για τη δολοφονία τριών κοριτσιών σε επίθεση με μαχαίρι στις 29 Ιουλίου.

Τη στιγμή που σε κάποιες πόλεις σημειώνονταν συγκρούσεις με την αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του X Ελον Μασκ χρησιμοποίησε επίσης την πλατφόρμα του για να μοιραστεί με τα εκατομμύρια των οπαδών του ψευδείς πληροφορίες, περιλαμβανομένης ανάρτησης που υποδήλωνε ότι ο εμφύλιος πόλεμος ήταν «αναπόφευκτος» στη Βρετανία.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι δεν υπάρχει «δικαιολογία» για τέτοια σχόλια.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT